Salut envia 106.000 targetes sanitàries a estrangers als quals el Gobierno va deixar sense cobertura

|

Metges

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha enviat 106.283 targetes sanitàries a estrangers empadronats en municipis catalans als quals el decret del Govern central aprovat a l'abril de 2012 deixava sense cobertura, ha informat el departament que dirigeix Boi Ruiz.

D'elles, més de 97.100 targetes corresponen a persones que porten més d'un any empadronades a Catalunya i per tant han rebut la targeta N2, mentre que les 9.100 restants són de persones amb la N1 --menys d'un any de residència--, segons consta en una pregunta parlamentària al diputat d'ICV-EUiA Josep Vendrell consultada per Europa Press.

El CatSalut preveia distribuir fins a 116.000 targetes sanitàries entre estrangers, per la qual cosa durant el mes de març ha enviat 10.000 cartes dirigides a ciutadans sense residència legal dels quals no consta l'empadronament, unes missives que han estat retornades en gairebé el 20% dels casos.

L'emissió d'aquestes targetes "s'ha fet bé a petició pròpia o bé perquè el CatSalut ha actualitzat el format i l'enviat la targeta" a les persones que abans disposaven d'ella però que, en aplicar el decret del Ministeri que dirigeix Ana Mato, s'anaven a quedar sense ella.

Boi Ruiz, crític amb el decret governamental i en línia amb les recomanacions de col·legis professionals i entitats socials, que creuen que la mesura no suposa un estalvi i representa un risc epidemiològic, va anunciar a l'agost de l'any passat que Catalunya deixaria sense aplicació el reial decret.

De fet, el Gobierno va anunciar al gener un recurs davant el Tribunal Constitucional per entendre que el decret qüestiona les competències autonòmiques i vulnera l'atenció sanitària que recull la Carta Magna, en vincular la targeta sanitària amb haver cotitzat a la Seguretat Social, un recurs que va ser admès a tràmit per l'Alt Tribunal al febrer.

7,56 MILIONS DE TARGETES

El CatSalut ha xifrat recentment en 7,56 milions el nombre de targetes sanitàries individuals que circulen a Catalunya, un 0,43% menys que en 2012.

Salut considera, no obstant això, que en virtut del decret del Gobierno unes 600.000 persones --el 8% de la població catalana-- havien de quedar excloses de l'accés al sistema sanitari públic no urgent: 200.000 estrangers en situació irregular, incloent menors, i altres 400.000 que no consten en la Seguretat Social per pertànyer a ordres religioses, professions liberals, no tenir recursos, no cotitzar o tenir rendes superiors als 100.000 euros.

La Conselleria ha assegurat que a Catalunya "no es pot parlar de denegacions de la targeta sanitària individual", encara que reconeix que hi ha hagut sol·licituds que no han pogut ser tramitades, per no disposar de l'acreditació del padró o bé per faltar un certificat de l'Institut Nacional de la Seguretat Social --al febrer d'aquest any estaven pendents d'aquest certificat 170.000 persones--.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH