El 10% dels òrgans que es trasplanten al món procedeixen del tràfic il·legal

|

Operació

Cada any es realitzen al món uns 112.000 trasplantaments i el 10 per cent dels òrgans que s'utilitzen procedeixen del tràfic il·legal, segons ha assegurat el responsable de trasplantaments de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'espanyol José Ramón Núñez, durant una trobada a Madrid organitzat per la Comissió Europea i l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

Núñez ha explicat que es tracta d'una estimació perquè actualment és alguna cosa "ocult i mafiós" del que no hi ha dades oficials, i els beneficiaris són persones "amb recursos" de "països rics", com Israel, Estats Units, Xina o L'Índia, que, davant la seva situació personal o la d'un familiar proper, "fan qualsevol cosa com anar-se a un altre país a comprar òrgans".

Aquests ciutadans, ha lamentat, s'"aprofiten de la desgràcia" de ciutadans de països més pobres, com Pakistan, Costa Rica o Perú, que "es veuen obligats per les seves circumstàncies personals a vendre un dels seus òrgans per subsistir ells i les seves famílies".

De fet, ha explicat Núñez, el principal problema d'aquesta pràctica il·legal és el donant, ja que el receptor "té les màximes garanties que tindria a Nova York o a Madrid".

No obstant això, "el donant ven un òrgan però després no té seguiment", per la qual cosa "el seu risc vital baixa molt".

Núñez lamenta que l'OMS no té cap capacitat legislativa ni sancionadora, però "sí que poden influir als Governs" animant-los a modificar les lleis en contra d'aquesta pràctica, com ha succeït recentment a Perú, on s'ha canviat la llei perquè un ciutadà no pugui ser inclòs en una llista d'espera per a una operació fins que no porti dos anys residint al país. "És una forma d'evitar que la gent vagi allí a trasplantar-se", ha dit.

A més, ha defensat la necessitat d'ajudar a tots els països a desenvolupar programes de donació, ja que "si tenen òrgans legals, que procedeixen de donacions voluntàries i morts, la gent no haurà de recórrer a pràctiques abominables com és el tràfic d'òrgans".

També ha mostrat la seva preocupació pel tràfic d'òrgans, el director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz, provocat per la "tremenda desigualtat de l'oferta i la demanda". "Ciutadans rics de països rics o no tan rics van buscant un òrgan en països pobres, una trista realitat sobretot en països d'Àsia, Extrem Orient, Àfrica i fins i tot Sud-amèrica", ha dit.

ES NECESSITARIEN UN MILIÓ DE TRASPLANTAMENTS A L'ANY

Tots dos experts han coincidit en la necessitat d'avançar per millorar els programes de donació ja que actualment al món només es realitzen un 10 per cent dels trasplantaments que es necessiten, que s'estimen en un milió a l'any. D'aquests la majoria procedeixen de Xina, que encara que representen a una tercera part de la població mundial tenen una taxa de donació inferior donant per cada milió d'habitants.

"Només a la Xina s'estima que podrien fer falta la meitat", ha reconegut Matesanz, atès que són una tercera part de la població mundial i tenen una taxa de donació inferior donant per cada milió d'habitants, quan a Espanya és de 35,3 (segons dades de 2011).

LA SITUACIÓ A EUROPA POT MILLORAR

A més, ha reconegut que la situació a Europa també és millorable malgrat que inicialment s'havia fixat com a objectiu que tots els països europeus aconseguissin índexs de donació semblats als d'Espanya en 2015.

Finalment "no es va a aconseguir" malgrat que hi ha països com Croàcia, Portugal o Bèlgica amb xifres molt altes, ha reconegut Matesanz, que lamenta que segueix sent complicat "convèncer i treballar amb la resta de països europeus".

"Cada país s'acantona en la seva realitat i posa barreres a aprendre dels altres", ha dit, reconeixent que Espanya està "molt orgullosa del sistema que hi ha però, al mateix temps, també estan disposats a aprendre".

En canvi, les "resistències al canvi" d'altres països fan que actualment l'autosuficiència sigui "el mantra" de la donació d'òrgans. "Cap país pot esperar que el del costat li resolgui el seu problema de falta de donants, i això fa que cadascun es busqui totes les possibilitats per ser ells els que tinguin els donants", ha recordat.

LA CRISI NO AFECTA A LES DONACIONS

Matesanz també ha reconegut que la crisi no afecta a les donacions però si que hi ha més dificultats per aconseguir els mateixos resultats a causa de les retallades que s'estan produint en tots els hospitals.

"La gent no és menys generosa per la crisi, però l'escassetat de recursos fa que tinguem més dificultats", ha dit, reconeixent que el sistema "està resistint ben perquè és molt fort, però les restriccions als hospitals es noten".

A més, ha rebutjat que hi hagi empreses que intentin introduir-se en el tema de les donacions. "El tema del trasplantament no és negoci a Espanya, tal com està estructurat el sistema, la qual cosa fa que no tinguem temors que es pugui degenerar en aquesta línia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH