Amb més outlets no aconseguirem un comerç de qualitat

Redacció Catalunyapress

PERE LLORENS

En els darrers mesos, hem vist com la creació de centres outlets s'ha anat escampant al llarg del país: primer va ser la Roca, després La Jonquera i ara, s'ha anunciat a tot bombo i platillo la propera inauguració d'un a la localitat de Viladecans. Aquest nou format, que no deixa de ser una manera glamurosa d'anomenar la venda de "saldos" de tota la vida, està revolucionant el mercat, Aquestes darreres setmanes des de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) hem posat en marxa diferents iniciatives per tal de donar resposta a aquest fenomen que cada dia creix i que pot generar un greu canvi radical del sector, especialment el del comerç tèxtil multimarca i el de la moda, però també el de la indústria i el dels creadors.
Si parlem estrictament de xifres del comerç, segons l'estudi que ha realitzat la CCC, la quota de mercat de les botigues multimarca i dels grans magatzems ha disminuït els darrers anys en favor de l'outlet. Concretament, aquesta disminució ha estat d'un -9% i d'un -5%, en els dos primers formats, i hi ha hagut un important increment d'un 8% en els outlets.
És per aquest motiu que hem constituït un grup de treball del comerç tèxtil i de la moda, en el qual hi ha representants totes les parts, inclosos els sindicats, amb l'objectiu d'analitzar l'impacte que estan tenint els outlets en la nostra economia. Estem posant les bases per formular un pla estratègic de la moda a Catalunya. Ara toca començar a caminar junts.
D'altra banda, hem promogut la plataforma "Comerç del Baix Llobregat", un grup que incorpora a les principals associacions comercials de la zona i que compta amb el nostre total suport, a més del de l'Agrupament de Botiguers de Catalunya (ABC), i també amb el de totes les organitzacions empresarials i sindicals del comerç català. Concretament, està formada per la Xarxa Comercial Viladecans, la Xarxa Empresarial i Comercial de Castelldefels, Gran Comerç Prat, la Unió de Botiguers de Gavà, Activa Despí, l'Associació de Comerciants El Carrer (Sant Boi de Llobregat) i l'Associació de comerç i serveis de Sant Boi ? Sant Boi una gran botiga.
El seu objectiu és clar: neix amb la voluntat de vetllar pel compliment de la legalitat de l'outlet de Viladecans, així com d'analitzar el seu impacte a la localitat i a la seva àrea d'influència.
Encara és d'hora per valorar els resultats, però el que si puc dir és que les darreres setmanes han estat molt fructíferes. Entre d'altres, l'Ajuntament de Sant Boi va aprovar, de manera unànime entre els membres que formen part del consistori, una moció en contra de l'outlet de Viladecans. Així mateix, l'ajuntament del Prat del Llobregat també s'ha posicionat en contra, tot donant suport a "Comerç del Baix Llobregat". Però encara hi ha més: al Congrés de la Federació Comarcal d'Esquerra Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet, a iniciativa de la secció la secció local d'Esquerra Republicana de Viladecans, va aprovar, el passat 1 de juny, una resolució per la qual sol?licitava al govern de la Generalitat de Catalunya i a l'Ajuntament de Viladecans que reconsideressin la implantació de l'outlet i que posessin en marxa mesures reals i efectives en favor del comerç urbà de proximitat i de qualitat.
Ja per últim, però no com a darrera acció, el grup té previst engegar un estudi jurídic per analitzar el procés d'autorització d'aquest centre i per preparar un pla de dinamització comercial del Baix Llobregat i de suport a les associacions comercials de les viles de la comarca.
No ens podem permetre, en un moment com l'actual, i a costa de la crisi i de l'atonia del consum, convertir-nos en l'abocador d'excedents de productes que no tindrien sortida. Amb més outlets no aconseguirem un comerç de qualitat, ja que no podem oblidar que el que es ven en aquests centres no deixen de ser saldos, que moltes vegades no tenen la qualitat que es mereixen els nostres consumidors. A preus baixos, salaris baixos, evidentment, i, per tant, tot i la pèrdua de poder adquisitiu dels consumidors, no podem permetre una espiral negativa de renda salarial que farà caure encara més el consum.
Pere Llorens
President de la Confederació de Comerç de Catalunya

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH