El Suprem declara nul·les les clàusules solc fins i tot si van beneficiar a l'hipotecat

|

Tribunal Suprem

 El Tribunal Suprem ha aclarit que considera nul·les les clàusules solc encara que el consumidor "s'hagués vist beneficiat durant un temps" per les baixades de l'índex de referència, de l'Euribor. A més, explica que només fa falta que es doni una de les circumstàncies (no que concorrin totes alhora) descrites en la sentència que impliquin mancada de transparència o d'informació per a la nul·litat d'aquestes clàusules. L'Alt Tribunal respon així a la petició d'aclariment que li van formular BBVA, Novacaixagalicia i Cajamar .

En la seva sentència sobre clàusules abusives del passat 9 de maig, el Tribunal Suprem va declarar la nul·litat de les clàusules solc quan es donessin casos en els quals el banc no hagués estat prou transparent amb el seu client.

Entre aquestes circumstàncies recull la falta d'informació "que es tracta d'un element definitori de l'objecte principal del contracte". Al seu torn, rebutja que estiguin situades "entre una aclaparant quantitat de dades entre els quals queden emmascarades i que dilueixen l'atenció del consumidor en el cas de les utilitzades pel BBVA". També, la "absència de simulacions d'escenaris diversos", o la "inexistència d'advertiment previ clar i comprensible sobre el cost comparatiu amb altres productes de la pròpia entitat", recull l'acte d'aclariment.
L'acte indica també que mers "formalismes freturosos d'eficàcia", com pot ser la lectura del contracte per part del notari, no poden substituir el "perfecte coneixement" de tots els termes de la hipoteca, imprescindible perquè el consumidor decideixi si signa o no aquest contracte. Així mateix, hauria de quedar clar que una clàusula solc estableix un límit, un topall, pel qual, per molt que descendeixi l'Euribor, l'hipotecat no es beneficiarà del seu descens, i no que sembli que el contracte està lligat a un interès variable.
Ara, la sala explica que no cal que concorrin de forma simultània totes aquestes circumstàncies.
Aquesta sentència no és retroactiva, per la qual cosa no afectarà a "situacions definitivament decidides per resolucions judicials" ni als pagaments ja efectuats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH