El jutge Andreu investigarà si Blesa va participar en el disseny de preferents

|

Miguel Blesa

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu investigarà a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa en la peça separada que instrueix sobre el disseny i llançament de les participacions preferents, segons es desprèn d'un acte fet públic aquest dimecres.

També investigarà a altres sis membres del consell d'administració de l'entitat madrilenya l'any 2009. Es tracta de l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán; l'exsecretario d'Estat d'Hisenda José Manuel Fernández Norniella (PP); l'expresident de l'Assemblea de Madrid Jesús Pedroche (PP); l'exalcalde socialista de Móstoles José María Arteta; l'exdirigente de CCOO Rodolfo Benito; i el representant d'UGT Gonzalo Martín Pascual.

El magistrat ha admès a tràmit una nova querella presentada per un particular que va invertir 340.000 euros en preferents i que demana la imputació d'aquests exdirectivos per delictes d'estafa, maquinació per alterar el preu de les coses, publicitat enganyosa i omissió del deure denunciar delicte.

Adverteix en la seva resolució que cap dels càrrecs investigats es troba de moment imputat, ja que "l'admissió a tràmit de la querella no constitueix, encara, un acte d'imputació judicial".

Es tracta de la tercera querella admesa en aquesta peça en la qual ja s'investiga als membres del Consell d'Administració de Caja Madrid Finance Preferred José Luis Sánchez Blázquez i Álvaro Canosa Castillo i al que fos director de l'Àrea de Compliment Normatiu de Caja Madrid, Manuel Fernández Navarro.

El jutge ha inclòs també en la instrucció als responsables dels fullets de les emissions de participacions preferents de Caja Madrid Finance Preferred S.A., Carlos Stilianopoulus; de Caja Madrid, Fernando Cuesta i Carlos Contreras; de Bancaixa Eurocapital Finance, Aurelio Esquerre; i de Bancaixa, José Fernando García.

EL FISCAL, EN CONTRA

Andreu s'ha inclinat per admetre a tràmit les querelles sobre aquest producte bancari presentades davant el seu Jutjat en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció que li va informar el passat 31 de maig que el llançament i la venda de preferents no constitueix delicte ni es pot determinar que hi hagués "un pla preconcebut" per a la seva gestió i disseny.

"Ens trobem amb un producte que en si mateix no pot considerar-se fraudulent i que, a la data de la seva comercialització, es trobava autoritzat i regulat per la CNMV", assenyalava el Ministeri Fiscal en quatre escrits presentats al jutge.

Malgrat compartir amb Anticorrupció la pertinència que el presumpte frau sigui investigat per la jurisdicció civil Andreu adverteix que l'eficàcia d'aquesta via es limita "a la reparació indemnizatoria" i agrega: "No pot servir d'excusa per crear espais d'impunitat si és que s'ha comès algun il·lícit penal".

El magistrat ha demanat, a més, a Bankia i a la seva matriu, el Banc Financer i d'Estalvis (BFA), el saldo mensual de l'autocartera i els títols que cadascuna de les entitats del grup Caja Madrid han tingut des de l'1 de gener de 2009 fins a l'actualitat.

També reclama l'evolució del saldo mensual de títols propis de capital en cartera pròpia en el mateix període, la relació de les operacions dutes a terme amb preferents i subordinades per l'emissor i les empreses del grup i les comunicacions i informes que van remetre a l'entitat Moody's i altres agències de 'rating', especialment els relatius a la publicació de la baixada de 'rating' que es va comunicar el 16 de juny de 2009 com a fet rellevant.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH