Els advertiments sobre el risc de fumar hauran de cobrir el 65% del paquet

|

fumar

Els ministres de Sanitat dels Vint-i-set han aconseguit aquest divendres un acord polític sobre la directiva de productes del tabac, que obligarà al fet que els advertiments sobre els riscos de fumar -combinant text i imatges- cobreixin el 65% de la superfície dels paquets de tabac que es venen en la UE, enfront del 40% que és obligatori en l'actualitat.

La nova norma entrarà probablement en vigor en un termini màxim de tres anys i mig, segons ha dit el comissari de Sanitat, Tonio Borg.

Amb la finalitat d'aconseguir un compromís, la presidència irlandesa ha diluït considerablement la proposta original de la Comissió, que preveia que els advertiments cobrissin el 75% de la superfície frontal i posterior dels paquets.

Encara així, Polònia, República Txeca, Romania i Bulgària han votat en contra al·legant que la norma perjudicarà a la seva indústria i els seus agricultors. "No hem de sacrificar la vida dels nostres nens pels interessos de la nostra indústria", els ha respost el ministre irlandès de Sanitat, James Really, el país de la qual ocupa la presidència de la UE.

Els Estats membres tindran llibertat per introduir regles més estrictes sobre l'empaquetat, com els paquets genèrics, encara que hauran de notificar-ho a Brussel·les.

La nova directiva, que encara ha de pactar-se amb l'Eurocambra, prohibeix els cigarrets amb sabors, com a maduixa o vainilla, que han sorgit en els últims anys, així com els mentolados. L'objectiu és fer que els productes del tabac resultin menys atractius, en particular per als joves.

Es tracta de "garantir que el tabac és tabac, s'assembla al tabac i sap com el tabac", ha dit la secretària general de Sanitat, Pilar Farjas. Al seu judici les noves normes permeten "realment apostar per un 2% en la reducció de consum de tabac i com s'ha posat de manifest a Espanya una millora en la salut dels ciutadans" i reduir el nombre de joves que comencen a fumar.

No obstant això, i per aconseguir un compromís, la presidència irlandesa ha renunciat a prohibir els cigarrets ultrafinos.

El compromís final deixa a més en mans dels Estats membres la possibilitat de prohibir les vendes transfrontereres a distància per considerar-se que és una manera molt eficaç de controlar el subministrament de productes del tabac que no s'ajustin a la normativa, especialment als joves.

La nova directiva estableix que els nous productes de tabac hauran de requerir una notificació prèvia abans de comercialitzar-se.

Per la seva banda, els cigarrets electrònics podran seguir comercialitzant-se per sota de determinat nivell de nicotina, però també hauran d'incloure advertiments sobre els seus riscos per a la salut. Si superen el llindar, només es permetran si estan autoritzats com a productes mèdics.

Al voltant de 700.000 europeus moren cada any per malalties relacionades amb el tabac.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH