El Congrés aprovarà definitivament  la reforma del Consell General del Poder Judicial que rebutgen els jutges

|

Congrés de Diputats

    El Ple del Congrés donarà definitivament llum verda aquest dijous a la llei que reforma el model i el funcionament del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) creant, entre altres mesures, una vicepresidència en el Tribunal Suprem, restant poder a les associacions en la proposició de candidats i limitant la dedicació exclusiva dels vocals al president i als altres cinc membres de la Comissió Permanent.

La Cambra baixa debatrà demà les esmenes que van ser introduïdes en la seva tramitació pel Senat per decidir si manté o revoca aquests canvis. Després d'una votació final sobre el conjunt del text, la norma quedarà definitivament aprovada per les Corts Generals i serà publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per a la seva entrada en vigor.

El text, al que es van presentar sis propostes de veto del PSOE, Esquerra Unida, ERC, PNB i l'Entesa, va tirar endavant el passat 20 de juny en el Senat amb els vots del PP i d'UPN. La votació d'aquesta llei de caràcter orgànic es va produir amb l'absència de 46 dels 266 senadors.
Durant la seva tramitació en el Senat, el PP va tirar per enrere la seva proposta de crear una vicepresidència comuna del Consell i del Tribunal Suprem i va establir que el 'número dos' de l'alt tribunal fos cobert qualsevol magistrat d'aquest òrgan amb almenys tres anys d'antiguitat que auxiliarà a la seva presidència i facilitarà "el millor i més correcte funcionament d'aquell en el seu quefer diari".
L'oposició va ser unànime en la seva crítica que l'articulat, al que es van presentar 332 esmenes, "redueix" la independència de l'òrgan de govern dels jutges, "subordina i supedita" el Poder Judicial al Poder Executiu i "atenta" contra el "nucli" de la democràcia i la separació de poders en un moment en el qual l'obra de Montesquieu, precursor d'aquest principi, compleix 265 anys. Les associacions judicials i els magistrats del Suprem també han reprovat el projecte.
Des del PP, el portaveu de Justícia Manuel Altava va respondre que la voluntat dels 'populars' és "deixar llibertat autònoma" al Consell perquè governi a un col·lectiu format per prop de 5.000 togados i va defensar que la norma conforma una institució "més plural, transparent, operativa i amb menor cost econòmic".
A partir de la seva entrada en vigor, el Consell del Poder Judicial funcionarà amb una majoria de vocals que compatibilitzarà el seu càrrec amb la seva funció jurisdiccional o la seva professió, la seva activitat internacional estarà coordinada amb el Ministeri d'Exteriors després del 'cas Dívar', i funcionarà únicament amb les Comissions Permanent, d'Assumptes Econòmics i d'Igualtat.
D'aquesta manera, se suprimeix la Comissió de Qualificació les funcions de la qual de preparació dels nomenaments discrecionals pel Ple correspondran a la Permanent. Per evitar bloquejos en la renovació, bastarà la sola presència dels vocals designats per una Càmera perquè el nou Consell pugui constituir-se amb els membres designats en el seu moment per la Càmera que incompleix el mandat.
"Solament si ambdues Càmeres no procedeixen a designar als vocals que els correspon, el Consell continuarà actuant en funcions fins al**moment en el qual una d'elles compleixi amb el mandat legal", resa el cos normatiu.
En l'elecció dels 12 consellers del torn judicial, les Càmeres "prendran en consideració" el nombre existent en la Carrera Judicial de jutges no afiliats i d'afiliats. Com a mínim, haurà d'haver-hi tres magistrats del Suprem, altres tres amb més de 25 anys d'antiguitat en la Carrera i sis jutges sense subjecció d'antiguitat.
Entre altres canvis, qualsevol jutge podrà presentar la seva candidatura amb 25 avals o l'aval d'una associació i s'elimina el límit de 36 candidats entre la terna per al seu estudi per les Corts. Contra el desig de l'oposició, el president del CGPJ solament tindrà el deure comparèixer davant el Parlament per raó de les seves funcions per presentar la Memòria anual dels tribunals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH