Del morro fort

Redacció Catalunyapress

ROBERT PASTOR

El Tribunal Suprem va ratificar dies passats l'aplicació de la "doctrina Parot" a Juan Lorenzo Lasa Michelena, Txikierdi, un dels presos històrics d'ETA. Per si de cas el lector encara no coneix l'abast d'aquesta "doctrina" aprovada pel mateix alt tribunal fa anys, consisteix en no acumular reduccions de pena, ni de grau penitenciari, ni la resta de "beneficis" pel temps passat sense llibertat sobre el màxim temps legal d'estada entre reixes, que són 30 anys, sinó sobre cadascuna de les derivades de les diverses sentències rebudes, separadament i començant per la més greu.

El Tribunal dels drets humans, arran d'un recurs d'un altre afectat, va fallar en contra de l'esmentada doctrina, però la sentència d'Estrasburg encara no és definitiva, perquè l'Estat va presentar recurs, pendent encara de resolució. Això mostra que els sistemes executiu i judicials no afluixin, en plena conseqüència amb les decisions anunciades de continuar perseguint al màxim els delictes i els delinqüents de terrorisme, tot les declaracions d'ETA, i especialment la de renúncia definitiva a la violència, mentre l'organització no es dissolgui i lliuri les armes.

Entre els jutges que han mantingut la mesura excepcional al veterà militant hi va haver un vot particular, discrepant, del magistrat Joaquín Jiménez, que s'afirma contrari a la doctrina en sí mateixa, i té en compte la declaració inicial d'il?legalitat del tribunal europeu.

Potser pocs recordaran qui és Txikierdi. Nascut a Errenteria, amb el malnom pres,o atribuït, pel nom d'un poble guipuscoà, que es també de sengles barris d'Usurbil i Zumaia, va ser membre actiu d'ETA des del 1972, fa 41 anys. Quan el van detenir a França, el 1985, era considerat el cap dels "comandos" de l'organització. Condemnat pel tribunal corresponent de París, va complir set anys de pena, abans de ser extradit a Espanya, on es troba empresonat des del 1992, i on en diversos judicis va ser trobat culpable d'ordenar diversos atemptats, amb el resultat de cinc morts, a un total d'anys de reclusió proper als 400.

Considerat un "ortodox" en paràmetres de les consignes d'ETA, aviat va ser nomenat un dels portaveus dels presos de l'organització, en nom dels quals ha fet declaracions i manifestacions durant 17 anys. Tornat a designar el 2004 per al mateix "càrrec", juntament amb Daniel Deguy (alliberat a França en complir la pena imposada), Argi Perurena (encara internada a l'Estat veí) i Anabel Egüés, que ha quedat Egüés com a única portaveu, després que Lasa Michelena renunciés recentment a continuar representant públicament el col?lectiu i, a falta de noves designacions de dos ingressats a presons de cadascun dels dos països.

Aquests representants, segons les diverses declaracions d'ETA en demanda de negociar amb els governs francès i ?sobretot-espanyol, haurien de tenir el seu paper en les converses, com a mínim indirectament, a través de les opinions manifestades a la mateixa organització.

Si la política i la jurisprudència espanyola segueixen fermes i immutables -també en l'aplicació de la "doctrina Parot fins que el tribunal d'Estrasburg no emeti un dictamen definitiu- les dades conegudes permeten intuir que Txikierdi, de la seva banda, és "del morro fort" dintre el seu àmbit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH