El Govern calcula que la taxa turística té potencial per recaptar un màxim de 80 milions

|

Turisme

El conseller d'empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha explicat que la taxa turística, que va entrar en vigor al novembre de 2012, té un sostre d'entre 70 i 80 milions d'euros, amb el que desapareix la previsió d'aconseguir els 100 milions a través d'aquest impost.

En roda de premsa aquest dilluns després de constituir la Comissió del Fons per al Foment del Turisme, Puig s'ha mostrat així de contundent: "Els 100 milions ja no existeixen. Ara el sostre és d'entre 70 i 80 milions".

Ha indicat que aquesta reducció es deu al fet que a finalment la taxa no recau sobre tots els creuers i afecta als usuaris majors de 16 anys, quan inicialment el topall s'havia establert en els 12 anys.

Des de novembre fins a març, la taxa ha recaptat 8,4 milions, i d'aquest import el 30% es destina a les administracions locals i el 70% restant ho gestiona el Govern.

En els cinc primers mesos d'aplicació, la distribució territorial de la recaptació s'ha repartit de manera que la ciutat de Barcelona concentra el 63%, la província de Barcelona un 13%, Girona un 11%, Tarragona un 6%, Terres de l'Ebre un 1%, Lleida un 2% i Val d'Llauren un 4%.

Per tipologia d'establiment, els hotels s'han fet amb un 86%, els apartaments turístics un 6%, els establiments de turisme rural un 3,5%, els cámpings un 2% i altres formats el 2,5% restant.


La previsió per aquest any és aconseguir uns 42 milions de recaptació, i Puig confia que l'aflorament de l'oferta turística submergida, com a apartaments turístics no declarats com a tals, ajudi a aconseguir els futurs 80 milions, ja que augmentarien els establiments sobre els quals recauria la taxa.

Dels 42 milions, 14 es destinen a les administracions locals i els 28 restants els gestionarà el Govern de la següent forma: 5,5 per a recursos turístics, 5,5 per a la creació i millora de productes, 6,5 per a infraestructures i els 10,5 restants es destinaran a la promoció estricta de Catalunya com a destinació turística internacional.

Puig ha indicat que dels 6,5 milions d'euros destinats a infraestructures turístiques, cinc milions es destinaran a la Fórmula 1, i la resta a operadors aeris, estacions d'esquí i el Tren dels Llacs.

En representació del sector hoteler, el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, ha dit: "Si la taxa turística ha servit perquè no es perdi la Fórmula 1, benvinguda sigui".

CAMPANYA D'ESTIU

També ha destacat que aquest any el Govern triplicarà l'aportació a la campanya turística d'estiu --'Catalunya. M'agrada compartir' ('Catalunya. M'agrada compartir')--, ja que invertirà 2,5 milions enfront dels 800.000 de l'any passat, gràcies a la taxa.


La nova campanya vol reforçar els mercats més propers, com el nacional i el francès, així com els europeus, amb el focus posat en el Regne Unit, Alemanya i Itàlia.

La Comissió del Fons per al Foment del Turisme, que dirigeix l'actuació dels recursos procedents d'aquesta taxa, està integrada per representants de les conselleries d'Economia i Coneixement, Empresa i Empelo, Governació, Territori i Sostenibilitat i Cultura.

També està integrada per representants de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, Federació de Municipis de Catalunya, Confederació Empresarial d'Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya, Federació Catalana d'Apartaments Turístics, Federació Catalana de Cámpings i associacions de turisme rural.

SENSE INCIDÈNCIES

Gaspart ha defensat que la taxa no és desitjable però sí necessària: "Ni el Govern gaudeix amb la taxa, ni a nosaltres ens encanta, però és necessària per posicionar un país com Catalunya al món".

Gaspart ha agregat que als hotels no s'han registrat problemes per part dels usuaris a l'hora d'abonar el gravamen, un extrem que també han recollit el representant dels establiments de turisme rural, Pere Oliu; el dels apartaments turístics, Lluís Torrent, i la representant dels cámpings, Berta Cabré, que ha assegurat que el turista internacional està més acostumat a abonar la taxa, per la qual cosa ha estat el nacional el que es mostrava més sorprès.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH