Díaz Ferrán, inhabilitat 15 anys pel concurs de Viatges Marsans

|

Díaz Ferrán

El Jutjat del Mercantil nombre 12 de Madrid ha inhabilitat a l'expresident de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, per un termini de 15 anys per representar o administrar béns d'altri o per representar o administrar a qualsevol persona, després de qualificar com a culpable el concurs de Viatges Marsans, i li condemna a ell i als hereus de Gonzalo Pascual, el seu soci ja mort, a pagar el deute del grup, que ronda els 400 milions d'euros.

En la seva sentència, emesa el 13 de juny, condemna conjunta i solidàriament a Gerardo Díaz Ferrán i als hereus del que fos el seu soci al capdavant del grup turístic Gonzalo Pascual, a cobrir en la seva integritat el dèficit patrimonial de Viatges Marsans i a ells i a Posibilitum Business, de forma conjunta, a cobrir el 40% del passiu i de la totalitat dels crèdits.

Els administradors concursals de Viatges Marsans van xifrar el 'forat' patrimonial de Marsans en 373 milions d'euros, segons el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, dèficit que no incloïa els crèdits contra la massa.

El dèficit patrimonial és de 271 milions d'euros tan sol per a Viatges Marsans, que compta amb 11.409 creditors i un passiu de 552 milions enfront d'un actiu de 281 milions d'euros.

A més, Díaz Ferrán i els hereus de Gonzalo Pascual hauran de cobrir el dèficit patrimonial que no sigui satisfet en la liquidació de Viatges Marsans, incloent-se en tal concepte el passiu i els crèdits contra la massa del concurs del grup turístic, d'acord amb l'informe definitiu de l'administració concursal.

També condemna a Díaz Ferrán, als hereus de Gonzalo Pascual i a Posibilitum Business a la pèrdua dels drets que poguessin tenir com a creditors concursals de Viatges Marsans en la seva condició d'administradors.

Així mateix, imposa a Viatges Marsans, a Gerardo Díaz Ferrán, als hereus de Gonzalo Pascual i a Posibilitum Business, nou propietari de Teinver i al front del qual està l'empresari Ángel de Cabo, les costes del procés.

Díaz Ferrán i els representants legals de Posibilitum Business seran requerits formalment per la titular del jutjat, sota prevenció d'incórrer en delicte de desobediència greu, sancionat amb multa i presó, perquè s'abstingui de tal administració o representació durant el període d'inhabilitació.

No obstant això, contra la sentència hi ha el recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Madrid, que hauria de presentar-se en el termini de 20 dies a partir de la seva notificació.

LA RESPONSABILITAT DE POSIBILITUM.

La jutge assenyala que des del moment en què Posibilitum controla Marsans, amb De Cabo com a únic propietari, pretendre que l'administració del grup i les seves filials incumbia a Teinver suposa "obviar la realitat de tal adreça fàctica respecte de tot l'entramat".

Per això, encara que no en totes les causes del concurs ha estat declarat culpable sí en les de major gravetat, "tant pel seu nombre com per la incidència en el dany causat a milers de perjudicats", per la qual cosa veu "adequada" l'extensió de la inhabilitació al termini de 15 anys.

Sobre aquest tema, assenyala que constatada la insolvència de Viatges Marsans en els comptes anuals de 2009, conducta que no és predicable de Posibilitum, el défitit patrimonial no hagués estat el que és d'haver obrat amb una altra conducta, per la qual cosa "resulta responsable, com a poc, de l'agreujament de la situació d'insolvència de la concursada".

Així, argumenta que el retard a presentar la sol·licitud de concurs de l'ERO, a resoldre els contractes d'arrendament dels diversos locals o de la prestació de serveis, solament són reprotxables a l'entitat que va adquirir Viatges Marsans.

Així, estima adequat a la seva responsabilitat condemnar a Posibilitum a cobrir el 40% del deute del grup, davant la conducta de sortida fraudulenta de béns del grup, la realització d'actes jurídics dirigits a simular una situació patrimonial fictícia, la falta de col·laboració amb l'administració concursal i l'agreujament de la situació d'insolvència.

MÉS DE TRES ANYS DESPRÉS.

La jutge titular del Jutjat del Mercantil nombre 12 de Madrid, Ana María Gallego Sánchez, va declarar el concurs necessari de Viatges Marsans el passat 25 de juny de 2010, presentat per una desena de creditors de la companyia, encara que va mantenir a Posibilitum Business, nous propietaris, al capdavant de la gestió del grup però sotmesa a la intervenció de l'administració concursal nomenada per la jutge.

Els problemes de Marsans van començar amb la falta de liquiditat, després de veure's arrossegat el grup per la fallida d'Air Comet. Al juny de 2010, Díaz Ferrán i Gonzalo Pascual van anunciar la venda del grup Viatgis Marsans a la societat Posibilitum Business de l'empresari valencià expert en fallides Ángel de Cap, alhora que van presentar la seva sol·licitud de concurs de creditors amb un deute de 183 milions d'euros.

La fallida de les seves empreses va portar a Díaz Ferrán a abandonar el seu càrrec al capdavant de la patronal i a no presentar-se a la reelecció: "El meu futur serà del de sempre, seguiré sent empresari. Sóc dels que no es jubilen. Vaig a seguir sent empresari fins al final", va dir llavors.

DIVERSES CAUSES PENDENTS.

Des de llavors, tant els creditors com el Ministeri Fiscal els han demandat al costat de Posibilitum davant els jutjats mercantils i l'Audiència Nacional per presumpte vaciamiento patrimonial de la companyia turística.

L'empresari Díaz Ferrán, a la presó de Soto del Real des del 5 de desembre de 2012 per la 'Operació Crucero' per blanqueig de capitals i ocultació de béns als seus creditors majoristes, altres dues causes més en l'Audiència Nacional a més de procediments en altres jutjats penals i mercantils.

El Jutjat Central d'Instrucció número 1, Santiago Pedraz, investiga a l'expresident de la patronal per la presumpta apropiació indeguda de 4,4 milions de Marsans procedents de clients minoristes del grup turístic. Segons la Fiscalia, Temps Lliure, Rural Tours i Viatgis Gresol van perdre els diners dipositats per les seves reserves de viatges cancel·lats, la destinació dels quals s'investiga.

La investigació duta a terme pel jutge Eloy Velasco, titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, està relacionada amb el suposat vaciamiento patrimonial d'empreses com Marsans i Air Comet --el tancament dels quals va deixar a 25.000 afectats sense expectatives de cobrament--, i inclou l'enviament de comissions rogatorias a diversos paradisos fiscals com Liechtenstein, Suïssa, Irlanda, Xipre, Panamà i Colòmbia.

La tercera causa que té Díaz Ferrán en l'Audiència Nacional és la relacionada amb un presumpte delicte fiscal que tant ell com el seu soci haurien comès en l'operació de compra d'Aerolínies Argentines en 2002, pel qual haurà de declarar en el jutjat els dies 28 i 29 de novembre de 2013.

Fora de l'Audiència Nacional, el passat mes de maig, el Jutjat del Mercantil nombre 9 de Madrid va declarar a Díaz Ferrán culpable de la fallida de Segurs Mercuri i li va imposar a ell i al seu soci Gonzalo Pascual 15 anys d'inhabilitació per administrar béns d'altri, així com el pagament de 12,1 milions d'euros per cobrir deutes de l'asseguradora.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH