Imputada l'hereva dels Godia i dos familiars per un presumpte frau milionari

|

Godia2

 Un jutjat d'instrucció de Barcelona ha imputat a l'hereva dels Godia i presidenta de la Fundació Godia Amor a l'Art, Liliana Godia, al seu marit, Manuel Torreblanca, i al seu primer Francisco Javier Amat per presumptament haver comès 14 delictes contra la Hisenda Pública i haver defraudat 5.755.898 milions d'euros.

La titular del jutjat els ha citat el 23 de juliol perquè declarin com imputats després d'haver acceptat a tràmit la querella presentada per la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona, segons han explicat fonts judicials.

Segons la Fiscalia, es va servir entre 2007 i 2011 de diverses societats per fer una "burla sistemàtica" de les seves obligacions de tributar per les rendes del seu cabdal mobiliari, constituït fonamentalment per la societat BCN Godia S.L., de la qual és propietària.
Les empreses BCN Godia S.L. --dedicada a inversions mobiliarias i al lloguer d'habitatges i locals industrials--, Deplette S.L. i Barcel Euro S.L. van pagar a la presidenta de la Fundació "despeses estrictament personals i familiars".
D'aquesta forma, Liliana Godia evitava tributar en el seu IRPF els guanys d'aquestes societats, i les seves empreses podien suposadament tributar menys del que els corresponia per l'Impost de societats i IVA.
Impost de patrimoni
Fiscalia també afirma que la presidenta de la Fundació no només va burlar l'obligació de tributar per les seves rendes, sinó que "va deixar torticeramente de tributar pel seu quantiós patrimoni", que estava constituït per les seves participacions en la societat BCN Godia S.L., fons en comptes bancaris a Suïssa i obres d'art situades en els seus habitatges.
Quant a les participacions de la societat, es va acollir al supòsit legal de no formar part de l'òrgan d'administració i directiu de les empreses, la qual cosa permetia considerar "exemptes" les seves participacions en l'entitat.
Respecte als comptes a Suïssa, "el mecanisme defraudatori va ser, senzillament, la seva ocultació" a les declaracions tributàries presentades, i quant a les obres d'art situades en els seus habitatges --per valor de 6,8 milions d'euros-- les va ometre a les declaracions de la renda.
Mitjançant aquesta estratègia, Godia presumptament va defraudar més de 2,1 milions d'euros en l'Impost de Patrimoni, "la qual cosa va provocar un perjudici per a la Hisenda Pública autonòmica", en tractar-se d'un impost cedit a les Comunitats Autònomes
El marit i el primer
El seu marit, Manuel Torreblanca, també es va servir suposadament de societats vinculades a ell per "burlar" les seves obligacions tributàries per les rendes percebudes entre 2007 i 2011, pels serveis prestats com a conseller i administrador de diverses entitats.
Va aconseguir presumptament gairebé 4 milions d'euros pels seus rendiments de treball, que va desviar a través d'altres societats, igual que va fer amb els ingressos obtinguts a través de la seva participació en Barcel Euro S.L., per la qual cosa davant el fisc era un subjecte no declarant.
El fiscal creu que Francisco Javier Amat, primer de Liliana Godia, va ser peça "imprescindible" per a aquests fraus, ja que va exercir com a director de BCN Godia S.L. i estava autoritzat per controlar els comptes bancaris de la societat, i per ser administrador de Doplette S.L. fins a 2009 i exercir funcions d'adreça en Barcel Euro.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH