Wert reconsiderarà la nota de tall del 6,5 per accedir a una beca

|

Wert

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha anunciat que "sí es va a considerar" la petició d'algunes comunitats autònomes de revisar la nota de tall d'accés a les beques de 6,5 punts, que inclou l'esborrany del Decret de Beques i Ajudes a l'Estudi que prepara el Govern per al proper curs, després de la reunió de la Conferència General de Política Universitària que s'ha celebrat aquest dimarts en el Ministeri d'Educació.

"Ens hem compromès a recalcular tot el que hàgim de recalcular per tractar d'acomodar aquesta petició de les comunitats autònomes, amb la voluntat d'aconseguir el millor acord possible", ha afirmat Wert. De totes maneres, en aquest mateix acte ha advertit que "els criteris de valor en els quals s'inspira aquest Decret són incompatibles amb la idea de rebaixar encara més els criteris d'exigència acadèmica" i, davant les peticions d'algunes comunitats de situar la nota de tall en els 5 punts, el ministre ha sentenciat que "el 5,5 que es va establir l'any passat no es va a rebaixar".

En aquest sentit, ha assegurat que les diferències que existeixen entre els universitaris que accedeixen a la universitat amb una nota d'entre 5 i 5,5 i els que accedeixen amb una superior al 6,5 "són d'un ordre de magnitud inimaginable". Així, ha apuntat que en "el primer any abandonen més d'un 20 per cent d'els qui tenien menys de 5,5 punts" i conclou que, pel que fa a completar la carrera en el termini natural, "les diferències entre els qui accedeixen amb un 5,5 i els qui ho fan amb més del 6,5 arriben a ser de més de 3 a 1".

El ministre ha valorat el clima "positiu" de la reunió que ha mantingut el Govern amb els portaveus d'Educació, al marge de les discrepàncies sobre les notes d'accés a la beques, i ha destacat la "voluntat de reflexió" de tots ells. Així mateix, ha assegurat que, d'altra banda, "els qui han intervingut en la conferència han manifestat la seva conformitat sobre els criteris de manteniment de les ajudes als estudis".

"El 6,5 és la nota per accedir a la beca, però no és la nota per mantenir la beca"
, ha concretat Wert, que insisteix que "no és cert que es demani més per mantenir la beca que per aprovar a qui no gaudeix d'ella". "Per mantenir la beca només cal aprovar els crèdits en els quals s'està matriculat", ha postil·lat.

REQUISITS DE MANTENIMENT EN FUNCIÓ DE LA DIFICULTAT

En qualsevol cas, ha reconegut que pot donar-se un "refinament" en algunes àrees de coneixement per mantenir aquestes ajudes. "Entenem que els requisits de manteniment podrien ser diferents en funció de les àrees de coneixement", ha assegurat el ministre abans d'avançar que espera manar l'esborrany definitiu del Decret aquesta mateixa setmana al Consell d'Estat.

Segons ha afegit el ministre, aquesta reunió ha servit per "aclarir i apropar posicions" i afegeix que "a partir d'ella, amb totes les aportacions dels diferents òrgans consultius, s'arribarà a una revisió definitiva del Reial decret en la major brevetat possible". "Existeix una premura una exigència d'activitat en la tramitació de la norma perquè ha d'aplicar-se per a aquest curs 2013-2014", ha explicat.

D'altra banda, el ministre ha recordat que la de Beques i Ajudes a l'Estudi és "l'única partida del pressupost educatiu que no ha experimentat cap reducció en aquest any" i insisteix que suposa més del 70 per cent de la despesa total en Educació. D'aquesta forma, assenyala que el que es debat en aquest cas són els llindars i la forma de repartiment dels fons.

Per això, indica que la reflexió s'ha centrat en tres qüestions que "cal acomodar": la necessitat de distribuir uns recursos escassos, incloent entre els criteris el rendiment dels estudiants; la preservació de l'equitat en l'accés a la universitat; i la necessitat de ser sensibles en els criteris de rendiment a diferències que han de ser ateses com, per exemple, pel que fa a la dificultat de les àrees d'estudis.

A la sortida de la reunió, els consellers català i gallec han afirmat que les seves respectives comunitats autònomes recolzarien a els qui es quedin sense beca si finalment aquesta nota de tall d'accés no es redueix. Sobre aquest punt, Wert ha matisat que "aquest tipus d'iniciatives sense legítimes" per poder complementar el sistema de beques a càrrec dels Pressupostos de l'Estat, però demana que "esperar a veure si aquestes mesures complementàries sense necessàries".

"POT HAVER-HI CERT ESPAI A OPINIONS DIVERSES" DINS DEL PP

En ser preguntat per les declaracions del portaveu del Partit Popular al Congrés, Alfonso Alonso, ha coincidit a apuntar que el sistema de Beques és una eina d'equitat. "En el concepte estem tots d'acord, però pot haver-hi un cert espai d'opinions diverses sobre la forma en la qual es materialitza", ha afegit.

Finalment, ha fet referència a les recomanacions de l'OCDE, que "aconsella de forma terminant que es tingui en compte el rendiment al costat de la renda a l'hora de concedir les beques" i, a més, "aconsella que es concentrin més recursos en menys alumnes" perquè, segons aquest organisme, és "més interessant que les beques tinguin quantia suficient per a un bon alumnes en lloc al fet que els recursos es dispersin en molts estudiants amb dotacions més petites".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH