La professió infermera s'uneix per deixar de ser la "ventafocs" de la sanitat pública

|

Infermera estudiant al malalt

"No anem a suportar més el ninguneo de les administracions", ha denunciat el president de SATSE, Víctor Aznar, qui ha lamentat que el Sistema Nacional de Salut (SNS) segueixi estant "sobremedicalizado" a pesar que la Infermeria és la professió sanitària més nombrosa.

Prova d'això, ha afegit el president del Consell General d'Infermeria, Màxim González Jurado, és que en els últims dos anys s'han acomiadat a 20.000 professionals d'Infermeria i "moltíssims menys" mèdics. "Si volen, que desaparegui la professió i que facin els metges d'infermeres", ha etzibat.

"A l'hora d'acomiadar, com aquestes noies són tan maques i no es queixen, i el sindicat és molt col·laboratiu, seguim para avanci", ha denunciat, lamentant a més que "històricament" es parli "molt bé" de la professió infermera però "en realitat no es creu en ella".

Això fa, segons denuncien, que actualment a Espanya hi hagi "la meitat d'infermeres de les quals es necessiten", ja que mentre la ràtio recomanada per la Unió Europea és de 8,7 professionals d'Infermeria per cada deu habitants a Espanya amb prou feines és de 4,3.

A més, han criticat la poca presència de la professió en la gestió administrativa de la sanitat, al que actualment es dediquen uns 9.500 metges.

CRITIQUEN LA SEVA ABSÈNCIA EN LA PRESA DE DECISIONS

"No hi ha cap infermera amb capacitat de presa de decisions en el Ministeri de Sanitat. Ni una, tots són mèdics, i alguns amb una visió personal de la jugada que no creuen en la professió infermera", ha asseverat González Jurado.

És més, ha afegit, "tots diuen que les infermeres són molt importants en l'atenció a crònics i polimedicados i després, a l'hora de crear una comissió en el ministeri per definir l'estratègia nacional d'atenció a crònics, no hi ha cap infermera en ella".

El primer dels grans objectius de l'acord aconseguit és propiciar i promoure mesures que permetin als professionals accedir a un lloc de treball "en condicions dignes, segures i estables" per dur a terme les seves funcions, amb les millors garanties, en benefici dels pacients i del sistema sanitari.

Per a això, exigeixen que quan una infermera tingui una especialitat acreditada aquesta sigui tinguda en compte en el sou i en la seva qualificació. "Què passa, que aquí solament al metge se li paga l'especialitat?", s'ha preguntat.

El Consell General i SATSE treballaran junts per aconseguir la "unificació definitiva de la professió entorn d'un mateix títol, unes mateixes competències i una mateixa denominació", i treballaran per garantir que els pacients rebin cuidats d'alta qualitat i seguretat, sobre la base del professionalisme infermer.

LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA, EN PUNT MORT

En aquest sentit consideren clau el desenvolupament definitiu de la prescripció infermera aprovada fa diversos anys al Congrés però que segueix sense engegar-se perquè, al seu judici, "algú està interessat en torpedearla".

"Quan es va aprovar tots deien que era molt necessària però ara sembla que no fa falta, per la qual cosa els parlamentaris serien idiotes en demanar-la", ha criticat González Jurado.

Ambdues institucions confien que el diàleg amb el Ministeri i les comunitats fructifiqui i cadascun s'ajusti a les seves competències per afavorir el desenvolupament de la professió ja que, en cas contrari, prendran "mesures".

"Hem tingut una paciència de sant i una educació exquisida, però si algú pot prendre decisions en el sistema sanitari són les infermeres i les netejadores dels hospitals, són les úniques que tenen poder real. No ho hem volgut exercitar en els últims temps, però aquesta professió està ara que amb un breu llumí que es tiri al sòl, crema sencer el sistema sanitari. Ja no es pot estrènyer més a aquesta professió, s'està abusant d'una forma lamentable i vergonyosa que no anem a tolerar més. Ja no caben excuses. Ens és igual el que diguin", ha asseverat el president del Consell General.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH