Els rectors demanen a Wert que retiri la seva proposta sobre beques perquè "atempta contra drets constitucionals"

|

Wert

La presidenta de la Conferència de Rectors Universitaris d'Espanya (CRUE), Adelaida del Carrer, ha expressat el "desacord" de la comunitat universitària amb l'esborrany de reial decret que regularà la concessió de beques i ajudes a l'estudi a partir del proper curs, perquè, segons ha dit, atempta contra "drets constitucionals" i, en concret, contra "la igualtat d'oportunitats". Per això, en la reunió amb el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, li han demanat la retirada del document.

"No és un posicionament de no diàleg, però hi ha una sèrie de coses que anem a defensar sobretot i és la igualtat d'oportunitats, perquè una cosa és premiar el mèrit i una altra cosa donar igualtat d'oportunitats a tots els que realment es trobin en disposició", ha assenyalat, per afegir que "sempre ha existit l'aprovat i és amb un cinc".

De la Calle feia aquestes declaracions a les portes del saló de plens del Consell Escolar de l'Estat, on aquesta tarda se celebra el Consell d'Universitats per analitzar, al costat del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, el citat esborrany normatiu, que canvia l'arquitectura del sistema i eleva els llindars acadèmics per accedir a una beca a la universitat.

La portaveu dels rectors ha reconegut que la pujada de nota no és l'únic aspecte del decret que disgusta al sector, com la "incertesa" del sol·licitant, que no sap quant va a rebre en la part variable, però la CRUE no ha arribat "ni a treballar" en aquests nivells perquè han centrat gran part del seu informe en els llindars acadèmics mentre que afecten a la igualtat. "Estem d'acord en què es premiï l'esforç, però para això sempre hi ha hagut altres mitjans", ha afegit.

NO RENUNCIAR A DRETS ADQUIRITS

Segons ha dit, en aquests moments no es pot renunciar "a drets que havia adquirit la societat i que són drets constitucionals, com és la igualtat d'oportunitats".

Sobre aquest assumpte s'havia pronunciat prèviament el rector de la Universitat Complutense de Madrid, José Carrillo, qui sí ha expressat obertament el seu desig de sol·licitar al ministre que retiri l'esborrany del Reial decret i obri un procés negociador amb la universitat per establir la normativa reguladora de les beques i ajudes a l'estudi. "Demanem la retirada i negociar, però d'entrada, la retirada", ha assegurat.

"El decret no ens agrada, puja els requisits per accedir a una beca i ja s'han generat molts problemes aquest any", ha apuntat, en relació al mig punt que va pujar la nota de tall per accedir a una ajuda ja l'any passat. En la seva opinió, "la igualtat d'oportunitats fa temps que està trencada" en virtut d'un sistema de beques "que preval l'excel·lència en contra de la igualtat d'oportunitats" de manera que "si un és més pobra ha de demostrar que és més llest".

Encara que ha dit que és "molt difícil" calcular quants alumnes perdran l'oportunitat d'estudiar per no poder accedir a una beca si tira endavant l'esborrany actual, ha vaticinat que seran "molts" perquè solament en La Complutense s'han reduït en més de 400.000 els crèdits matriculats aquest curs.

De la Calle s'ha referit així mateix a les xifres i ha avançat que les universitats preparen un Informe sobre l'impacte que els últims canvis normatius han tingut sobre els seus estudiants, no només en beneficiaris de beques, sinó en matriculats i en nombre de crèdits inscrits després de la pujada de taxes ja que cada universitat i cada comunitat autònoma presenten particularitats socioeconòmiques que fan variar l'impacte d'aquestes mesures.

ABSÈNCIA DE DIÀLEG

Els rectors s'havien reunit al matí per consensuar la seva postura de cara a la reunió amb el ministre que se celebraria hores després. Al final de la trobada han difós un comunicat en el qual lamenten "l'absència de diàleg del Ministeri" sobre l'enfocament que donaria al decret, del contingut del qual van tenir notícia per la premsa i no per lleres oficials.

Sobre el seu contingut, el comunicat diu que els nous requisits acadèmics i el canvi de model en l'assignació econòmica "poden conduir a un efecte excloent i dissuasori tant per a l'accés com per a la continuació en els estudis superiors", la qual cosa "contradiu" el mandat constitucional "de garantir la igualtat en l'accés als estudis superiors".

"Va en contra dels col·lectius més vulnerables en risc d'exclusió, als quals se'ls exigeix un esforç molt major que als altres estudiants. En definitiva, s'exigeix més rendiment a qui té menys recursos i possibilitats", segons denuncia la CRUE, per incidir que "l'aplicació d'aquest reial decret, si s'aprovés, afebliria seriosament la funció social de l'educació superior a Espanya".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH