Mato reitera la seva voluntat d'aconseguir un Pacte Sociosanitari que garanteixi la sostenibilitat i accés a serveis

|

Mato

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha reiterat aquest divendres la seva voluntat d'aconseguir, com va fer a l'inici de la Legislatura, "un Pacte Sociosanitari que garanteixi la sostenibilitat i la qualitat" dels serveis públics, "assegurant el seu accés en igualtat de condicions a totes les persones, amb independència del seu lloc de residència," i d'aquesta manera "apropant els recursos disponibles a les realitats demogràfiques, socials i sanitàries" del país, alguna cosa al que seguirà "dedicant tots els esforços".

Així ho ha destacat davant consellers de Sanitat, diputats i senadors de tots els grups polítics en la seva intervenció en la IV Trobada Global de Parlamentaris de Sanitat, amb la presència de l'alcalde de Còrdova, José Antonio Nieto; el president de Sanitària 2000, José María del Pi; el portaveu del PP en la comissió de Sanitat del Senat, Jesús Aguirre; la delegada de Salut i Benestar Social de la Junta a Còrdova, Isabel Baena, i el subdelegat del Govern a Còrdova, Juan José Primer Jurado.

En l'acte, organitzat per Sanitària 2000 amb l'objectiu de generar un debat sobre actualitat sanitària i que s'ha inaugurat la tarda d'aquest divendres a la capital cordovesa i conclou aquest dissabte, la ministra ha demanat als legisladors de tots els grups "un esforç" per allunyar del debat partidista, "que no del debat polític", les qüestions que afecten a la Sanitat i als Serveis socials, "dos dels puntales més importants" de l'Estat del Benestar,

No en va, defensa que "per sobre de les ideologies està l'interès comú d'enfortir el sistema de salut", al mateix temps que ha agregat que "malgrat les discrepàncies", "sempre" ha tingut "la convicció que els uns i els altres actuem moguts per l'interès general" i per descomptat "respectant la Constitució i les lleis".

Al seu judici, tots aquells que tenen responsabilitats en política sanitària tenen el deure "llegar a les generacions presents i futures un sistema del benestar renovat, eficient i sostenible", a més de "acabar amb les duplicitats". Segons ha puntualitzat, tot això suposa l'objectiu que ha guiat les reformes dutes a terme durant l'últim any i mitjà en l'àmbit de la Sanitat i la Dependència.

En aquest sentit, malgrat les dificultats, i gràcies a les reformes empreses, també en l'àmbit econòmic, Mato ha assegurat que el país està "en el camí correcte per acabar amb els desequilibris de l'economia i asseure les bases de la recuperació". No obstant això, ha defensat la necessitat de "tendir ponts i aconseguir acords" també amb els professionals.

QUE LA SANITAT "DEIXI DE SER OBJECTE DE CONFRONTACIÓ"

Al fil d'això, ha esmentat els pactes aconseguits amb el Fòrum de la Professió Mèdica i amb la Infermeria. Tots dos, subratlla la ministra, tenen per objectiu recollir les aportacions de "dues de les professions millor valorades" en els àmbits dels recursos humans; la gestió clínica, i el Pacte per la Sanitat. Aquest últim, encaminat al fet que la sanitat "deixi de ser objecte de confrontació i es reavivin entorn d'ella els consensos fonamentals".

D'aquesta manera, Mato ha considerat que, de moment, ja s'han donat importants passos en la "bona" adreça, aconseguint "mantenir el model espanyol del Sistema Nacional de Salut", que garanteix la sanitat pública, universal, gratuïta i de la màxima qualitat, i que respecta el marc competencial de les comunitats autònomes.

Així, la ministra ha valorat assoliments com la clarificació del concepte d'assegurat i beneficiari, que ha permès acabar amb el turisme sanitari, que costava prop de mil milions a l'any; l'aprovació de la nova Cartera Comuna de Serveis, i la plataforma de compres centralitzades, que quan estigui completament implantada permetrà estalvis superiors als 1.500 milions d'euros, ha postil·lat.

Igualment, s'ha referit al nou model d'aportació de l'usuari en farmàcia, "més just i equitatiu", que ha permès que 853.000 persones aturades i les seves famílies obtinguin gratuïtament els seus fàrmacs, de les quals 173.000 són nens.

EL VALOR DE LA 'I-SALUT'

Així mateix, la ministra ha fet un especial esment a la 'i-Salut', doncs la telemedicina i l'assistència personalitzada, al seu judici, són "les bases sobre les quals estem construint la sanitat del futur". Com a avanços en aquest àmbit, ha recordat que la targeta única interoperable ja està implantada i en breu es posarà en funcionament la història clínica digital, que permetrà als professionals disposar de totes les dades d'un pacient, "venja del servei de salut que venja".

Entretant, Mato ha conclòs la seva intervenció amb una nova trucada per aconseguir "grans dosis de consens" per seguir engegant les reformes necessàries i "millorar la qualitat i l'eficàcia de la nostra sanitat", així com "garantir la sostenibilitat en el futur", al que afegeix que "el reformisme és el motor que mou a aquest Govern", ja que "mai en la història d'aquest país es van necessitar tanta reformes i de tant calat" per "créixer" i tornar a "la senda de les estabilitat, el creixement econòmic i l'ocupació".

Per la seva banda, el president de Sanitària 2000 ha valorat la gestió de la ministra, de la qual ha subratllat el seu "rigor en l'ajust pressupostari" i que el sistema "no s'hagi col·lapsat"; l'alcalde de Còrdova ha destacat que en la trobada es busquin solucions per al futur en la salut; el portaveu del PP en la comissió de Sanitat del Senat ha manifestat que entre els debats es trobi com aconseguir que es mantinguin els nivells de qualitat en el sistema, i la delegada de Salut i Benestar Social de la Junta ha comentat que la cita és "transcendent" i ha defensat el paper de la sanitat pública.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH