La culpa de la menopausa la tenen els homes?

|

Home i dona

Un equip dirigit pel biòleg i genetista evolutiu Rama Singh ha arribat a la conclusió que les causes de la menopausa en les dones són els homes. Recolzat pels models informàtics desenvolupats pels seus col·legues Jonathan Stone i Richard Morton, ha determinat que la menopausa és en realitat un resultat no intencionat de la selecció natural, de la preferència dels homes per les dones joves, és a dir, la falta de reproducció sexual de les majors.

Amb el temps, els homes mostren una preferència per les dones més joves en la selecció de companys. "En cert sentit, és com l'envelliment, però és diferent perquè és un tot o res, un procés que s'ha accelerat a causa de l'apareamiento preferencial", diu Singh, professor en el Departament de Biologia de la Universitat de McMaster, en Hamilton, Ontario (Canadà), les especialitats de la qual d'investigació inclouen l'evolució de la diversitat humana.

Mentre que el pensament convencional ha sostingut que la menopausa impedeix que les dones d'edat avançada segueixin reproduint-se, la nova teoria dels investigadors diu que és la falta de reproducció la que ha donat lloc a la menopausa, com publica 'Plos Computational Biology'. La menopausa es creu que és exclusiva dels humans, però fins ara ningú havia estat capaç d'oferir una explicació satisfactòria de per què es produeix, diu Singh.

La 'teoria de l'àvia' que preval sosté que les dones han evolucionat fins a arribar a ser estèrils després d'una certa edat perquè puguin ajudar en la criança dels seus néts, la qual cosa millora la supervivència de la família, alguna cosa que Singh creu que no té sentit des d'una perspectiva evolutiva. "Com evoluciona la infertilitat? És contrari a la noció de la selecció natural. La selecció natural selecciona per a la fertilitat, per a la reproducció. No per detenir-la", afirma.

La nova teoria sosté que, amb el temps, la competència entre els homes de totes les edats per buscar companyes més joves ha deixat a les dones majors amb moltes menys possibilitats de reproduir-se. Les forces de la selecció natural, diu Singh, es refereixen únicament a la supervivència de l'espècie a través de l'aptitud individual, per la qual cosa protegeixen la fertilitat en les dones mentre que són més propenses a reproduir-se.

Després d'aquest període, la selecció natural deixa de reprimir les mutacions genètiques que en última instància porten a la menopausa, fent a les dones no només infèrtils sinó també vulnerables a una sèrie de problemes de salut. "Aquesta teoria diu que la selecció natural no ha de fer gens. Si les dones es reprodueixen tot el temps i no hi ha cap preferència contra les dones majors, les dones es reprodueixen com els homes durant tota la vida", afegeix.

El desenvolupament de la menopausa no va ser un canvi que va millorar la supervivència de l'espècie, sinó que simplement reconeix que la fertilitat no serveix per a cap propòsit més enllà d'una certa edat. Per a la gran majoria de la resta d'animals, la fertilitat continua fins a la mort, explica Singh, però les dones viuen més enllà de la seva fertilitat encara que els homes segueixen sent fèrtils durant tota la seva vida, per la qual cosa entén que la longevitat no s'hereta per gènere.

Singh assenyala que si les dones haguessin estat històricament els qui seleccionen a companys més joves, la situació s'invertiria, amb els homes perdent la fertilitat. La conseqüència de la menopausa, no obstant això, és no només la fertilitat perduda per a les dones, sinó també un augment del risc de malaltia i mort que sorgeix amb els canvis hormonals que es produeixen amb ella.

Segons l'autor principal d'aquest estudi, la nova investigació podria suggerir que si la menopausa es desenvolupa amb el temps, en última instància també podria ser revertida.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH