Dissenyen un sistema intel·ligent d'ajuda a ancians i discapacitats a través de dispositius mòbils

|

Ancians

Un equip d'investigadors del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la Universitat dóna Beira interior de Portugal --liderats per Jaime Lloret i Joel J.P.C Rodrigues respectivament-- ha desenvolupat, a nivell de laboratori, un nou sistema d'ajuda a ancians i persones discapacitades a través de dispositius mòbils.

Aquest avanç està ideat per conèixer l'estat d'un usuari concret en un grup de persones, per exemple, en un hospital, en un centre de tercera edat o en una excursió. Aquest treball ha estat publicat recentment en la revista 'Mobile Networks and Applications', ha informat a Europa Press la institució acadèmica valenciana.

El sistema aprofita totes les prestacions que ofereixen actualment els dispositius mòbils i, en concret, els sensors que porten integrats, com a GPS, termòmetre, altímetro o acceleròmetres, entre uns altres. D'aquesta manera, permet saber, per exemple, si l'usuari, que porta amb si el dispositiu ha sofert una caiguda o s'ha perdut, entre moltes altres aplicacions.

Segons explica Jaime Lloret, investigador del campus de Gandia de la UPV, "actualment, aquest tipus de sistemes prenen decisions unilateralment, tenint en compte només els valors d'un usuari i no els de tot el conjunt, la qual cosa pot derivar en una alerta falsa sobre l'estat en el qual es troba".

La principal novetat del treball que ara es dóna a conèixer resideix que es tracta d'un sistema de decisió col·laborativa que monitoriza a cadascun dels usuaris a nivell particular i a més, evita falsos positius.

Amb el sistema dissenyat pels investigadors espanyols i portuguesos, si un dels sensors del mòbil registra una dada inusual, ho compara amb els de la resta d'usuaris per determinar si hi ha alguna anomalia o no en aquesta persona en concret, i si efectivament la hi ha, a través de l'algorisme intel·ligent que hem desenvolupat, envia un senyal d'alarma al responsable del grup a través de la pròpia xarxa de mòbils, sense necessitat de realitzar una trucada, amb el consegüent estalvi per a l'usuari.

TAMBÉ PER TENIR CURA DELS NENS

El sistema també pot utilitzar-se per a la cura de nens en diferents situacions.

"De moment es troba en fase de laboratori; hem analitzat i avaluat les seves prestacions amb uns resultats molt positius. A curt termini, podria estar disponible com una nova aplicació descargable en les tendes on-line dels dispositius mòbils", conclou Jaime Lloret.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH