Un 60% de la població té una opinió positiva del sistema sanitari públic

|

Metges

Una mica més de sis de cada deu espanyols consideren que l'atenció sanitària pública a Espanya és bona (46,4%) o molt bona (14,6%), mentre que un de cada quatre (27,1%) la qualifiquen de regular i suposen un de cada deu els que la consideren dolenta (7,5%) o molt dolenta (2,6%).

Aquestes dades, que es desprenen de l'últim Índex d'Opinió Pública de Simple Lògica --elaborat a partir d'una mostra que no supera els 1.000 enquestats--, mostren que són els menors de 35 anys els que pitjor opinió té de la sanitat.

Atenent a l'orientació política dels informants també és clara la diferència d'opinió, doncs mentre entre els votants del PP representen un 71,9 per cent els que consideren bona o molt bona l'atenció sanitària pública, entre els de el PSOE aquest percentatge es queda en el 49,3 per cent.

Quant a la qualitat de la sanitat en l'últim anys, gairebé la meitat dels informants (48,7%) consideren que l'atenció sanitària pública ha estat igual en l'últim any a la prestada anteriorment, mentre que una mica més de quatre de cada deu (41,8%) consideren que aquesta atenció ha estat pitjor i només menys d'un de cada deu (6,0%) opinen que ha estat millor.

Amb prou feines es registren diferències en aquest punt en funció del sexe dels informants, però sí existeixen atenent a l'edat, el nivell d'estudis, la classe social o l'orientació política.

Novament, la percepció de l'evolució de l'atenció sanitària pública és menys favorable entre els més joves. El percentatge d'els qui entre els menors de 25 anys consideren que l'atenció sanitària pública en l'últim ha estat pitjor que anteriorment se situa en el 48,1% mentre que entre els majors de 65 anys els que sostenen aquesta mateixa opinió suposen un 31,7%.

LA PRIVATITZACIÓ NO AGRADA

Respecte a l'efecte de la privatització de serveis mèdics l'opinió d'una mica més de la meitat dels ciutadans és desfavorable; així un 53,7 per cent opinen que faria que l'atenció sanitària fos pitjor, enfront del 21,4 per cent que consideressin que seria igual i el 17,9 per cent que assenyalen que seria millor.

En aquest sentit, novament és rellevant la diferència d'opinió que es registren en funció de l'orientació política dels entrevistats, ja que entre els votants socialistes és clarament majoritària la proporció d'els qui consideren que la privatització empitjoraria l'atenció (71,9%), mentre que l'11,5 per cent consideren que seguiria igual i el 14,2 per cent que milloraria.

En el cas dels votants del Partit Popular les opinions estan més equilibrades. S'observa que el percentatge d'els qui consideren que la privatització faria que l'atenció sanitària fos pitjor és igual al d'els qui opinen que faria que fos millor (29,4%), mentre que el 32,3% consideren que no afectaria en un sentit ni en l'altres.

REBUIG AL PAGAMENT SIMBÒLIC PER SERVEI

Respecte a quin ha de ser el model de finançament del sistema sanitari, la gran majoria creu que deu ser exclusivament per les aportacions via imposats. Així, dos de cada tres entrevistats (66,1%) es mostren partidaris que l'assistència sanitària es pagui exclusivament amb els impostos, mentre que un de cada cinc (20,8%) està a favor d'un pagament simbòlic quan s'utilitzi el servei.

Mentre, és minoritària la proporció d'els qui s'inclinen pel pagament d'una part de les despeses (3,7%) o que cada pacient es pagui la seva pròpia assistència directament o mitjançant un segur metge (3,6%).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH