Un 38,6 per cent de les dones assassinades al món van morir a les mans de les seves parelles

|

Violència gènere

Un 38,6 per cent de les dones assassinades a tot el món van perdre la vida a les mans de les seves parelles, segons posa de manifest un estudi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que assenyala que almenys un de cada set homicidis al planeta (13,5 per cent) són comesos per la parella. En el cas dels homes assassinats, les seves parelles van ser les responsables en un 6,3 per cent dels casos.

Aquestes són les estimacions de l'informe 'La prevalença i els efectes en la salut de la violència infringida per la parella', fet públic aquest dijous per l'OMS, en col·laboració amb l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres i el Consell d'Investigació Mèdica de Sud-àfrica.

Després de buscar de forma sistemàtica en estudis publicats en els últims vint anys, que contenen dades sobre la prevalença mundial de l'homicidi en la parella i estar en contacte amb les oficines estadístiques nacionals de 169 països, la doctora Heidi Stöckl, de l'Escola londinenca d'Higiene i Medicina Tropical, a Regne Unit, i els seus col·legues van identificar 118 estudis i van reunir informació sobre 492.340 homicidis de 66 països.

El panorama global és molt variable, segons la investigació, que publica 'Lancet'. Els països amb les taxes més altes d'assassinats de dones a les mans de la seva parella són els de el sud-est d'Àsia (58,8 per cent), els països d'ingressos alts (41,2 per cent), de les Américas (40,5 per cent) i Àfrica (40,1 per cent). Els països de regions de renda baixa i mitjana del Pacífic occidental (19,1 per cent), la regió europea de baixos ingressos i ingressos mitjans (20 per cent), i la regió del Mediterrani oriental (14,4 per cent) registren les taxes més baixes.

Per la seva banda, entre els assassinats dels homes, les taxes d'homicidi per part de les seves parelles van ser més altes als països d'alts ingressos (6,3 per cent), la regió d'Àfrica (4,1 per cent), i la regió europea d'ingressos baixos i mitjans (3,6 per cent), mentre en la resta de regions la prevalença era menys de 2 per cent.

MANCA DE DADES

Els autors assenyalen que es tracta d'estimacions conservadores i diuen que la veritable magnitud del problema es veu obstaculitzada per la falta de dades i de la gran quantitat d'informació que falta sobre la relació entre l'agressor i la víctima, ja que almenys una cinquena part de tots els homicidis en l'estudi no informaven de la relació entre la víctima i l'infractor i es van registrar com a assassinats de persones que no eren parella.

"Els nostres resultats posen de manifest que les dones són desproporcionadament vulnerables a la violència i l'assassinat per part de la seva parella i que les seves necessitats s'han descurat durant massa temps. Aquests assassinats són, sovint, el resultat final d'una fallida resposta social, sanitària i penal a la violència en la parella", afirma Stöckl.

I afegeix: "Encara queda molt per fer, sobretot, en l'augment de la inversió en la prevenció de la violència de parella, el suport a les dones que sofreixen violència de parella, ja que la majoria de les dones assassinades per la seva parella han mantingut relacions abusives a llarg termini, i en el control de la possessió d'armes de persones amb un historial de violència".

En un comentari relacionat, Rosana Norman, de l'Institut d'Investigació Mèdica de Nens de la Universitat de Queensland, Austràlia, escriu: "Aquests resultats tenen implicacions importants en els esforços per prevenir els assassinats de parella i la necessitat de seguir investigant. La prevenció d'homicidi d'homes contra dones en la parella és important i investigacions sobre les complexes qüestions relacionades amb les relacions íntimes només poden dur-se a terme si es recullen millor les dades de manera sistemàtica".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH