El Consell Estat al Govern: "la reforma local pot qüestionar l'article 140 de la Constitució"

|

ROMAY

El Consell d'Estat ha emès un informe sobre l'avantprojecte de llei de la reforma de l'administració local que l'Executiu de Mariano Rajoy vol dur a terme, en el qual llança un sever avís al Govern en deixar clar que el citat text qüestiona l'article 140 de la Constitució perquè pot reduir "a l'excés" l'autonomia municipal garantida per la Carta Magna. En aquest sentit, explica que l'anomenat "cost estàndard" dels serveis que presten els municipis, inclòs en la nova regulació, es converteix en un xec "en blanc" que es dóna al Govern mitjançant el qual pot llevar competències als ajuntaments.

El citat informe, , està signat pel president del Consell d'Estat, José Manuel Romay Beccaría, Landelino Lavilla, Rodríguez-Piñero, Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, Fernando Ledesma, Alberto Aza, Manzanares Samaniego, María Teresa Fernández de la Vega, Alonso García i Hernández Gil.

El text suposa una dura garrotada a l'avantprojecte presentat pel Govern en establir dues clares conclusions. D'una banda, deixant clar que "la garantia constitucional de l'autonomia local consagrada en l'article 140 de la Constitució pot veure's qüestionada" pel "vaciamiento competencial dels ajuntaments. I per un altre, en ser molt crític amb la regulació que fa el text del "cost estàndard", en entendre aquesta que "resulta insuficient" i "ha de completar-se", ja que el citat cost determinarà que els ajuntaments que no ho compleixin perdran les competències sobre els seus serveis i aquestes passaran a les diputacions provincials o als cabildos o consells insulars.
UN XEC EN BLANCO Al GOVERN
En aquest sentit, l'òrgan consultiu del Govern adverteix que, a pesar que l'aplicació d'aquest paràmetre conté una funció "ablativa" di les competències municipals, l'única cosa que diu l'avantprojecte de llei és que li correspon al Govern fixar-ho mitjançant reial decret. Una remissió aquesta que l'òrgan consultiu de l'Estat considera "tan àmplia i freturosa de paràmetres legals" que "pràcticament pot considerar-se com una habilitació en blanc al Govern".
Per això, l'òrgan consultiu de l'Estat recomana regular "de manera suficient" la definició de "cost estàndard" precisant alguns "extrems rellevants" per a la seva determinació i la manera en què ha d'operar en la pràctica.
En aquest sentit, veu necessari que el legislador estableixi si el citat "cost estàndard" és "únic per a tots els serveis" o si variarà respecte de cadascun d'ells, o fins i tot si pot haver-hi diversos "costos" predeterminats per a un mateix servei en funció de determinats criteris que també haurien d'identificar-se.
Així, per exemple, el Consell d'Estat entén que, donada l'heterogeneïtat de la realitat municipal espanyola, haurien de tenir-se en compte variables com l'orografia, el clima o l'estructura social i econòmica del municipi, entre toros, i no només la seva grandària o la densitat de població.
A més, creu que l'avantprojecte hauria de concretar altres aspectes "essencials" del procediment per determinar aquest paràmetre i no és suficient, precisa, "que s'indiqui que haurà de sentir-se a les CCAA i recaptar-se l'informe de la Comissió Nacional d'Administració Local".
En aquest sentit, també es queixa que el text no inclou una regulació de l'avaluació dels serveis municipals i recalca que, en la mesura en què pot desembocar en el "desapoderamiento" de competències locals, l'avantprojecte hauria de "especificar a qui correspon la competència de realitzar tal avaluació i precisar els criteris que han de prendre's en consideració".

ALERTA SOBRE LA REDUCCION DE COMPETÈNCIES CONSTITUCIONALS
A més d'aquestes consideracions, el Consell d'Estat deixa clara el seu advertiment de les conseqüències que pot implicar l'aplicació de paràmetre anomenat "cost estàndard" dels serveis. En opinió de l'òrgan que dirigeix José Manuel Romay Beccaría, l'engegada d'aquest procediment pot afectar a les competències locals que empara la Constitució.
Així ho assenyala l'informe en afirmar que la reforma de l'administració local, amb l'aplicació del citat paràmetre, pot "incidir notòriament en el desenvolvimiento efectiu de l'autonomia municipal i, fet i fet, reduir a l'excés l'àmbit competencial que integra el nucli dur essencial d'aquesta autonomia constitucionalment garantida".
I en aquest sentit, precisa que "la garantia institucional de l'autonomia local consagrada en l'article 140 de la Constitució pot veure's qüestionada com a conseqüència de l'eventual vaciamiento competencial dels municipis i pel fet que les seves competències passin a una entitat de representació indirecta com és la Diputació Provincial".

QÜESTIONA LA LEGITIMITAT DE LES DIPUTACIONS
Quant al traspàs a les diputacions de les competències locals que perdrien els municipis per tenir un cost dels serveis superior al "cost estàndard" que estableixi el Govern, el Consell d'Estat adverteix que les "Diputacions Provincials són entitats locals de representació indirecta".
A més, recorda que el paper de les Diputacions és mes ben "funcional", encaminat a "assistir" als municipis i a coordinar la seva actuació. I no obstant això, assenyala l'informe al que ha tingut accés Europa Press, l'avantprojecte "opta" per encomanar a les Diputacions la prestació dels serveis municipals que l'ajuntament no hagi pogut realitzar al "cost estàndard" establert, sense tenir en compte altres aspectes rellevants per a l'adequada prestació del servei i sense establir distincions, excepcions o modulacions, ni tenir en compte altres problemes com pot suposar en la pràctica el "exercici d'autoritat".
Així posa com a exemple que no sembla que hagi d'aplicar-se el mateix règim d'intervenció al servei de transport urbà que al de la policia local, "exponent típic de l'exercici de funcions d'autoritat".
Un altre dels aspectes que critica és que en l'avantprojecte "no es pren en consideració si la Diputació a la qual hagi d'encomanar-se aquesta prestació es troba en situació d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera" en els termes de la Llei Orgànica "/2012 o si aquesta presenta una situació de dèficit que pugui dificultar o impedir l'assumpció de la gestió de certs serveis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH