Standard & Poor's  nega que les agències de ratings puguin fer caure als països

|

Standard & Poor's

 La directora general de ratings sobirans per a Europa i Àfrica de Standard & Poor's (S&P), Myriam Fernández d'Heredia, ha exculpat a les agències de ratings de la crisi econòmica i ha negat que puguin fer caure als països. "En el moment en el qual hi ha més risc d'impagament en un país, baixem la qualificació a la seva economia, però mai provocarem un impagament", va subratllar.

En declaracions a la Cadena SER recollides per Europa Press, ha indicat que el paper de les agències és "important" i que són usades pels inversors de manera "consistent", per la qual cosa va afirmar que poden "moure preus i mercats", però mai fer caure cap país.

"Les agències de qualificació juguen un paper específic que es limita a avaluar la capacitat que té un país de pagar el seu deute a temps i íntegrament, és una eina més que usen els inversors per prendre les seves decisions d'inversió", subrayó Fernández Heredia, qui va afegir que a un país ho qualifiquen en un nivell d'impagament "en el moment en què s'hagi produït (l'impagament)" i, per tant, les agències no ho provoquen.
Fernández Heredia, qui va afirmar que les agències de rating estan facilitant l'accés als mercats de capitals de moltes empreses que necessiten les seves qualificacions en un moment d'escassetat de crèdit, va negar també que rebin pressions per realitzar una o una altra avaluació, i va assegurar que el seu treball és "totalment independent" i es realitza mitjançant una metodologia "pública i molt transparent" que qualsevol pot utilitzar.
No obstant això, va admetre que, després d'aplicar aquesta metodologia en els mesuraments, hi ha un "cert judici de valor" en les seves projeccions, que és el "valor afegit" que les agències de qualificació aporten, ja que aquestes valoracions són realitzades per experts qualificats.
PAGAMENTS DELS PAÏSOS.
També va rebutjar que tinguin en compte els imports que paguen els països per rebre aquestes qualificacions i va afirmar que aquesta acusació "no té molt sentit" quan es coneix el funcionament de les agències de qualificació.
"Per descomptat que no es té en compte el que paga un Govern per realitzar una qualificació, no conec el que ens paga cap dels governs als quals qualifiquem, en absolut, i en qualsevol cas, encara que se sabés, no hi hauria conflicte, perquè vivim de la nostra credibilitat i els inversors deixarien d'usar les qualificacions i estaríem fora del mercat", va reiterar.
A més, va afegir que S&P usa "exactament la mateixa metodologia per a tots els països" que qualifica, i va explicar que funcionen a través del comitè de qualificació, format per cinc o més persones, que vota sobre la qualificació d'un país. "Són analistes amb una elevadíssima experiència en el sector que estan qualificant i és molt difícil que puguis influir en totes o pressionar en totes. No és factible", va subratllar.

RATINGS ESTABLES.
Finalment, va reconèixer que S&P no va veure venir la crisi "en totes les seves facetes" ni apreciar la magnitud de la mateixa, que no va poder predir-la "ningú", però va indicar que en tota aquesta crisi els ratings han estat "bastant més estables" que la resta d'indicadors d'impagament. Així, va dir que el rating mitjà de la zona euro ha passat de doble A+ al començament de la crisi a doble A- en aquest moment.
"Realment els ratings han mantingut una tendència bastant més moderada que els mercats, que han fluctuat molt més. Els nivells (de qualificació) s'han reduït, però la seva volatilitat no ha estat el factor que més ha fluctuat en aquesta crisi", va afirmar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH