L'Audiència declara vàlids els registres i les proves que van iniciar la causa

|

urdangarin torres

L'Audiència de Balears ha declarat vàlids els registres practicats al novembre de 2011 a la seu de diverses entitats vinculades a l'Institut Nóos així com al domicili de l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, i que van donar inici a les perquisicions entorn del presumpte desviament milionari de fons a través d'aquest conglomerat empresarial; la instància judicial rebutja així anul·lar les proves obtingudes mitjançant aquestes diligències.

Mitjançant un acte al que ha tingut accés Europa Press, el tribunal de la Secció Segona assevera que "l'única cosa veritablement transcendent" és constatar que l'accés a les entitats Bufet d'Assessorament Fiscal Tejeiro Medina i Bufet Medina Tejeiro Assessors així com a l'habitatge de Torres "no es va produir conculcant franca, manifesta i obertament el dret fonamental a la inviolabilitat del seu domicili".

De fet, recalca que els registres es van verificar en el curs d'un procediment penal obert a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció i en virtut d'una resolució motivada, en forma d'acte i no com "un nero documento formulari i estereotipat", havent motivat el jutge instructor José Castro els fets base que van determinar dur a terme els registres.

La Sala desestima d'aquesta manera el recurs d'apel·lació que va interposar Torres contra l'acte dictat per Castro per declarar la regularitat d'aquestes diligències.

En el seu escrit, l'imputat apuntava a diverses irregularitats processals, entre elles la no notificació de l'obertura de la peça relativa a Nóos en el marc del cas Palma Sorra, i el fet que la documentació que va aportar abans de ser encausat i va utilitzar per acordar els registres, la qual cosa al seu judici suposa una infracció del seu dret a la defensa.

El tribunal precisa en qualsevol cas que la nul·litat sol·licitada per Torres no seria possible determinar en aquests moments, sinó que únicament podria declarar-se en la sentència a dictar en el judici que previsiblement se celebri per aquesta causa.

Els magistrats subratllen que, en examinar com es van dur a terme els registres, es comprova que en el cas de l'habitatge del matrimoni Torres "és perfectament vàlid" per la presència d'un dels cotitulars del dret a la intimitat compromès, en trobar-se al domicili la dona de l'imputat, Ana María Tejeiro.

Mentre, en el que a les entitats investigades es refereix, assenyala que la jurisprudència és menys restrictiva pel fet que l'administrador d'una empresa no estigui present.

En aquesta línia, l'Audiència precisa com l'acte del jutge Castro "es va cuidar" d'establir quin era l'abast subjectiu del registre, en llaures a evitar que "els seus efectes lesius s'expandissin indegudament a clients del despatx que no tinguessin relació amb les persones i entitats investigades".

D'altra banda, assenyala la resolució, resulten "irrellevants" les manifestacions de Torres quant al trencament de garanties processals per la no notificació del secret de les actuacions, ja que aquesta omissió va tenir lloc en el marc d'una peça declarada secreta per a la investigació de fets i dades "pel que sembla nous en la causa principal --cas Palma Sorra-- que requerien l'adopció de mesures restrictives de drets que quedarien òrfenes de contingut si fossin conegudes per l'investigat".

Així mateix, assevera que la queixa de l'encausat sobre el fet que abans de ser-ho va aportar documentació a la causa "tampoc pot ser contemplada com a motiu de nul·litat alguna i menys per sol·licitar una decisió sobreseyente", puix que l'aportació dels documents "la va verificar el recurrent una vegada personat" i sense que això hagi suposat per a ell "cap tipus d'incriminació".

"La seva queixa manca de contingut i no pretén una altra cosa que aconseguir un pronunciament sobreseyente", sentencia el tribunal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH