El Govern podrà revocar total o parcialment el servei a Renfe en cas d'incompliments

|

Renfe

    El Govern podrà revocar el servei a Renfe íntegrament o per línies i atorgar-ho a un altre operador ferroviari si la companyia incompleix el nou contracte de servei públic 2013-15 per a la gestió de Rodalies i Regionals, que s'ha tancat aquest dilluns en la reunió de l'Òrgan Mixt de Coordinació Generalitat-Renfe, presidit per la ministra de Foment, Ana Pastor, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder.

Altres mesures correctores que estableix el contracte són penalitzacions per supressió de trens o retards --els imports variaran segons el cas-- i penalitzacions vinculades a la qualitat del servei --l'aportació econòmica es pot reduir fins a tres milions d'euros anuals si Renfe incompleix els indicadors de qualitat--.

"La Generalitat tindrà la clau de finançar els serveis, per la qual cosa, si hi ha alguna cosa que no funciona, es descomptaria de la factura", ha assegurat el conseller en declaracions als mitjans després de presidir la reunió amb la ministra.
Un dels moments de major tensió entre Renfe i el Govern es va produir al novembre de 2012, quan la Generalitat va obrir 125 expedients sancionadors a l'operador ferroviari en considerar infraccions greus la supressió de 75 trens sense transport alternatiu i els retards en 478 circulacions (de més de 15 minuts en 188 casos) entre el 15 de setembre i l'1 d'octubre de 2012.
Sobre aquest tema, Vila ha sostingut que en "un marc d'enteniment, això s'ha de tancar per bé", per la qual cosa ha indicat que, quan es tanquin els expedients, si finalitzen en sanció, es trobarà la fórmula de compensar-ho.
El contracte preveu inversions per 165 milions d'euros que es destinaran a millorar el servei, renovar els trens --se substituiran 18 convoys en Regionals i 17 en Rodalies--, augmentar les freqüències i millorar la informació a l'usuari via telefònica, SMS, web i xarxes socials, i es garanteix l'ús prioritari del català amb els viatgers.
També es millorarà la resposta en cas d'interrupció amb la prestació d'un servei alternatiu per carretera quan es triguin més de 90 minuts a resoldre la incidència, i es recull la devolució Xpress per als trajectes que superin els 15 minuts de retard, tant en Rodalies com en Regionals, quan la causa sigui imputable a l'explotació del servei.
RODALIES I PROVÍNCIES
El nou acord també aborda el desenvolupament de Rodalies a Girona, Lleida i Tarragona, per la qual cosa a partir de 2014 s'augmentaran significativament les freqüències en la relació Blanes-Girona-Figueres, així com entre Tarragona i Reus --"ara el servei és inexistent, però la demanda està acreditada"-- i es reforçarà el transport entre Lleida i Mollerussa.
En la reunió de l'Òrgan Mixt de Coordinació Generalitat-Renfe, també s'ha acordat el nomenament de Miguel Pérez com a director de Rodalies de Catalunya, que substitueix així formalment al seu antecessor, Miguel Ángel Rebla.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH