El "número 2? de Salut va augmentar un 26% les adjudicacions a les empreses de les quals és apoderat 
 

|

padrosa

 Catalunyapress.- Segons la Plataforma de Retallades  Sanitàries, existeixen nous documents que proven que el CatSalut va augmentar un 26% els imports de les adjudicacions a les empreses vinculades al seu director J.M. Padrosa. Així mateix en aquests contractes sembla ser segons la Plataforma es va augmentar  la duració a 10 anys, enfront dels 6 anys que tenien els signats en el 2006

Després de la publicació de les informacions fetes pel Departament de Salut i de les declaracions de Josep Maria Padrosa, "número 2" de Salut, la Plataforma de Retallades Sanitàries ha avançat en les investigacions sobre el "cas Padrosa" i per això exigeixen " que el Conseller de Salut, Boi Ruiz cessi immediatament a Josep Maria Padrosa com a director del CatSalut en compliment de la normativa vigent".
En paraules de la Plataforma "a mesura que hem anat analitzant les dades, hem vist que el "cas Padrosa" no se cenyeix únicament a una qüestió d'incompatibilitat per tenir càrrecs en el sector públic i en el privat, sinó que podria anar més enllà i tenir conseqüències molt més greus per al responsable d'administrar el 97,9% del pressupost de la sanitat pública catalana".
L'origen de la licitació de 2012
Sembla ser que l'any 2012 el CatSalut segons la Plataforma es" inicia un concurs per a l'adjudicació de serveis de fisioteràpia, rehabilitació i logopèdia. Aquest concurs es convoca per la necessitat de continuar amb els serveis adjudicats en un concurs de 2006 corresponent als mateixos serveis. A tots dos es van presentar les 6 empreses vinculades a Josep Maria Padrosa, agrupades en UTE (Unions Temporals d'empreses) participades exclusivament per empreses del grup Corporació Fisiogestión (Fisio Girona SA, Fisioteràpia SA, Serveis de Fisioteràpia SA, Kinesiteràpia SA, Institut Logopèdic de Barcelona SA i Centre de Recuperació Funcional i Fisioteràpia SA) i també en UTE participades per altres empreses del sector"
.
Aquests dos concursos es dividien "en diversos contractes als quals optaven les empreses participants per a la prestació dels serveis. Cada contracte corresponia a una d'una trentena d'àrees geogràfiques de Catalunya. Cada empresa es podia presentar a tants contractes com considerés".
Presumptament "en el concurs de 2006 Josep Maria Padrosa era Director General de Corporació Fisiogestión. La consellera de Salut era Marina Geli i el CatSalut estava dirigit per Carles Manté (actualment imputat per estafa i malversació de fons públics juntament amb Josep Prat Domènech, president de l'ICS nomenat per l'actual conseller Boi Ruiz)".
El document d'adjudicació de 2006 que ha trobat la Plataforma "usant Google va assignar 7,7 milions d'euros a les UTE participades exclusivament per les empreses vinculades Padrosa. En l'adjudicació de 2012 aquesta quantitat augmenta a 9,7 milions d'euros, un 26% més".
D'aquesta manera segons la Plataforma "el pressupost total adjudicat a totes les empreses que van guanyar un o diversos contractes en 2006 va ser de 25,7 milions d'euros. En 2012 el pressupost es va reduir a 20,4 milions d'euros, un 21% menys, però com hem vist abans, a les empreses vinculades amb el Sr. Padrosa se'ls va adjudicar un 26% més. És a dir, en 2012 el pastís era més petit, però la porció que es va portar Corporació Fisiogestión va augmentar".
Així mateix "el contracte de 2006 tenia una durada màxima de 6 anys, mentre que en 2012 el CatSalut ho puja a 10 anys. Aquest fet eleva la quantia prevista del contracte a 204 milions d'euros (20,4 milions per any, multiplicat pels 10 anys previstos). Si expliquem únicament les empreses de les quals el Sr. Padrosa és apoderat, el valor total estimat dels contractes adjudicats ascendeix a 97 milions d'euros".
Aquest augment, a més de proporcionar estabilitat a llarg termini a les empreses vinculades al Sr. Padrosa, permetria segons la Plataforma "que el propi Padrosa gestionés una adjudicació pública feta per ell mateix si tornés al 'holding' privat passats els 4 anys de govern i els dos fixats per la llei d'incompatibilitats. Si el termini fora de 6 anys, no arribaria a gestionar els imports d'aquestes adjudicacions".
El document oposat usant Google preveu segons la Plataforma "possibles modificacions durant la vigència del contracte fins a un 50%", i indica que la quantia total del contracte podria passar de 204 a 343 milions d'euros. Les quantitats contractades a les empreses vinculades amb el Sr. Padrosa podria augmentar de 97 a 145 milions d'euros".
Contràriament al que va manifestar el Sr. Padrosa en una entrevista en Catalunya Ràdio el passat 21 de juny, segons la Plataforma "el Sr. Padrosa sí va participar en el procés d'adjudicació d'aquest concurs".
Segons les seves declaracions, el conseller "li va apartar totalment del procés, assignant a un altre òrgan competent [el procés d'adjudicació]". En absència del director, va dir, "el sotsdirector pot assumir aquestes activitats. Per tant, una vegada realitzats aquests tràmits jo em vaig quedar totalment al marge".
D'una banda la delegació va recaure sobre el sotsdirector del CatSalut, càrrec que depèn jeràrquicament del Sr. Padrosa, per la qual cosa per a la Plataforma "no és cert que s'hagi fet sobre un òrgan totalment al marge del director del CatSalut ni independent d'ell".
D'altra banda, encara que és cert que la resolució d'adjudicació està signada pel sotsdirector del CatSalut, Francesc Brosa, segons indica la Plataforma "tant l'anunci de licitació del concurs com la seva formalització (tots dos publicats en el DOGC) estan signats pel propi Sr. Padrosa. Difícilment es pot argumentar la distància del Sr. Padrosa amb el procés de licitació; qui va decidir l'import o l'augment de la durada dels contractes, per exemple?"
A més cal destacar que poc després d'esclatar el "cas Padrosa", segons la Plataforma "l'administrador de Corporació Fisiogestión SA, Carlos Núñez, suposadament va ser al notari per fer una acta notarial que afirma que "la política de l'empresa és no revocar els poders", sinó que els custodien ells "per assegurar que no s'utilitzen".
Contràriament a les afirmacions de Corporació Fisiogestión en aquesta suposada acta notarial, la Plataforma ha comprovat " que si que hi ha revocacions de poders en el 'holding', però no són els de el Sr. Padrosa. Hem detectat revocació de poders en dos de les 6 empreses que estem analitzant: Serveis de Fisioteràpia SA i Centre de Rehabilitació Funcional i Fisioteràpia. També hi ha una altra revocació en Fisiosevilla SA, empresa del 'holding'".
D'aquesta manera la Plataforma que pensa que "mentre el Sr. Padrosa està duent a terme unes retallades sense precedents en el sistema sanitari català que estan afectant greument a la ciutadania (amb augments d'un 51% en les llistes d'espera i pacients esperant més de 2 anys quan tenen dret a ser operats en menys de 6 mesos), les empreses en les quals el Sr. Padrosa és apoderat augmenten el seu volum de negoci de forma espectacular. Són necessaris més dades perquè el Sr. Padrosa abandoni el seu càrrec? A la vista d'aquestes informacions, existeixen indicis de possibles irregularitats que van més enllà de la ja confirmada qüestió d'incompatibilitat. El conseller Boi Ruiz no pot esperar més i hauria de cessar-li immediatament del seu càrrec de director del CatSalut. En cas de no fer-ho (la llei d'incompatibilitats l'hi exigeix), el propi conseller Ruiz podria estar infringint la legislació vigent".
Fuentes en la qual la Plataforma de Retallades Sanitàries basa la seva investigació.
Des de la Plataforma es vol insistir que " en què tots els documents que hem manejat per realitzar la investigació provenen de fonts públiques. Un ordinador i una connexió a Internet ha estat suficient per accedir a aquesta informació":

? Actes publicats en el Butlletí Oficial del Registre Mercantil. Es poden consultar en diverses web del tipus einforma.com, infocif.es, axesor.es. O simplement escrivint en Google el nom i els cognoms de la persona que estàs investigant. Hi ha desenes de pàgines interessants amb informació molt útil.
? Pàgina web de contractació pública de la Generalitat de Catalunya. Molt útil per consultar els contractes públics.
? Document "Resolució d'adjudicació" del contracte RH/12 de 2012. Pàgina web de la Generalitat.
? Document "ANUNCI pel qual es fa pública la formalizacíon d'un contracte de gestió de serveis públics (exp. RH/12)". DOGC. Concurs 2012.
? Document "ANUNCI de licitacíon per adjudicar un contracte de gestió de serveis públics . DOGC. Concurs 2012.
? Document "EDICTE de 21 d'abril de 2006, pel qual es dóna publicida a una adjudicació definitiva. Concurs 2006.
? Llei 13/2005, de 27 de desembre, del règim d'incompatibilitats d'alts càrrecs del serveis de la Generalitat..
? Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH