L'alt atur a Espanya "obliga" a immigrants llatins a tornar al seu país

|

treballador llatí

El Banc Mundial considera que l'elevada taxa de desocupació a Espanya, juntament amb les millors perspectives de creixement als seus països d'origen, ha "obligat" a molts immigrants a abandonar Espanya i tornar al seu país de naixement, segons recull en l'edició de juny del seu informe Perspectives econòmiques mundials (GEP, per les seves sigles en anglès).

"La molt alta taxa de desocupació a Espanya i la millora de les perspectives de creixement als seus països d'origen ha obligat a molts migrants a tornar a casa", assegura el Banc Mundial en l'última edició de l'informe, en el qual rebaixa de forma generalitzada les seves previsions de creixement a nivell global.

En aquesta línia, afegeix també que les remeses als països d'Amèrica Llatina s'han vist "especialment danyades" per la contínua recessió a Espanya i la seva taxa de desocupació superior al 26%, així com pel "encara feble" mercat laboral nord-americà.

En concret, la institució apunta que, encara que el valor en dòlars dels fluxos de remeses a Amèrica Llatina va pujar un 0,9% en 2012, es van registrar descensos en alguns països com Colòmbia (-2,3%), que tenen un "nombre significatiu" d'immigrants a Espanya.

PITJORS PREVISIONS PER A LA ZONA EURO

D'altra banda, el Banc Mundial ha empitjorat considerablement les seves previsions econòmiques per a la zona euro en 2013, ja que preveu una contracció del Producte Interior Brut (PIB) de sis desenes, cinc més en comparació de la caiguda del 0,1% que recollia l'edició de gener del seu informe.

De cara els propers anys, la institució preveu una "lenta millorança" de la recuperació econòmica per aconseguir un modest creixement del 0,9% en 2014, idèntica previsió a la recollida en el seu informe anterior, i de l'1,5% en 2015.

En aquesta línia, també ha revisat a la baixa de forma generalitzada les seves previsions de creixement per a l'economia mundial, que creixerà un 2,2% aquest any, dues desenes menys del que esperava al gener. Per 2014, la previsió de creixement s'ha reduït del 3,1% al 3% i per 2015 s'ha situat en el 3,3%.

En concret, els països desenvolupats creixeran un 1,2% en 2013 (vuit desenes menys del previst), un 2% en 2014 (tres desenes menys) i un 2,3% en 2015. Per la seva banda, els països en desenvolupament creixeran un 5,1% en 2013 (quatre desenes menys respecte a l'anterior previsió), un 5,6% en 2014 (una desena menys) i un 5,7% en 2015.

"Els riscos de les economies avançades s'han relaxat i el creixement segueix afirmant-se, malgrat l'actual contracció a la zona euro. No obstant això, la recuperació en les nacions en desenvolupament serà modesta a causa de les limitacions en la capacitat de diversos països d'ingrés mitjà", explica el Banc Mundial.

El vicepresident i primer economista de la institució, Kaushik Basu, afegeix que, encara que hi ha senyals d'esperança en el sector financer, la ralentització de l'economia real "està resultant inusualment llarga". "Això es veu reflectit en la taxa de desocupació obstinadament alta en les nacions industrialitzades i en l'actual alça a la zona de l'euro, així com en el lent creixement de les economies emergents", remarca.

Així mateix, Basu apunta que s'han intensificat les especulacions respecte a la possibilitat que la Reserva Federal d'Estats Units (Fed) retiri les seves mesures d'estímul monetari, una decisió "les conseqüències de la qual generen preocupació".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH