L'Audiència de Madrid veu raons per seguir investigant a Blesa per la compra del City National Bank de Florida

|

Miguel Blesa

L'Audiència Provincial de Madrid considera que segueixen existint raons per investigar a l'ex president de Caja Madrid Miguel Blesa per la seva gestió en la compra del City National Bank de Florida en 2008, encara que entén que el jutge Silva hauria d'haver enviat a repartiment la denúncia de Manos Limpias que va rebre sobre aquests fets.

La Secció 15 ha estimat el recurs presentat per la defensa de Blesa contra l'ordre d'empresonament eludible sota fiança de 2,5 milions d'euros que va ser dictat el passat 16 de maig pel titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva.

En l'acte, donat a conèixer aquest dimarts, descarta el risc de fugida i de destrucció de proves que va invocar l'instructor per ordenar l'ingrés a la presó de l'exbanquero.

Això sí, recalca que els indicis de delictes d'administració deslleial o apropiació indeguda atribuïts a Blesa han de ser esclarits sobre la base de l'informe del Banc d'Espanya, datat el 19 d'abril de 2010, que ressenyava les "irregularitats" que van envoltar el negoci. "Per més que contrasti amb l'autorització prèvia del mateix organisme a l'operació qüestionada", ironitza.

Segons el parer dels magistrats, la investigació haurà d'aclarir si l'ex president de la caixa madrilenya, abusant del seu càrrec, "va poder disposar fraudulentament dels béns d'aquesta o contreure obligacions al seu càrrec, amb el consegüent perjudici econòmic per a l'entitat financera", socis o dipositaris.

"La forma d'instrumentalitzar l'operació, dividint-la en dos trams, la possible elusión de controls, el preu pagat, tenint en compte el moment econòmic en què es va produir l'adquisició i la valoració dels actius de l'entitat adquirida són elements que apunten indiciariamente a la tipicitat abans assenyalada, per la qual cosa han de ser aclarits", argumenta.

DECISIONS DEL MÉS ALT NIVELL

Afegeix l'acte, amb ponència del magistrat Carlos Frare, que els indicis sobre la participació directa de Blesa, siguin o no finalment delictius, es desprenen que ostentava el control de l'entitat financera posat que "les decisions que exigeixen l'envergadura dels interessos econòmics implicats solament poden prendre's al més alt nivell".

Ara bé, el tribunal remarca que la "expectativa de pena" no és suficient per configurar una possible fugida i descarta també que el recurrent pugui destruir proves posat que actualment està desvinculat de l'entitat bancària. Blesa va defensar que tenia arrelament i notorietat i que havia acudit "sempre de manera voluntària i immediata" a les compareixences en el jutjat.

Quant a la competència del jutge Silva, l'Audiència Provincial de Madrid posa de manifest que l'instructor va reconèixer que aquesta causa mancava de "conexidad" amb la investigació del crèdit al cap de la patronal Gerardo Díaz Ferrán. En descartar aquesta relació, els magistrats estimen que "no va haver de sostreure la denúncia a repartiment".

SILVA NO VA VULNERAR EL DRET FONAMENTAL DE BLESA


Malgrat això, recalquen que aquesta atribució no va vulnerar el dret de Blesa al jutge predeterminat per la Llei, tal com estableix la doctrina del Tribunal Suprem sobre "discrepàncies d'índole tècnica" en matèria d'interpretació de regles de competència entre jutjats penals.

Els magistrats també subratllen que la mesura cautelar sol·licitada per a Blesa es va adoptar sense que s'hagués produït la "personación en forma" de Mans Netes i que, per tant, el sindicat no ostentava la condició de part al no haver pagat fiança ni interposat querella com a acusació popular.

En el seu recurs, l'advocat defensor va manifestar que el jutge Silva es va arrogar la competència per instruir la causa del City National Bank de forma incompetent i vulnerant els drets fonamentals del seu client. Al seu judici, va obrir aquesta peça després de rebre una denúncia de Mans Netes, que buscava "el jutge de la seva conveniència".

La defensa de Blesa també advertia de la falta de legitimació de l'acusació per intervenir en aquestes diligències i sol·licitar la presó provisional i la retirada del passaport del seu representat ja que "ni és perjudicat del suposat delicte, ni s'ha personat en les diligències ordenades deduir, ni ha presentat querella ni dipositat fiança".

En el marc de la causa sobre el préstec de 26,6 milions d'euros a Díaz Ferrán -anul·lada per la Secció 30 de l'Audiència de Madrid--, el jutge Silva va obrir una peça separada per investigar a Blesa per la compra, a l'abril de 2008, del 83% del City National Bank de Florida per 927 milions de dòlars. Caja Madrid es va fer amb la totalitat de l'entitat nord-americana en 2010 aportant altres 190 milions de dòlars.

Silva va veure indicis "molt rellevants" de criminalitat, dels quals es desprèn un possible delicte societari d'administració deslleial o ben un d'apropiació indeguda amb un altre de falsedat de document públic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH