Montoro diu que els comptes de 2014 "ens trauran de la crisi" i que les previsions són superables

|

Montoro

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts en el Ple del Congrés que els Pressupostos de 2014 seran els que "ens trauran de la crisi", que ja està en les seves "raneres", i ha defensat que les previsions recollides en el sostre de despesa per al proper exercici són prudents i superables.

En el primer debat de la tramitació parlamentària del projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2014, que versa sobre els objectius d'estabilitat pressupostària i el sostre de despesa, el titular d'Hisenda ha repetit en diverses ocasions que "Espanya està en el llindar de la sortida de la crisi".

"No caben alegries, gestos o alharacas, però aquestes són les xifres que ens trauran d'aquesta crisi, que és l'única cosa que importa. I ja està oberta la porta de sortida de la crisi. Trairíem la confiança dels espanyols portant una proposta (d'estabilitat pressupostària) diferent", opina el titular d'Hisenda.

Al seu judici, la millora de la situació queda testificada per dades com el superàvit de la balança de pagaments per compte corrent, la millora en l'accés als mercats financers a un cost menor, i la "molt baixa inflació, que serà encara menor al llarg de l'any".

"Aquestes tres coses ens permet afirmar amb tota seguretat que Espanya ha donat la volta a la cantonada de la crisi econòmica, que estem en una altra situació que no té gens que veure el viscut fins a fa pocs mesos amb el que tenim per davant. L'hi podem dir amb tota claredat i rotunditat als espanyols: hi ha un futur prometedor per davant i vénen etapes de creixement sempre que seguim apostant per l'estabilitat econòmica", ha proclamat.

NO S'AFLUIXA EN LA LLUITA CONTRA EL DÈFICIT


Perquè, segons Montoro, reduir el dèficit i contenir l'augment del deute públic són condicions 'sine qua non' per sortir de la recessió, per molt que es tracti d'una "cirurgia dolorosa". "No hi haurà mai creixement si no hi ha austeritat. No és correcte dir-ho d'una altra forma", ha arribat a afirmar, recordant que "el que ens passa és que ens hem endeutat a l'excés i això llastra l'evolució del país".

"Si avui dobleguem la cantonada de la crisi és perquè hem fet reformes estructurals com la laboral o la financera, però també perquè hem reduït el dèficit públic. Per això, contraposar l'ajust pressupostari amb el creixement és equivocat i també és un error dir als espanyols que anem a una relaxació dels escenaris de dèficit", ha avisat.

De fet, segons les previsions del Gobierno el dèficit es reduirà en els seus components estructurals "en la mateixa proporció" que en 2012 i "no es planteja cap relaxació ni per a l'Administració General de l'Estat, ni per cap subsector, ni per a les comunitats autònomes ni per a les entitats locals". "Qui ho entengui així és que no ha entès com estem sortint de la crisi", ha postil·lat.

Avançant-se a les crítiques pel que fa al repartiment del marge de reducció de dèficit amb la resta de nivells de l'administració --i particularment amb les comunitats autònomes--, Montoro ha defensat que s'ha plantejat una "distribució ponderada" i ha recordat que, per exemple, el pes de la Seguretat Social (que ha de tenir equilibri pressupostari en 2014) ha de repartir-se entre les diferents administracions perquè "no és una responsabilitat de les Corts ni del Govern" i cal "finançar-la correctament" per donar garanties a pensionistes i aturats.

En aquest sentit, també ha instat als responsables públics a fixar-se als ajuntaments, que han aconseguit mantenir amb caràcter general un dèficit zero en els últims exercicis i que, en alguns casos, fins i tot han acumulat superàvit que es podrà destinar a algunes inversions. "Aquesta és la lliçó que ens estan donant les corporacions locals i que hauria d'imbuir a totes les càmeres autonòmiques i al Congrés". "Haurien d'escoltar el ressò d'aquest plantejament: no volem més dèficit", ha insistit.

PROPOSTA "CARREGADA DE RIGOR"

Pel que fa a les dades concretes en els quals es basen els objectius d'estabilitat, el ministre ha assegurat que estan "carregats de rigor" després de modificar les projeccions que es van remetre a Brussel·les el passat mes d'abril per recollir una "suau però constant recuperació de la demanda interna" i una "recuperació gradual del consum privat".

Així, es preveu que el PIB creixi mig punt l'any proper, una xifra que inferior a la qual de la majoria dels analistes nacionals. "Ara no podran poder que és un escenari optimista", ha dit a l'oposició, que en els últims dos exercicis ha acusat al Gobierno de plantejar previsions irreals i incumplibles en matèria de creixement i d'ingressos tributaris.

En qualsevol cas, els escenaris que preveu l'Executiu són "superables" i, a més, els afronta amb la intenció de "no conformar-se" amb les dades actuals que, "àdhuc sent positius, són clarament superables". "En la fase en què estem, l'objectiu del Gobierno és millorar els escenaris econòmics perquè és factible fer-ho. Estic convençut que anem a guanyar-li a aquests escenaris econòmic perquè estem ja pràcticament en les raneres de la recessió i estem vivint el procés en el qual hem d'aspirar, com en el passat, a millorar els escenaris", ha dit.

Pel que fa al sostre de despesa, el ministre ha reconegut que "torna a ser auster" com correspon a "un escenari econòmic de moderat creixement" i ha assenyalat que la major part del lleuger increment de capacitat de despesa s'anirà a la Seguretat Social mentre que les assignacions als ministeris "seguiran baixant". "Seguim en la política d'austeritat perquè és la que ens està traient de la crisi. Aquests escenaris marquen un horitzó pressupostari que no provocarà més recessió sinó que, abans al contrari, escurçarà la crisi", ha resolt.

Pel que fa a les exigències de la Unió Europea a Espanya en matèria pressupostària, Montoro ha defensat que complir les recomanacions comunitàries "fa més creïble i fiable nostra casa". "Som Europa, som euro i, una vegada superada la crisi d'identitat que va tenir l'any passat l'euro, podem dir que els espanyols encarem cada vegada amb més fiabilitat el nostre present i el nostre futur que, a no gaire llarg termini, ha de ser el del final de la crisi i tornar a aquest creixement econòmic creador d'ocupació", ha conclòs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH