El BCE planteja prorrogar el rescat a Espanya

|

rajoy europa

El Banc Central Europeu (BCE), juntament amb altres institucions continentals i el Fons Monetari Internacional (FMI), planteja la possibilitat de prorrogar el programa d'assistència financera a Espanya més enllà de finalització d'any, assenyala una alta font de l'Eurobanc i confirmen altres tres europees i fonts properes al FMI.

L'objectiu és que serveixi com a xarxa de seguretat davant les futures ?i pràcticament segures? necessitats de capital de la banca espanyola. Va a fer falta més diners. Per això el debat sobre la possible extensió ja està sobre la taula d'els qui tutelen el programa d'ajuda financera i se substanciarà després de l'estiu si quallen les negociacions.

Espanya ha demanat als seus socis 41.300 milions, de fins a un màxim de 100.000. L'Executiu no té cap interès per sol·licitar la resta. I el programa expira el 31 de desembre: el que es barreja és atorgar un temps extra per evitar sorpreses desagradables després de l'examen del BCE, previst per a juny de 2014. Si aquí fa falta més capital, el Govern jura i perjura que té marge de maniobra: hi ha recursos en el graner del fons de rescat espanyol (FROB) i el Tresor pot finançar-se de forma relativament còmoda si la banca no pot fer-ho per si mateixa. Així i tot, l'extensió funcionaria a manera de dic de contenció: Madrid estudiarà aquesta opció, segons les fonts consultades, si els efectes balsámicos derivats d'aquesta espècie de segur superen l'estigma polític associat i sempre que els socis més poc inclinats no demanin contrapartides inacceptables.
La reestructuració del sistema bancari espanyol va per bon camí, segons l'últim examen de la troica (BCE, Comissió i FMI), però no ha aconseguit dissipar els dubtes als mercats; ni tan sols en les institucions que porten les regnes del programa. La recessió s'allarga, l'atur està en màxims, l'elevat deute privat i el ràpid augment de la pública són un llast i la bombolla immobiliària seguirà desinflant-se diversos trimestres més: la banca sofreix en carn viva aquesta progressiva deterioració. Més encara amb el que li espera: la nova normativa del Banc d'Espanya obliga al sector a elevar en uns 10.000 milions les provisions (matalassos de capital davant previsibles pèrdues) relacionades amb els refinançaments de crèdits, molts d'ells vinculats al maó. Sense notícies del BCE pel costat de les mesures extraordinàries per desembussar el crèdit a les pimes, i amb la deterioració d'actius relacionat amb la recessió i l'atur, la vulnerabilitat de la banca anirà a més i pot quedar al descobert en l'examen del BCE, si ben el Banc d'Espanya preveu realitzar un test previ menys exhaustiu per evitar esglais.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH