Segons el fiscal Anticorrupció, Ferrovial va finançar irregularment a Convergència

|

Millet

El fiscal Anticorrupció de Barcelona, Emilio Sánchez Ulled, en l'escrit remès al Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona sol?licita la fi de la instrucció i l'obertura de la fase intermèdia del Cas Palau i conclou que Ferrovial pagava un 4% en comissions de les obres que li adjudicaven, que es repartia entre CDC (2,5%) i els exresponsables del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull.

El fiscal Anticorrupció de Barcelona ha conclòs que CDC presumptament es va finançar irregularment i que va cobrar en total 6,6 milions d'euros en "comissions il · lícites" satisfetes per Ferrovial a canvi de diverses adjudicacions d'obra pública a través del Palau de la Música.

En l'escrit remès al Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona que demana la fi de la instrucció i l'obertura de la fase intermèdia, el fiscal Emilio Sánchez Ulled conclou que Ferrovial pagava un 4% en comissions de les obres que li adjudicaven, que es repartia entre CDC (2,5%) i els exresponsables del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull.

Segons el ministeri fiscal, en aquest "mecanisme il · lícit" presumptament van participar els extresorers de CDC Carles Torrent (mort en 2005) i Daniel Osàcar, i l'exdiputat de CDC Jaume Camps, i constata que alts responsables del partit van haver necessàriament intervenir, encara que no han pogut ser degudament identificats.

Per part de Ferrovial, el fiscal apunta l'exdirector territorial i exdirector general de Divisió Pedro Buenaventura, i el director de relacions institucionals Juan Elizaga, que van actuar "a esquena del seu accionariat i abusant de les seves facultats directives" per aplicar quantiosos fons al finançament de CDC, prossegueix el fiscal.

El paper que jugaven els imputats Fèlix Millet i Jordi Montull va ser de "torts intermediaris" que prestaven l'estructura econòmica-financera del Palau amb la finalitat, segons el ministeri fiscal, d'emmascarar la veritable causa i finalitat dels fluxos financers i aconseguir així que els fons satisfets per la constructora arribessin al partit de forma opaca.

Per al fiscal, es tracta de "comissions il · lícites satisfetes a persones amb ascendència política suficient com per influir de manera determinant en organismes competents per adjudicar obres públiques d'envergadura", que van generar, segons les seves paraules, un flux constant de contractació favorable a l'empresa .

"PACTE CRIMINAL ESTABLE"

"Partís de qui partís la iniciativa en els contactes, que en qualsevol cas van haver de ser d'alt nivell, com a resultat va quedar articulat un pacte criminal estable que amb inici a mínim el 1999 es va perllongar, renovant-se amb les oportunes negociacions, fins 2008-2009" , assegura.

Entre les adjudicacions que va obtenir Ferrovial presumptament a canvi de comissions hi ha la construcció de la Línia 9 del Metro de Barcelona per un import total de 890 milions d'euros, la Ciutat de la Justícia de Barcelona, ??de gairebé 800 milions, l'expedient de construcció d' un pavelló municipal a Sant Cugat, per quatre milions, i unes obres al marge del riu Ebre, per 2,6 milions.

No obstant això, el fiscal puntualitza que "no pot afirmar-se que les adjudicacions aconseguides per Ferrovial resultessin en si mateixes clara i patent arbitràries o notablement irraonables des del punt de vista tècnic".

Per fer arribar les comissions a CDC la trama utilitzar tres mecanismes: lliuraments en efectiu al tresorer del partit, que segons el fiscal van ascendir a 3,7 milions entre 2000 i 2008; facturació "mentidera" de les empreses d'impressió i bustiada Altraforma, Hispart , Publiciutat, New Letter i Letter Graphic ia través de convenis de col · laboració amb la Fundació Trias Fargas - directament vinculada a CDC en l'aspecte orgànic i financer -.

Amb tot, el fiscal considera CDC com a partícip a títol lucratiu perquè pugui defensar-se de la petició de decomís de fons que es formuli en l'escrit de conclusions provisionals, i també a la Fundació CAT-DEM.

ESPOLI DE 18 MILIONS

Respecte al "espoli patrimonial" que van cometre Millet i Montull a la institució en el seu benefici personal o altres finalitats desconegudes mai relacionades amb el Palau puja a 18 milions d'euros.

Concretament, Millet es va apropiar de 7 milions d'euros de la Fundació i de l'Associació del Palau, 1,3 se'l va quedar Montull, i dels 9,6 milions restants "han desaparegut sense deixar rastre", i per cometre el delicte van comptar amb la col · laboració de l'exdirectora financera Gemma Montull i amb el coneixement i assentiment de Rosa Garicano.

Part dels diners es va utilitzar en obres "sumptuàries" en habitatges particulars de Millet, Montull i Gemma Montull mitjançant facturació mentidera entre 2005 i 2009, a casaments de les filles de Millet i viatges exòtics a Tailàndia, Polinèsia, Kenya, Dubai, Maldives i Mèxic , entre d'altres.

En l'escrit també s'inclou que Millet va pagar a tercers sense cap relació amb finalitats del Palau com al president de la Sectorial d'Immigració de CDC, Àngel Colom, a qui va lliurar 75.000 euros - que el mateix Colom ja ha pactat que tornarà - i 13.000 euros a Esteve Escuer, militant de CDC a l'Ametlla del Vallès (Barcelona).

El fiscal sol · licita així mateix el sobreseïment provisional parcial per a la dona de Millet, Marta Vallès, i la de Montull, Mercedes Mir, entre d'altres, en considerar que no hi ha motius suficients per acusar-los de delicte.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH