Més temps a l'aire lliure, menys risc de miopia per als nens

|

Nens

Els nens que passen més temps realitzant activitats a l'aire lliure tenen menys risc de miopia, segons mostra un estudi realitzat sobre 150 nens, on s'ha observat que fins al 73 per cent d'ells passen menys de 5 hores a l'aire lliure, i, d'aquests, fins a un 40 per cent són miopes.

Aquest no és el primer estudi que confirma la relació entre els problemes visuals i la falta d'oci infantil anés d'un lloc tancat. El passat any 'Opthalmology' publicava una investigació que recomanava augmentar el temps d'activitat a l'aire lliure 1 hora a la setmana per reduir un 2% la probabilitat de desenvolupar miopia.

"Encara que en època de vacances els nens passen més temps al carrer, existeix una tendència cada vegada major a l'entreteniment amb activitats d'a prop, sobretot amb jocs electrònics, la qual cosa ocasiona un major risc de miopia", explica el doctor Francisco Javier Hurtado, director mèdic de la Fundació Rementería.

La Fundació Rementería, que ha elaborat l'estudi sobre 150 nens, tambien conclou que un de cada cinc nens enquestats no practica cap esport; dos terços dels nens que acudeix a la Clínica Rementería són miopes; a major edat, altura i pes, major probabilitat de tenir miopia; i, finalment, si algun dels pares o tots dos són miopes, la probabilitat de tenir nens amb miopia és major.

La miopia és el defecte de graduació en el qual el pacient veu bé d'a prop però no des de lluny a causa que el seu ull és més llarg del normal. "Això suposa un problema en els nens, ja que, amb el creixement, l'ull es desenvolupa i per tant el risc de diòptries augmenta", indica Furtat.

AUGMENTA PER L'ABÚS DE VIDEOJOCS I XARXES SOCIALS

La causa més probable, segons el doctor Furtat, és l'augment de les activitats que es realitzen a l'interior. "Alguns estudis han demostrat que els nens que realitzen activitats a curta distància (telèfons mòbils, videoconsoles, ordinador, etc) presenten una major prevalença de miopia", afirma.

De fet s'estima, segons un treball de la Universitat Internacional Valenciana, que un 77,7 per cent dels nens i el 65 per cent de les nenes entre els 8 i els 9 anys passa una mitjana de 4 a 6 hores al dia amb videojocs. A més, cada vegada és menor l'edat d'inici als vidiojuegos, sent els 5 anys en els nens i els 6 en el cas de les nenes.

La directora del departament d'Òptica de la Universitat Complutense, la doctora Celia Sánchez Ramos, adverteix que "el risc de miopia funcional provocada és molt major al més aviat possible comencin els nens a utilitzar aparells electrònics d'a prop".

"L'acomodació de l'ull als dispositius electrònics durant períodes perllongats de temps ocasiona que s'utilitzi indegudament la reserva d'acomodació, la qual cosa va a ocasionar una generació de miopes i l'aparició de vista cansada diversos anys abans que en l'actualitat", explica.

LENTS DE CONTACTE NOCTURNES

La miopia d'aparició juvenil sol desenvolupar-se entre els 6 i 8 anys d'edat i pot progressar a una taxa d'aproximadament 0,5 diòptries per any al llarg de 15 a 16 anys. La taxa de progressió en el rang de 5 a 8 anys és d'aproximadament 0,6-0,7 diòptries anual. I a partir dels 9 anys sol ser de 0,8.

Per frenar la progressió de la miopia, Hurtado recomana l'ortoqueratología, una nova tècnica que consisteix en l'ús de lents de contacte especials a la nit.

"Produeixen un moldejament corneal que permet compensar el defecte de graduació sense que hàgim d'usar lentillas o ulleres durant el dia. En el cas de la miopia, s'ha demostrat que l'incurvamiento perifèric de la còrnia produeix un menor estímul per al creixement de l'ull i per tant pot retardar l'evolució de la miopia", explica.

Altres recomanacions són realitzar revisions periòdiques per utilitzar les ulleres adequades, disposar d'una bona il·luminació i evitar l'ús excessiu de pantalles electròniques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH