Els metges voldrien saber el seu pronòstic en cas de malaltia terminal, però la majoria no informen als seus pacients

|

Metges

La "immensa majoria" dels metges de família "voldrien saber per a ells i la seva família el diagnòstic i pronòstic en cas de tenir una malaltia en situació d'últims dies de vida", si bé aquesta majoria de facultatius opinen que "no informen al pacient" en aquests casos, encara que sí informen "sempre" a la família d'aquests malalts.

Així es desprèn d'un treball, que porta per títol 'Actitud del metge de família com a pacient i com a professional davant l'agonia', que s'ha dut a terme en el Dispositiu de Cures Crítiques i Urgències (DCCU) de Badia de Cadis-La Janda, i que es va presentar recentment en el 'XXXIII Congrés de la semFYC' celebrat a Granada.

De fet, l'objectiu d'aquesta investigació era valorar en el propi personal mèdic si els agradaria conèixer de la seva malaltia, en cas de ser el professional sanitari el pacient en una situació d'últims dies de vida, i que informació voldrien donar per a la seva família.

Per a tal fi, es van enquestar als metges de família que van assistir a l'activitat formativa sobre abordatge integral del pacient i cuidadors. Les preguntes al metge van ser: 'Si tu com a pacient estiguessis en una situació d'últims dies de vida, desitjaries saber el teu diagnòstic i pronòstic'. La mateixa qüestió es va plantejar al metge si la patologia terminal la tingués un familiar proper.

Una altra qüestió plantejada en el qüestionari era si el galeno sol·licitaria la declaració de voluntat vital anticipada per a si mateix. L'última de les preguntes era relativa a si informen a pacients i la seva família sobre el diagnòstic i pronòstic de la seva malaltia. Com a respostes, tres possibles: Sí, No, No sap.

RESULTATS

Després d'incloure's en aquest treball a 92 metges de família, el 86,9 per cent van opinar que "sí voldrien" saber el seu diagnòstic i pronòstic en cas d'estar en una situació d'últims dies per malaltia terminal, el 4,38 per cent que "no" i el 8,69 per cent va admetre que "no sabria" que fer en aquesta tesitura.

Per als seus familiars, el 91,3 per cent "sí voldrien saber-ho", el zero per cent "no" i el 8,69 per cent "no sabia" que fer en tal cas. A la pregunta de si sol·licitarien la declaració de voluntat vital anticipada, el 86,95 per cent va dir que "sí", el 10,96 per cent "no" i el 2,09 per cent que "no sabia".

Quant a si s'informa, el cent per cent diu que "sí informen" sempre a la família. Aquest percentatge baixa al 21,73 per cent en els quals manifesten que també informen al propi pacient, mentre que un 69,56 per cent admet que "no" informa al pacient i un 8,6 per cent que "no sap" que faria en tal cas.

Per tot això, els autors d'aquest treball conclouen que "la immensa majoria dels metges de família voldrien saber per a ells i la seva família el diagnòstic i pronòstic en cas de tenir una malaltia en situació d'últims dies de vida i, a més, sol·licitarien per a ells una declaració voluntat vital anticipada". L'estudi també conclou que "tots els metges opinen que sempre informen a la família", encara que, no obstant això, "la majoria dels metges opinen que no informen al pacient".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH