El Govern defensa repetir l'examen de Matemàtiques de la Selectivitat que tenia un error

|

Joves enfrontant-se a la selectivitat

El secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, ha anunciat aquest dijous que ha proposat a la comissió de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) --qui haurà de decidir-- que els estudiants puguin repetir voluntàriament l'examen de Matemàtiques que contenia un "error humà" en l'enunciat del primer exercici.

Ho ha dit en una roda de premsa per adonar del resultat de l'expedient informatiu obert per esclarir l'origen de l'error d'una equació que, en comptes de contenir una 'Z' tenia una 'X', la qual cosa va generar confusió i queixes per part dels estudiants, encara que se'ls va comunicar que s'acceptarien les dues opcions perquè es podien realitzar.

Castellà, que ha qualificat l'equivocació de "absolutament rellevant", ha advocat per la repetició perquè l'expedient constata que no tots els estudiants van tenir el mateix temps per fer la prova i s'ha de garantir la igualtat d'oportunitats entre els alumnes, ja que de la Selectivitat depèn el seu recorregut professional.

Ha proposat que es repeteixi després del 28 de juny, una vegada els alumnes hagin vist els resultats de la prova i durant els dies destinats a revisions i impugnacions; si decideixen tornar-se a examinar, hauran de renunciar a la primera nota.

La comissió de les PAU haurà de respondre a la proposta del Govern "amb tota la celeritat possible" i, si finalment decidissin repetir la prova, seria la primera vegada en 23 anys en la història de la Selectivitat catalana que es produiria aquest fet.

En relació a la depuració de responsabilitats, el responsable de les universitats catalanes s'ha mostrat partidari de fer una "revisió del responsable d'àrea", si ben no ha volgut anar més enllà per respecte a l'autonomia universitària, ja que novament és una decisió de la comissió de les PAU.

ORIGEN DE L'ERROR

Segons revela l'expedient, que ha tingut una atenció especial amb la prova de Matemàtiques, l'origen de l'error va ser una discrepància entre l'enunciat i les pautes de correcció del polèmic exercici: la intenció de l'examinador era que allí on posava una 'X' sortís una 'Z', com apareixia en la correcció.

Els dos experts que posteriorment van revisar l'examen --un professor d'universitat i un altre de Batxillerat-- tampoc es percataren de l'error, atès que no van resoldre l'examen, sinó que només van analitzar la pauta de resolució, per la qual cosa no ho van controlar de forma "suficient".

L'examen, que van fer 10.000 alumnes, va arribar a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que van corregir només els enunciats llingüísticament i el realitzador de l'examen --responsable de la prova-- va tornar a supervisar la prova per última vegada, sense detectar cap anomalia, per la qual cosa l'examen va passar per quatre revisions.

Moments abans del dia de la prova, el president del tribunal va comunicar l'error i el responsable de Matemàtiques es va adonar que el plantejament de l'enunciat no era el que havia volgut escriure, quan la prova feia 10 minuts que ja s'havia iniciat.

Seguint el procediment fixat, el responsable de la prova va prendre la decisió de comunicar l'error i demanar que se substituís la 'X' per la 'Z', però la Secretaria no té "proves" que arribés ni a tots els tribunals ni a totes les aules, i que ho fes amb el mateix espai de temps.

Per això, Universitats ha conclòs que els sistemes de control han estat "deficients" i que el protocol per a la resolució d'incidències ha estat poc adequat, ja que la decisió va recaure només en el realitzador de la prova, per la qual cosa ha defensat que es modifiqui aquest funcionament.

També ha traslladat a la comissió una sèrie de propostes sobre la revisió de la versió inicial i final de l'examen i la gestió d'incidències, perquè no es repeteixi un escenari com el d'aquest any.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH