Sense acord sobre qui ha d'assumir pèrdues en futures crisis bancàries

|

De Guindos

Els ministres d'Economia dels Vint-i-set no han estat capaços avui d'aconseguir un acord -malgrat una jornada maratoniana de negociacions que s'ha perllongat fins a la matinada- sobre la nova directiva per gestionar la reestructuració i fallida de bancs, que establirà què creditors han d'assumir pèrdues en futures crisis bancàries.

L'Ecofin celebrarà una nova reunió extraordinària dimecres que ve per tractar de tancar un compromís abans del Consell Europeu del 27 i 28 de juny, en el qual està previst donar un nou impuls a la unió bancària.

L'objectiu d'aquesta norma és que en el futur siguin els accionistes i els creditors, i no els contribuents, els que paguin fallides bancàries, i evitar fiascos com el rescat de Xipre, on en un primer moment es va intentar imposar quitacions fins i tot als dipòsits de menys de 100.000 euros.

El principal escull que han impedit l'acord ha estat el grau de flexibilitat que ha de permetre's a les autoritats nacionals per salvar a determinats creditors de quitacions. França, Regne Unit i altres països de fora de l'eurozona reclamaven el màxim marge de maniobra, enfront d'altres països com Alemanya o Àustria que demanaven més harmonització.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que, malgrat la ruptura de les negociacions, "en el fonamental, que és la protecció dels dipòsits i l'ordre de prelació, hi ha un acord total". "Els dipòsits han quedat perfectament protegits", tant els de menys de 100.000 euros com els superiors de particulars i pimes, ha assegurat Guindos.

La protecció dels dipòsits era la prioritat del Govern posat que constitueixen la principal font de finançament de la banca espanyola. Els primers a assumir pèrdues, segons la directiva, seran els accionistes, seguits de preferentistas, bonistas sènior i grans dipositants. Només en casos extrems en els quals tota aquesta aportació no sigui suficient per cobrir les pèrdues es recorrerà a dipòsits de pimes i empreses.

La discussió de l'Ecofin s'ha centrat, segons Guindos, a determinar en primer lloc quin percentatge mínim dels passius bancaris ha d'assumir pèrdues abans que es permeti a les autoritats nacionals salvar a determinats creditors de les quitacions.

La xifra que s'ha manejat en les últimes hores és el 8%. Una vegada aplicada la quitació a aquests passius, els Estats membres tindrien un marge de flexibilitat per excloure de les pèrdues passius de fins al 5%. Aquesta exclusió es finançaria amb la intervenció del fons de resolució que cada país haurà de crear prefinanciado per la pròpia banca.

No obstant això, aquest marge de flexibilitat no ha estat suficient per aconseguir el consens. "És una qüestió tècnica, jo crec que dimecres vinent serem capaces d'arribar a un acord", ha assegurat Guindos. "El que anem a fer és nombres, anem a veure totes les alternatives disponibles", ha explicat.

En tot cas, el ministre d'Economia ha restat importància a la falta d'acord perquè al seu judici la directiva resolució no és una part "fonamental" de la unió bancària, com si l'era la recapitalización directa d'entitats a càrrec del fons de rescat (MEDE) que es va pactar eldijous . I ha dit que Espanya, que demanava limitar la flexibilitat, està "perfectament còmoda" amb els paràmetres que es perfilen per a l'acord.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH