L'ICO va finançar a l'Estat i les Comunitats Autònomes

|

mariano rajoy

 El Govern de Mariano Rajoy va buscar l'any passat una drecera davant l'estretor als mercats financers  i va utilitzar a l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per demanar crèdit al Banc Central Europeu (BCE) per valor de 20.000 milions d'euros amb els quals va finançar a l'Estat i a les comunitats autònomes, segons es desprèn de la comptes anuals i l'informe de gestió registrades  en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Amb aquesta quantitat l'entitat presidida per Román Escolano va tenir folgança per finançar a les Administracions i tot malgrat que el BCE té prohibit finançar als Estats membres de l'euro, però l'ICO sí pot fer una marrada: captar diners per l'Eurobanco i prestar-ho al sector públic. Així, apoortó 6.386 milions d'euros al Pla de Pagament a Proveïdors, l'instrument ideat pel Govern perquè les comunitats i els Ajuntaments van poder pagar les factures pendents. Aquest fons va aconseguir reunir en total 27.031 milions d'euros amb aportacions d'altres entitats i va servir per liquidar 5,5 milions de factures a més de 135.000 proveïdors.

L'ICO també va engegar a principis de l'any passat una línia de finançament per atendre venciments de deute financer de les comunitats a la qual va destinar 5.332 milions d'euros. Durant el primer trimestre de l'any passat les autonomies van viure un episodi d'ahogamiento financer, els mercats estaven tancats i havien d'afrontar importants venciments de deute. El Govern va salvar aquest primer episodi d'agonia financera de les comunitats a través del seu banc públic, l'ICO. Mesos més tard va engegar el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), el fons de rescat per als Governs regionals que no poguessin sortir als mercats. L'ICO va intervenir en aquest fons com a gestor però sense aportar més recursos.
L'informe anual de l'institut públic revela que el saldo dels préstecs inclosos en l'epígraf "Administracions Públiques" va passar de 4.790 a 16.283 milions d'euros. Encara que si s'afegeixen els crèdits atorgats a "altres organismes públics" i els préstecs a "altres sectors garantits per l'Estat" l'import ascendeix a 22.679 milions. L'Administració central és la que va rebre més préstecs de l'ICO, amb 6.889 milions, encara que en aquesta quantitat s'inclou l'aportació del banc públic al Pla de Pagament a Proveïdors. L'entitat va obtenir 284 milions de comissions per la seva gestió en el Pla de Proveïdors (173 milions) i en el FLA (101 milions).
Mentre l'ICO augmentava el finançament per a les Administracions, el saldo dels préstecs a pimes queia. A 31 de desembre de 2012 va ascendir a 17.565 milions d'euros, enfront dels 18.495 milions de l'exercici precedent, la qual cosa suposa un descens del 5% respecte a 2011.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH