Aquest estiu serà menys calorós, però dins del normal

|

Temps

L'estiu, que començarà aquest divendres a les 07.04 hores, tindrà un durada de 93 dies i 15 hores, i s'espera que, en el conjunt d'Espanya sigui normal quant a temperatures i precipitacions. No obstant això, la percepció general serà que aquest serà un estío més fresc que els de anys anteriors, que van ser més calorosos del normal, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

En la roda de premsa estacional, el portaveu de l'AEMET, Alejandro Lomas, ha dit que, d'acord als 12 models de predicció que maneja la institució, no s'aprecien tendències significatives ni de temperatures ni de precipitacions per a aquest estiu, per la qual cosa es preveu un estiu normal, amb alguns fronts que fregaran el Cantàbric i amb temps sec i assolellat per a la resta d'Espanya.

No obstant això, el cap de l'àrea de Climatologia de l'AEMET, Antonio Mestre, ha dit que els models són discrepantes i que en anys anteriors donaven anomalies positives però, en aquesta ocasió, no s'observa cap. En tot cas, Llomes ha afirmat que si l'estiu fos normal, la percepció general serà de "bastant més fresc", perquè els últims anys han estat més alts del normal, amb una anomalia d'entre 2 i 3 graus centígrads positius en 2012.

"Si es compara amb els últims anys, que van ser més calorosos del normal, aquest estiu serà més fresc"
, ha indicat Mestre que, a més, ha precisat que el terme normal es compara amb el període de referència 1971-2000, els estius de la qual, en els anys 70 i 80 van ser més frescos del normal. Per això, considera que aquest estiu, sent normal, es percebrà com més fresc.

Així mateix, el portaveu de l'AEMET ha assenyalat que aquesta ha estat la segona primavera més freda del segle, per darrere de 2004. Aquestes dades converteixen a la primera meitat de 2013 en un semestre "més fresc del normal, el més fresc dels últims 20 anys amb un mes de gener i febrer d'abundants pluja i un març de precipitacions "excepcional".

Quant a la primera meitat de juny, Lomas ha dit que les temperatures estan sent normals respecte al període de referència (1971-2000) però està sent "la més fresca dels últims 20 anys". A més, ha afegit que s'estan produint més precipitacions del normal, sobretot en el terç nord.

Per això, es preveu que juny tanqui com un període més fresc del normal respecte al període de referència 1971-2000 i això provoca una sensació més freda que en junys passats, en els quals les temperatures eren superiors a les normals i en els quals els estius obstaculitzen abans.

Respecte al trimestre primaveral (març-juny) també ha estat "relativament més fred del normal", ja que la temperatura mitjana sobre el conjunt d'Espanya és de 12,7 graus centígrads, és a dir, 0,3 graus centígrads per sota del valor mitjà normal i és, la segona primavera més freda del segle, després de 2004. Llomes ha qualificat aquest període com "bastant curiós" i ha dit que, tenint en compte que les dues primeres dècades del període de referència van ser fredes, la percepció és d'una primavera molt fresca.

Concretament, les mitjanes de la primavera van ser menors a les habituals en totes les regions excepte a Andalusia, València, Murcia, Catalunya, Balears i Canàries, on van superar "lleugerament" les mitjanes. A Castella i Lleó l'anomalia tèrmica negativa va ser d'1 grau centígrads mentre que a Canàries i el sud d'Andalusia, la primavera ha estat "bastant més càlida del normal", amb anomalies positives d'entre 1 i 2 graus centígrads.

DES DE MITJANS
DE GENER, 2013 ÉS MOLT PLUJÓS

Quant a precipitacions, aquesta primavera ha estat "molt humida", ja que la precipitació mitjana ha estat d'uns 270 litres per metre quadrat, un valor que supera en un 55 per cent el valor mitjà del trimestres. És la cinquena primavera més humida des de 1947, després de 1971, 1956, 2008 i 1969, ja que s'han superat els valors normals "en gairebé tota Espanya".

Encara més, a causa d'un mes de març "excepcional", aquest trimestre ha plogut un 75 per cent més del normal en àmplies zones de la península, i fins i tot el doble del normal en part d'Andalusia i sud-est de Castella-la Manxa.

Concretament, al març les pluges van triplicar els valors normals en tota Espanya, excepte a les regions de la franja nord península, a la franja mediterrània, a Balears i Canàries. De fet, en nombrosos observatoris d'Astúries, Castella i Lleó, La Rioja, Madrid, Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia, aquest mes de març ha estat el més humit de les seves respectives sèries històriques.

Mentre, a l'abril va ploure el normal i va resultar humit a Balears, regions mediterrànies, nord-oest de Galícia, algunes zones de l'interior d'Andalusia i va ser més sec del normal a Canàries, sud-oest peninsular, gairebé tota Castella i Lleó i la costa aquest d'Andalusia.

Quant a maig, Lomas ha dit que va ser "el més sec d'aquest trimestre", ja que la precipitació mitjana es va quedar en un 25 per cent per sota del normal. No obstant això, l'excepció aquí s'ha produït en el nord, ja que a Navarra, La Rioja, nord-est de Castella i Lleó, nord d'Aragó i part de Catalunya, aquesta trentena ha estat més humida del normal, en contra d'Extremadura, oest de Castella i Lleó, sud-oest d'Andalusia, zones de llevant i sud-est i en part de Balears i Canàries, on va ploure la meitat del normal, per la qual cosa ha estat de sec a molt sec. La precipitació màxima de la primavera s'ha va produir el 17 de maig a Sant Sebastià, on es van acumular 86 litres per metre quadrat.

EPISODIS SIGNIFICATIUS

Al llarg del període, segons Lomas, s'han registrat alguns episodis significatius de temperatures i precipitacions.

Durant la primavera es van produir precipitacions intenses, com el 31 de març, quan es van acumular 52,4 litres per metre quadrat a Jaén; les pluges del 10 i 11 d'abril a Galícia i el 25 d'aquest mes en Llevant o els dies 28 i 29 en el nord de València i sud de Catalunya o el temporal que va afectar a Astúries el dia 30. Al maig, els episodis més destacables van ser el que va afectar a País Basc i al nord de Navarra els dies 17 i 18,

Sobre les temperatures, els episodis destacables han estat "bastant efímers". Les temperatures més altes del trimestre van tenir anomalies tèrmiques positives de 0,1 graus centígrads al març, de 0,4 graus centígrads a l'abril i, per contra, la temperatura mitjana normal de maig va ser d'1,3 graus centígrads per sota del normal.

Els termòmetres més elevats d'aquest període març-juny 2013, es van registrar a Canàries en l'inici de la tercera desena del mes d'abril i en zones de l'est i sud peninsular entre els dies 7 i 9 de maig. La temperatura més alta de la primavera es van registrar en la tercera desena d'abril a Canàries, que el dia 20 va arribar a 35,2 graus centígrads a Santa Cruz de Tenerife, i entre el 7 i el 9 de maig en l'est i sud peninsular, quan es van aconseguir 35 graus centígrads a València aeroport i 33,3 graus centígrads a Jerez de la Frontera (Cadis) el dia 7.

Per contra, les mínimes més baixes de la primavera es van produir els primers dies del trimestre i a mitjan març. Així, el 14 de març de van aconseguir -9 graus centígrads en el Port de Navacerrada (Madrid); seguida pels -6,2 graus centígrads el 2 de març. També al llarg de maig va haver-hi episodis de baixes temperatures, sobretot els primers i últims dies del mes i entre el 15 i el 21. De fet, aquest mes va nevar i es van registrar gelades en zones altes dels sistemes muntanyencs del centre i nord peninsular, a Castella i Lleó i interior de Galícia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH