Hisenda retindrà finançament a les CCAA que incompleixin més de quatre mesos el termini de pagament a proveïdors

|

Montoro

El futur avantprojecte de llei orgànica de Control del Deute Comercial en el Sector Públic establirà un mecanisme segons el qual el Ministeri d'Hisenda retindrà a les Comunitats Autònomes dels seus sistemes de finançament la quantitat corresponent al deute que acumulin amb els seus proveïdors, quan aquestes hagin incomplit durant més de quatre mesos consecutius en més de 30 dies el termini màxim fixat per abonar les seves factures.

Així consta en l'informe elaborat per la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA), en el qual es detalla el nou mecanisme de pagament a proveïdors que pretén aprovar el Govern per solucionar els problemes de morositat que afecten a les Administracions Públiques (AA.PP.).

Per a això, s'estableix la necessitat d'integrar el control del deute comercial en el principi de sostenibilitat financera, i s'obliga a les AA.PP. a publicar el període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) perquè quan incompleixin el període màxim de pagament Hisenda pugui adoptar les mesures necessàries a través d'un "sistema automàtic i progressiu de control".

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ja va advertir aquesta setmana que el nou mecanisme per garantir que les Administracions Públiques paguin als seus proveïdors en 30 dies implicarà "més condicionalidades".

Per la seva banda, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va recalcar que l'objectiu seria regular "amb la mateixa sanció, la mateixa obligació i el mateix rigor el pagament a temps a proveïdors i el control de dèficit".

Aquest "sistema automàtic i progressiu de control" consta, segons detalla l'informe, de diverses etapes: en els primers quinze dies del mes següent a l'entrada en vigor de la llei, les AA.PP. hauran de publicar el seu PMP i remetre el Pla de tresoreria amb les mesures necessàries per reduir-ho.

Quan durant dos mesos consecutius el període mitjà de pagament superi en més de 30 dies el termini màxim que fixa la normativa de morositat, Hisenda comunicarà a les Comunitats l'import que ha de destinar al pagament de proveïdors i les mesures quantificades a adoptar per a la reducció d'aquest període mitjà.

Quant a les Entitats Locals, serà l'òrgan interventor l'encarregat de realitzar el seguiment del període mitjà i de comunicar-li al Ministeri els incompliments que detecti, la qual cosa permetrà establir mesures addicionals de control.

De persistir l'incompliment altres dos mesos, Hisenda retindrà els corresponents recursos del sistema de finançament i pagarà amb això directament als proveïdors.

Així mateix, totes les operacions d'endeutament a llarg termini precisaran autorització de l'Estat i la Comunitat Autònoma haurà d'incloure noves mesures en el seu pla de tresoreria que permetin complir amb el PMP.

Si transcorreguessin altres dos mesos d'incompliment, es permetrà l'activació de les mesures coercitives previstes en l'article 25 de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i l'entrada automàtica de la Comunitat Autònoma en els mecanismes addicionals de finançament vigents, en els casos que disposi el Ministeri.

RETARDS DE MÉS DE 180 DIES DE MITJANA EN LES CCAA

Segons el document, aprovat pel Consell de Ministres aquest divendres, l'increment en el període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) que s'està registrant a causa de l'incompliment per part de les Administracions Públiques d'abonar les factures en un termini màxim de 30 dies, "posa en risc la sostenibilitat financera de les AA.PP.".

En concret, l'informe revela que a 31 de desembre de 2012, l'Estat havia incomplit el període legal de pagament en 736 operacions, amb un import total de 53,2 milions d'euros. En aquestes, el retard mitjà era de 131 dies. No obstant això, 637 de les citades operacions es troben pagades a 4 de març de 2013, quedant 99 pendents per un import d'1,9 milions.

En el cas de les Comunitats Autònomes, el termini mig de pagament oscil·la al voltant de 181,4 dies i en les Entitats Locals, de 109 dies segons les dades rebudes de l'execució dels plans d'ajust presentats pel 27 per cent de les corporacions locals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH