dimecres, 20 de gener de 2021

Les malalties renals cròniques creixen un 20% en l'última dècada

|

malalties renalsLa prevalença de la malaltia renal crònica a Espanya ha crescut un 20 per cent en l'última dècada ja que s'ha passat de 1.001 pacients per milió de població (pmp) en 2006-1211 el 2015, segons el registre de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN) actualitzat amb les últimes dades disponibles.


Aquest Registre també mostra que la prevalença mitjana en adults de més de 15 anys es va situar en 1.418 pmp. Els segments de població amb major prevalença van ser per aquest ordre, el de la població entre 65 i 74 anys, amb una prevalença per sobre dels 3.000 pacients per milió de població; el de la població de més de 75 anys, amb una prevalença de 2.638; i el de la població entre 45 i 64, per sobre de 1.765.


Les comunitats amb major prevalença són Catalunya i Canàries, amb 1.366 i 1.312 pmp, mentre que Melilla i Cantàbria, amb 782 i 1.008 pmp, són els territoris amb menor. Cantàbria encapçala al costat del País Basc el rànquing de comunitats amb major percentatge de pacients renals trasplantats. Aquestes comunitats, juntament amb Aragó i Navarra, són les úniques que superen o arriben al 60 per cent de malalts renals trasplantats.


ESPANYA CINQUÈ PAÍS


Espanya és un dels països europeus amb major prevalença de la malaltia renal crònica, només superat per Grècia, França, Bèlgica i Portugal. Una mica més de 4 milions persones pateixen malaltia renal crònica (ERC) a Espanya, de les quals una mica més de 55.000 estan en Tractament Renal Substitutiu, amb un impacte molt més gran en homes que en dones. El 52 per cent estan amb un trasplantament renal funcionant i la resta precisa de la diàlisi.


La mortalitat de la malaltia renal crònica s'ha vingut situant per sobre del 8 per cent en l'última dècada. S'estima que l'atenció d'aquestes patologies del ronyó representa al voltant del 3 per cent de la despesa sanitària total a Espanya.L'augment de la incidència de la Malaltia Renal Crònica es relaciona amb l'envelliment de la població, ja que el 40 per cent dels majors de 80 anys pateixen aquesta malaltia enfront del 22 per cent dels majors de 64 anys, però també amb hàbits de vida poc saludables i factors de risc com l'obesitat.


RELACIÓ AMB L'OBESITAT


El Dia Mundial del Ronyó de 2017 està dedicat a l'obesitat per la seva incidència sobre la malaltia renal. L'obesitat pot causar malaltia renal crònica de diverses formes. D'una banda, pot contribuir indirectament, induint o empitjorant la diabetis i la hipertensió, les dues malalties ben conegudes com a factors de risc per a la malaltia renal.


D'altra banda, l'obesitat podria també causar dany renal directament, posant una càrrega indegudament alta sobre els ronyons i també causant canvis metabòlics nocius com inflamació i oxidació.


El 13,8 per cent de l'ERC en homes i el 24,9 per cent de l'ERC en dones de països industrialitzats poden estar associats amb sobrepès o obesitat. L'obesitat ha estat també reconeguda com a factor de risc per patir càlculs renals, així com per diversos tipus de càncer com el càncer renal. Les persones afectades per obesitat, tenen un 83 per cent més de risc de patir ERC comparats amb aquelles que tenen un pes saludable.


La SEN vulgui aprofitar la celebració del Dia Mundial del Ronyó per conscienciar la població de la necessitat de portar una vida activa i una dieta 'renalsaludable'.


Amb aquest motiu, ha convocat a través de xarxes socials un concurs de 'selfies' sota el títol #Muevetuspies, amb el qual vol sensibilitzar la població de la importància de dedicar una hora d'activitat física diària, així com d'una sèrie d'hàbits alimentaris favorables per a la salut dels ronyons, com beure aigua en quantitat suficient, moderar el consum de begudes alcohòliques i gasoses, prendre diàriament diverses racions de fruita i verdura, no abusar de la sal a la dieta o evitar en la mesura possible els aliments processats , a més de tenir precaució en l'ús de determinats medicaments que poden danyar la funció renal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH