Rajoy: "El pitjor ha passat" i Espanya està en el "pròleg" de la recuperació

|

Mariano Rajoy

El president del Gobierno, Mariano Rajoy, ha afirmat que "el pitjor ha passat" i que Espanya està en el "pròleg o la primera pàgina" de la recuperació econòmica, si bé ha indicat que la recuperació s'acceleraria "de forma molt notable" si a Europa es prenguessin decisions "encertades" i si el crèdit comencés a fluir "a la major celeritat possible".

Rajoy, que ha clausurat l'Assemblea General de la CEOE, va afirmar que el Govern mantindrà la "mateixa política econòmica" que ha dut a terme fins al moment, perquè està donant els seus fruits i hi ha indicadors positius que anticipen la recuperació, si bé va admetre que alguns resultats "portaran el seu temps".

"Crec que el pitjor ha passat, per això anem a mantenir la mateixa línia de política econòmica i ho creo així perquè encara que els resultats porten el seu temps, alguna cosa que vam dir, aquestes polítiques estan donant els seus fruits i hi ha indicadors positius que són el pròleg o la primera pàgina de la recuperació econòmica", va subratllar el cap de l'Executiu.

Davant un auditori replet d'empresaris, als quals va qualificar de "imprescindibles" per sortir de la crisi i els va demanar "suport" i no "cejar en la seva obstinació" de millorar les coses, Rajoy va assegurar que Espanya "està millor que fa un any", encara que va reconèixer que l'atur, l'absència de creixement i la falta de crèdit "segueixen aquí" i, per tant, va apel·lar a la necessitat de seguir treballant "amb intensitat" perquè fins que Espanya no creix, no es podrà dir "que les coses van bé". "Estem en el bon camí, però cal perseverar", va reiterar.

Després d'assegurar que el Govern té plena confiança en la seva política econòmica, el president de l'Executiu ha enunciat les properes reformes que té previst escometre el Govern, entre elles les d'Unitat de Mercat, la Llei d'Emprenedors, la Llei de sostenibilitat de les pensions, la Llei d'Administració local, la reforma energètica, la Llei de desindexación de l'economia i la reforma de l'Administració. Aquesta última serà aprovada divendres que ve pel Consell de Ministres.

EN 2014, LA REFORMA TRIBUTÀRIA.

Rajoy ha datat per a principis de 2014 la Llei de reforma tributària, que, segons ha avançat, tindrà com a objectiu afavorir l'estalvi, la inversió, la innovació i la creació d'ocupació, "que és el gran objectiu nacional".

El president del Gobierno, que va realitzar un repàs de les mesures adoptades pel Govern en l'últim any, algunes d'elles "dures i difícils" com la pujada de l'IVA o la supressió de l'extra dels funcionaris, va afirmar que fa 12 mesos Espanya es trobava en una situació "molt difícil", amb una taxa d'atur "molt elevada", dèficit públic, inflació i un deute extern que feien "complicada" la recuperació econòmica, al que es va unir un moment de "tensió financera" a la zona euro, que va esdevenir en "insuportable".

En aquest context, va recordar que la cosina de risc d'Espanya va arribar a estar en els 639 punts bàsics i aquesta situació, "en opinió de molts que avui no estan", anava a portar al país "irremeiablement" a un rescat similar al d'altres països de l'entorn.

En la seva opinió, la sensació de "asfíxia" de fa un any, en la qual "els uns i els altres parlaven solament de la data del rescat de l'economia espanyola", s'ha superat i ara el dèficit públic s'ha reduït en dos punts, 22.000 milions d'euros menys, al mateix temps que la inflació s'ha moderat i acabarà l'any a l'entorn del 1%, les exportacions estan creixent i, per primera vegada, s'aconseguirà un superàvit de la balança per compte corrent.

MOTIUS PER A L'"ESPERANÇA".

A més, en matèria d'ocupació, Rajoy va aportar una altra dada esperançadora: en els mesos de març, abril i maig del passat any l'atur registrat va augmentar en 2.021 persones, mentre que en els mateixos mesos d'aquest any, va baixar en 149.294. "Hi ha motius fundats per a l'esperança, hi ha indicadors econòmics que milloren, perquè la societat espanyola està fent les coses ben i és possible superar aquesta situació", va afegir.

Després de destacar les cinc línies en les quals se centrarà el seu Govern, que va fixar en la reducció del dèficit, les reformes estructurals, la major integració europea i la solució dels problemes de liquiditat, Rajoy va afirmar que l'Executiu va marcar en el seu moment un rumb, que no s'ha desviat del mateix i que mantindrà "amb les adaptacions que la realitat exigeixi o permeti".

Finalment, va agrair als empresaris el "esforç" que estan realitzant per superar la crisi, els va demanar "suport", que parlin "bé" d'Espanya dins i fora de les seves fronteres, que "no defalleixin mai" i que sàpiguen que Espanya està anant "pel bon camí". "El president del Gobierno té la total i absoluta seguretat que ho anem a recórrer amb èxit fins al final", va concloure.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH