Báñez equipara el càlcul de les jubilacions a temps parcial a les de temps complet

|

Fátima Báñez, ministra de Empleo

El Ministeri de Treball ha enviat un informe a sindicats i empresaris en el qual proposa canviar l'actual legislació per adequar-la a la sentència del Constitucional i concretament, proposa aplicar el corresponent coeficient de parcialitat al total de dies que ha romàs el treballador en alta a temps parcial en funció de la jornada realitzada per un treballador a temps complet comparable.

Segons El Confidencial, d'aquesta manera s'equipararia la manera de càlcul d'una pensió a temps parcial a una de jornada completa, amb els consegüents coeficients reductors. Se salvaria, d'aquesta manera, una les causes d'inconstitucionalitat detectada pel TC qui va sostenir que la norma encara vigent atenta "contra el principi de proporcionalitat respecte dels treballadors a temps complet".

La nova norma suposa que tots aquells períodes en els quals el treballador hagués romàs en alta com a treballador a temps parcial, se'ls podria aplicar el coeficient de parcialitat que correspongués a aquest període, havent de sumar el resultat als dies en què el treballador hagués romàs en alta a temps complet. D'aquesta forma s'arribaria al total de dies cotitzats acreditats per cada treballador a l'efecte de comprovar que compleix amb la manca necessària per accedir a una determinada prestació.

Segons els signants de la sentència, "un treballador a temps parcial necessitaria treballar més temps que un treballador a temps complet per arribar a cobrir el període de carència exigit per a les pensions de jubilació i incapacitat permanent". Igualment, es va considerar infringit el principi d'igualtat en tant que va observar discriminació per raó de sexe en ser les dones els qui majoritàriament subscriuen contractes a temps parcial, i, per tant, els qui majoritàriament es veuen afectades per aquesta norma.

La proposta del Gobierno aclareix que la reforma del sistema de càlcul s'aplicarà tant als treballadors amb contracte a temps parcial com als treballadors fixos discontinus inclosos en Règim General, Mineria del Carbó, Mar, així com als del sistema especial d'Empleats de Llar. No resulta aplicable, per contra, als treballadors amb contractes de durada determinada (hostaleria de finalització de setmana). La conclusió que treu el secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, és que la nova fórmula facilitarà l'accés a les prestacions a un major nombre de treballadors.

El proper pas és plasmar aquesta proposta en un text legal, segons constata el propi diari.

JUBILACIÓ

Manca: En tot cas s'exigirien 15 anys en alta, i es tindria dret a pensió amb el mateix nombre d'anys en alta laboral independentment del percentatge de jornada treballada, equiparant amb això el dret a pensió dels treballadors en jornada completa amb els treballadors a temps parcial, donant compliment a la sentència.

Base reguladora: En aquest aspecte s'aplicarien les normes generals, i per a aquells fets causants que es produïssin en 2013, es correspondria amb la mitjana de les bases de cotització de l'interessat en els últims 16 anys.

Percentatge aplicable a la base reguladora en funció dels anys cotitzats: D'acord amb el que es disposa en la Llei General de la Seguretat Social, el percentatge a aplicar sobre la base reguladora per calcular la quantia de la pensió varia en funció dels anys cotitzats, amb 15 anys de cotització s'ha d'aplicar un percentatge del 50 per 100 que es va incrementant un 0.19 per cent cada mes addicional fins a arribar als 248 mesos, i a partir d'aquests 248 mesos un 0.18 per 100 addicional fins a 16 mesos més.

Complements a mínims: Amb el propòsit de salvaguardar la proporcionalitat entre l'esforç contributiu i les prestacions a percebre, s'hi hauria reflexionar sobre l'accés als complements a mínims de pensió en la forma regulada pel sistema de la Seguretat Social, a fi d'evitar greuges comparatius entre treballadors amb esforços contributius molt diferents que al final obtenen la mateixa pensió.

Incapacitat Temporal: Es reconeixeria l'accés a aquestes prestacions als treballadors a temps parcial amb les mateixes regles abans exposades per al còmput del total de dies cotitzats, així com per al càlcul de període de carència, tant general com a específica, necessari per lucrar les mateixes. Ara bé, ja que per accedir la prestació d'incapacitat temporal s'exigeix que els 180 dies cotitzats el siguin dins dels últims cinc, solament s'aplicaria el coeficient de parcialitat si en aquest període s'hagués estat en alta com a treballador a temps parcial.

Maternitat: Referent al període de carència s'hauria d'aplicar les mateixes normes referides per a la Incapacitat Temporal, amb la diferència que per a l'accés a aquesta prestació els dies efectius de cotització ho haurien de ser en els últims set anys, per tant, si en aquests últims set anys no hagués treballat a temps parcial no se li aplicaria coeficient de parcialitat algun.

CÀLCUL DEL COEFICIENT DE PARCIALITAT

L'empresari, respecte dels treballadors amb aquesta modalitat contractual, hauria de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social el coeficient de parcialitat en el moment de l'alta del treballador, sent el mateix el que posteriorment s'aplicaria per al càlcul del coeficient de parcialitat total del treballador (el coeficient de parcialitat compara la jornada realitzada pel treballador a temps parcial amb un treballador a temps complet comparable en la mateixa empresa portant incorporada la prorrata dels dies de descans, festius, etc.).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH