L'esclerosi multiple serà una de les primeres malalties per les quals hi haurà tractament

|

ESCLEROSI

 L'avanç en el coneixement dels biomarcadores i l'aparició de nous fàrmacs dibuixa un horitzó optimista en el maneig de l'esclerosi múltiple, segons ha avançat el doctor Oscar Fernández, vicepresident Tercer i Responsable de la Vocalía de Relacions Internacionals de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) i director de l'Institut de Neurociencias Clíniques de l'Hospital Carlos, de Màlaga.

Fernández ha afirmat que "aquesta serà una de les primeres malalties autoinmunes per les quals hi haurà tractament i no passarà molt temps perquè aconseguim parar-la i impedir la seva evolució. Tenim fàrmacs eficaços i en un futur proper apareixeran medicaments nous que tindran un impacte molt fort".

El camp dels biomarcadores ha experimentat un avanç molt important en els últims cinc anys i els especialistes confien que en els propers mesos molts d'ells siguin validats. Actualment, existeixen marcadors per al diagnòstic, el pronòstic i avaluar la resposta terapeutica.
No obstant això, destaca l'expert, "encara estem buscant biomarcadores per a la fase progressiva, de degeneració, de la qual no sabem ni quan comença ni què està succeint en el sistema nerviós durant la mateixa".
Identificar biomarcadores per a aquesta fase progressiva és fonamental perquè "manquem d'un bon diagnòstic i un bon tractament per a aquesta etapa, en la qual el més segur que tenim és mesurar l'atròfia cerebral per RM. Per contra, per a la primera fase de la malaltia disposem de tractaments eficaços", ha afegit.
L'important paper dels biomarcadoresen aquesta malaltia és creixent entre els especialistes, i així ha quedat palès en l'edició de la reunió Biomarcadores en Esclerosi Múltiple: posada al dia Exprés, celebrada a Madrid amb el patrocini de Teva Neuroscience i amb l'aval científic de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).
Durant la trobada el cap de Servei Neurologia-Neuroimmunología de l'Hospital Vall d'Hebron (Barcelona), director del Cemcat i moderador de la trobada, el doctor Xavier Montalban, ha recierdado que hi ha marcadors clínics i radiològics que ajuden a identificar poblacions amb major risc de sofrir discapacitat a mitjà o llarg termini, però recorda que "els biomarcadores cal aplicar-los i són eficaços en poblacions, però una altra cosa són els pacients", per això assenyala que "cal afinar més per poder dir a cada persona quina li va a succeir. Haurem d'anar cap a una medicina més personalitzada".
Disposar d'eines que ajudin a establir el diagnòstic, evolució i pronòstic dels pacients amb la malaltia, així com d'indicadors de resposta terapèutica és prioritari per avançar en el coneixement i, en conseqüència, en el desenvolupament de tractaments eficaços encaminats a prevenir la progressió de la discapacitat.
La multitud d'interrogants que obren els diferents biomarcadores i les llacunes que persisteixen en el coneixement de les fases progressives de la malaltia no impedeixen a Montalbán afirmar que "hem millorat significativament en el maneig dels pacients. De moment mesurem els brots i la progressió de la discapacitat, i veiem en els pacients coses que no vèiem fa deu anys. Hem millorat molt, encara que encara queda molt per fer".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH