El 37% d'Espanya està afectada per desertificació

|

Desert

El 37 per cent de la superfície d'Espanya ja està afectada per la desertificació, un procés que és "sinònim de pobresa" ja que suposa un empobriment de la naturalesa i de l'economia, segons el degà del Col·legi d'Enginyers de Montes, Carlos del Álamo.

Així, el responsable del col·legi professional ha explicat, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació, que se celebra el 17 de juny, que amb la desertificació es perd vegetació, però a més, és sinònim de pobresa, ja que es produeix un empobriment de la naturalesa i es produeix un empobriment econòmic de la regió, com a conseqüència de l'erosió, de la deterioració de les propietats físiques, químiques i biològiques dels sòls i els ecosistemes i la pèrdua de la vegetació natural.

A més, considera que mil milions d'éssers humans en risc és "una xifra que crida l'atenció i també, una realitat", perquè la desertificació afecta ja a 250 milions de persones, segons la FAO, que adverteix que més de 100 països estan en situació de risc.

"Avui dia comptem amb coneixements i tecnologia que ens permeten dur a terme una gestió sostenible de la muntanya", ha manifestat Del Álamo que considera que s'ha de creure en la necessitat de recuperar la coberta vegetal i "no permetre la deterioració de l'existent". "Aquesta gestió és una eina clau per evitar la desertificació", ha insistit.

En aquest context, el Col·legi d'Enginyers de Montes recorda que la desertificació és un procés de degradació del sòl, normalment en zones àrides, conseqüència de l'acció de factors naturals, però també amb freqüència de l'acció humana. S'interpreta com una disminució irreversible, almenys a escala temporal humana, dels nivells de productivitat dels ecosistemes terrestres, com a resultat de la sobreexplotació, ús i gestió inadequats dels recursos en mitjos afectats per l'aridez i la sequera.

A nivell mundial, el fenomen aconsegueix al 40 per cent de la superfície dels continents, segons dades del Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA).

RECEPTES

D'aquesta manera, el degà assegura que els boscos "ben gestionats" són una de les millors eines de l'home per lluitar contra la desertificació, l'origen de la qual està en factors físics, climàtics, polítics, socials, culturals i econòmics. "ÉS una interacció de circumstàncies molt complexa, però precisament per això podem lluitar contra la desertificació des d'àmbits també molt diversos, harmonitzant les actuacions dels factors que intervenen en aquest procés", ha afegit.

Al seu judici, el primer pas és divulgar el problema en la societat i, després, aconseguir un aprofitament sostenible i rendible del sòl, de l'aigua i dels recursos naturals del territori afectat és una bona mesura de recuperació de la coberta vegetal.

Respecte a la zona espanyola amb clima mediterrani, ha precisat que el procés es produeix per les condicions climàtiques semiáridas que afecten a grans zones, sequeres estacionals, extrema variabilitat de les pluges i pluges sobtades de gran intensitat. "Els sòls solen ser pobres amb marcada tendència a l'erosió. Si se li afegeix un relleu abrupte, amb vessants escarpadas en absència de coberta forestal a causa d'una agricultura marginal, incendis forestals, sobrepastoreo i recollida històrica de matoll per a llenya, el resultat és un procés irreversible, almenys en un període de centenars d'anys, de pèrdua de sòl fèrtil", ha afirmat.

Al mateix temps, ha insistit que la sobreexplotació d'aqüífers i el mal ús de l'aigua disponible agreugen el fenomen i dóna origen als extensos territoris en els quals es desenvolupa la desertificació a Espanya.

Finalment, el Col·legi d'Enginyers de Montes insisteix que la lluita contra la desertificació suposa dur a terme activitats que ajudin a frenar el procés i fins i tot a recuperar les terres mitjançant la prevenció o la reducció de la seva degradació, la rehabilitació de terres parcialment degradades, i la recuperació de terres desertificadas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH