Famílies d'una llar d'infants afectats per lipoatrofia: "L'ajuntament de Barcelona té una conducta negligent"

|

GUARDERIA EL ROURE

Famílies d'una llar d'infants municipal 'El Roure' de Barcelona amb nens i mestres afectats per lipoatrofia semicircular --pèrdua de teixit adipós en la pell-- han començat a organitzar-se i alguns estan analitzant accions judicials davant l'actitud de l'Ajuntament, que jutgen inadequada.

El consistori va decidir tancar provisionalment la guarderia a l'abril després d'haver diagnosticat llavors quatre possibles casos --dos nens i dues mestres--; al desembre ja havia clausurat provisionalment, després de tres casos, la biblioteca Centelles --en el mateix complex, el de Teresa Pàmies, però en un edifici diferent-- .

Les preocupacions de famílies i mestres són diverses, però alguns han engegat una plataforma d'edificis malalts, i l'Associació de Famílies d'Alumnes (Afa) ha emès un comunicat amb suport de moltes i al que ha tingut accés Europa Press en el qual retreuen que l'Ajuntament nega la relació de l'edifici amb la lipoatrofia.
Segons recorda l'Afa, els edificis 'malalts' tenen problemes d'electricitat estàtica que carreguen a l'excés a els qui passen moltes hores en ells i produeixen lipoatrofia semicircular en alguns casos: a la biblioteca Centelles se li ha diagnosticat al 73% dels empleats, subratlla l'associació.
"Malgrat que l'Institut Municipal d'Educació (Imeb) continua traslladant a l'opinió pública que el Centre Cultural Teresa Pàmies no és un edifici malalt ni existeix cap relació entre aquest i la lipoatrofia semicircular, tenim 28 casos: 12 treballadors de la biblioteca, 6 de la guarderia, 10 nens, i tres més dubtosos", exposa.
Ressalta que també nega la relació l'Agència de Salut Pública (ASPB), i determina que "ni el centre ni el mobiliari ni els elements que formen part de l'estructura de l'escola presenten les condicions ambientals associades a la malaltia i a la síndrome de l'edifici malalt", si bé l'Afa destaca que encara no té l'informe.
L'associació demana un seguiment mèdic vital per a tots els nens matriculats, amb un estudi més a fons que no es limiti als efectes sobre la pell, i demana que s'estengui a la resta de nens exposats a l'edifici, com els assistents al 'casal' infantil del complex, que segueix obert igual que el centre cívic.
EXPERIÈNCIA D'AFECTADES
Per a Laia Campderrós --té un fill de 3 anys afectat--, el fet que l'equipament d'oci infantil organitzi un 'casal' per a aquest estiu demostra que el consistori no es pren l'assumpte seriosament, i considera que "l'Ajuntament ha tingut una conducta tremendament negligent", amb el que està entre els qui sospesen anar als tribunals.

Núria Ventura
--mestra afectada-- explica que una doctora especialista en medicina no convencional li ha diagnosticat electrohipersensibilidad, del que la lipoatrofia pot ser un símptoma: sorgeix de l'exposició a camps electromagnètics i li produeix maldecaps, esgotament i pèrdua de memòria, però creu que deu haver-hi "tants milions d'afectats que no interessa destapar-ho".
L'Afa també demana crear una base de dades que serveixi en un futur per fer seguiment mèdic dels nens i d'un estudi científic, i realitzar un estudi diagnòstic complet de les instal·lacions per part de més d'una empresa especialista que aclareixi els factors causants de la lipoatrofia.
En cas d'incertesa, reclama aplicar la normativa més restrictiva a nivell mundial quant a materials, camps electromagnètics i contaminació atmosfèrica, i afegeix a les seves demandes reobrir la guarderia al setembre "amb totes les garanties i normalitat" per assegurar així que no es perden 110 places públiques en l'Eixample.
En això tampoc tots estan d'acord, i Campderrós té clar des del primer dia de detectar-se la lipoatrofia que no pensa portar als seus fills a la guarderia, i Núria Zapata --una altra mare de l'escola-- resumeix el sentir d'algunes famílies: "No tenim llista d'afectats, es continua negant la relació causa-efecte i no tenim garanties d'obertura".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH