Consell d'Estat avisa que la reforma local redueix "a l'excés" l'autonomia municipal que garanteix la Constitució

|

Manuel Romay Beccaria, president del Consell d'Estat

El Consell d'Estat ha emès un informe sobre la reforma de l'administració local que l'Executiu de Mariano Rajoy vol dur a terme, en el qual qüestiona la constitucionalitat de la mateixa ja que adverteix que pot reduir "a l'excés" l'autonomia municipal garantida per la Carta Magna. En aquest sentit, explica que l'anomenat "cost estàndard" dels serveis que presten els municipis, inclòs en la nova regulació, es converteix en un xec "en blanc" que es dóna al Govern mitjançant el qual pot llevar competències als ajuntaments.

El citat informe, al que ha tingut accés Europa Press, està signat pel president del Consell d'Estat, José Manuel Romay Beccaría, Landelino Lavilla, Rodríguez-Piñero, Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, Fernando Ledesma, Alberto Aza, Manzanares Samaniego, María Teresa Fernández de la Vega, Alonso García i Hernández Gil.

El text és molt crític amb alguns dels aspectes que s'han inclòs en la reforma de l'administració local, entre uns altres, amb l'anomenat "cost estàndard" que es pretén fixar per determinar si els ajuntaments mantenen determinades competències o si aquestes passen a les diputacions provincials i cabildos o consells insulars.

En aquest sentit, adverteix que, a pesar que l'aplicació d'aquest paràmetre conté una funció "ablativa" de les competències municipals, l'única cosa que diu l'avantprojecte de llei és que li correspon al Gobiernofixar-ho mitjançant reial decret. Una remissió aquesta que l'òrgan consultiu de l'Estat considera "tan àmplia i freturosa de paràmetres legals" que "pràcticament pot considerar-se com una habilitació en blanc al Gobierno".

A més, exposa que la posada en funcionament de l'anomenat "cost estàndard" dels serveis pot "incidir notòriament en el desenvolvimiento efectiu de l'autonomia municipal i, fet i fet, reduir a l'excés l'àmbit competencial que integra el nucli dur essencial d'aquesta autonomia constitucionalment garantida".

Quant al traspàs a les diputacions de les competències locals que perdrien els municipis per tenir un cost dels serveis superior al "cost estàndard" que estableixi el Gobierno, el Consell d'Estat adverteix que les "Diputacions Provincials són entitats locals de representació indirecta" i recalca que "tampoc es pren en consideració si la Diputació a la qual hagi d'encomanar-se aquesta prestació es troba en situació d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH