El 'policia ombra' de Bretón diu que estava "jovial" davant la foguera

|

Bretón

En la desena jornada del judici seguit contra José Bretón en l'Audiència Provincial de Còrdova, acusat de l'assassinat dels seus fills, Ruth i José, l'anomenat 'policia ombra', que li va acompanyar des de l'endemà en què va presentar la denúncia de la desaparició dels seus fills, ha declarat que Bretón si mostrava "jovial" mentre s'inspeccionava la foguera en la finca dels seus pares, on suposadament va cremar als seus fills.

El cap del subgrup operatiu del Grup d'Homicidis a Madrid, qui va estar integrat en la investigació des que el 8 octubre Bretón va denunciar la desaparició dels seus fills, ha dit que, des del primer moment, en veure la ubicació del parc on suposadament es van perdre els menors, li resultava "increïble" que dos nens de dos i sis anys desapareguessin allí. A més, hi havia dades ofertes per Bretón als agents que "no casaven amb l'entorn i el lloc" on teòricament s'havien perdut.

El dia 9 d'octubre l'investigador va arribar a la finca, va veure la foguera, "amb una capa de cendra molt gruixuda" i que "el sòl d'argila estava bastant calenta", després de 30 hores que es fes i, en aquest lloc, amb tots els agents rastrejant la finca, va poder comprovar que Bretón, des del primer moment, va presentar "una actitud molt allunyada de la d'altres persones en situacions similars".

El policia estava "sorprès" en trobar-se davant "una persona tan freda, tan distant, tan poc emocionada, sense sentiment de culpa, que és habitual en pares que han sofert una situació com aquesta", alguna cosa que sap l'investigador per la seva experiència professional en aquest camp.

A Bretón, segons la seva 'policia ombra', no li interessava parlar sobre detalls de la desaparició, donava "respostes breus" i esquives, arribant a donar "fins a quatre versions diferents", abans i després de la seva detenció, inclosa la possibilitat que se li hagués "anat el cap" amb els seus fills.

En la finca, segons el relat de l'investigador, Bretón no volia apropar-se a la foguera ni parlar dels seus fills i, mentre els policies estaven seriosos al costat de la foguera, l'acusat estava "jovial" i tranquil, fins al punt que va arribar a treure "un vell radiocasset", dient que podia posar música i que estava disposat a cantar, sempre que no ho fes ell primer, però després va dir que solament tenia una cinta de José Luis Perales, que li portava mals records i preferia no posar-la, doncs s'acordava de Ruth.

Mentre i al llarg de més de deu hores del primer dia, però també en els posteriors, fins a la detenció de Bretón el 17 d'octubre, l'investigador va estar buscant conèixer la seva versió sobre els fets, però l'ara processat sempre donava explicacions ambigües i lleugeres, encara que sí que li va parlar, en els primers dies, sobre com havia estat amb una prostituta en un puticlub, la qual cosa no deixava de sorprendre a l'investigador, doncs no encaixava amb el perfil d'una persona que ha perdut als seus fills. Era, segons ha subratllat, "una conversa absurda, totalment fora de lloc". Fins i tot va treure una ampolla de vi per prendre una copa.

Aquesta actitud va portar a l'investigador a proposar a Bretón, que "tenia encenedors per tots costats, sense ser fumador", que quedessin per veure un partit, anar-se després de copes i de putes si li deia on estaven els nens, contestant l'acusat que li semblava "un bon pla".

Així es va arribar al dia 17 d'octubre, quan, en la finca dels seus pares i situats tots dos al costat de la foguera, li va preguntar directament si aquest lloc li portava algun record. En aquest moment Bretón va baixar el cap i no va contestar. L'investigador li va preguntar llavors si estaven aquí els nens, i Bretón li va dir que "a prop" i va demanar que se li detingués, la qual cosa va ocórrer hores després en la Comissaria, després de prendre-li una nova declaració, preguntant-li per detalls més concrets, però, atès que va mantenir la mateixa actitud, se li va detenir. Llavors l'investigador ho va notar "alliberat".

L'investigador, qui ha dit que en la seva presència no es va manipular la foguera, també ha relatat que, molts mesos després, al juny de 2012 i durant un registre en la finca familiar, Bretón va arribar a dir-li: "el teu aconsegueix que em posin en llibertat i jo aconsegueixo que els nens apareguin vius o morts". El 'policia ombra' li va dir que ell no tenia autoritat per aconseguir això, però que l'hi expliqués a una altra persona i que aquesta els guiés, però es va negar.

SOBRE RUTH

Del que sí va parlar Bretón amb la seva 'policia ombra' des del primer dia va ser de la separació de la seva dona, Ruth Ortiz, a la qual va dedicar comentaris "gruixuts", parlant d'ella de forma "despectiva" en tot moment, a la qual va tractar de "puta", repetint diverses vegades que ell al carrer era un merda, però que a la seva casa manava ell.

Al costat d'això, Bretón li va parlar sobre Conchi, la jove amb la qual va estar sortint alhora que Ruth, però que com aquesta no li va voler besar, doncs que va triar a la qual després va ser la seva esposa, de la qual no li agradava que treballés, ni que estudiés, doncs estava realitzant un master, mentre ell havia d'ocupar-se dels seus fills. Per això estava dolgut.


-. Signatura: JRV/CPM .-la desena jornada del judici seguit contra José Bretón en l'Audiència Provincial de Còrdova, acusat de l'assassinat dels seus fills, Ruth i José, l'anomenat 'policia ombra', que li va acompanyar des de l'endemà en què va presentar la denúncia de la desaparició dels seus fills, ha declarat que Bretón es mostrava "jovial" mentre s'inspeccionava la foguera, en la finca dels seus pares, on suposadament va cremar als seus fills.

El cap subgrup operatiu del Grup d'Homicidis a Madrid, qui va estar integrat en la investigació des que el 8 octubre Bretón va denunciar la desaparició dels seus fills, ha dit que, des del primer moment, en veure la ubicació del parc on suposadament es van perdre els menors, li resultava "increïble" que dos nens de dos i sis anys desapareguessin allí. A més, hi havia dades, oferts per Bretón als agents, que "no casaven amb l'entorn i el lloc" on teòricament s'havien perdut.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH