Els Mossos investiguen un centenar de casos de ciber-delinqüència a l'any

|

Ciberdelincuencia

Els Mossos d'Esquadra han investigat aquest 2012 un centenar de casos de delictes informàtics des de la seva unitat especialitzada en aquesta tipologia delictiva, que va a l'alça perquè cada vegada més les empreses tenen tota la seva activitat de negoci a la xarxa, segons dades de la policia catalana als quals ha tingut accés Europa Press.

L'any 2011, la Unitat de Delictes Informàtics va investigar 97 casos per aquest tipus de delictes; i a l'any següent aquesta xifra es va elevar fins als 100, i des de principis d'any, la unitat especialitzada en el crim informàtic està investigant 44 casos.

En 2011 aquesta unitat va aconseguir resoldre 41 casos dels 97 que va obrir, una xifra que va millorar en 2012 fins als 62 casos resolts, i aquest 2013 ja s'han aconseguit tancar 21 casos, gairebé la meitat dels quals s'han obert.

Respecte a la xifra de detencions, en 2011 els Mossos van practicar 10, en 2012 es va augmentar fins a les 15 i en el que va d'any ja s'han practicat 11, mentre que respecte a les imputacions penals, van anar 14 en 2011, tres en 2012 i cap en 2013.

Segons ha explicat el sotsinspector cap de la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d'Esquadra, el principal motiu de ciberatac informàtic que sofreixen les empreses a Catalunya és el conflicte laboral individual, amb empleats descontents que té accés a claus informàtiques o a dades telemàtiques i que busquen venjança per un desacord.

PER UNA INDEMNITZACIÓ

Segons el cap de la unitat, aquest sol ser el cas de ciberespionatge industrial més comú al que s'enfronten, i l'objectiu d'aquest atac sol ser la recerca d'una indemnització o compensació econòmica, evitar un acomiadament o aconseguir reincorporar-se al lloc de treball.

En la seva intervenció a l'I Congrés de Seguretat a la Xarxa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el sotsinspector va detallar que el perfil de les societats que més sofreixen el ciberespionatge industrial són les grans empreses tradicionals catalanes que encara no han fet el pas per reforçar la seva seguretat en Internet de forma global i que per exemple no emmagatzemen els 'logs', el registre de tota l'activitat realitzada en les aplicacions informàtiques de l'empresa i sobre les persones que les realitzen.

Els principals atacs als quals s'enfronta la policia són principalment la intercepció de les comunicacions; la modificació de les taules SQL --modificant les comandes de l'empresa--; la captació d'imatges confidencials; l'esborrat d'arxius, i el bloqueig de denegació de serveis.

Altres casos greus són la substracció de dades, per exemple, de proveïdors o clients per fer contraofertes, el robatori d'informació sensible dels alts càrrecs i la intercepció de correus.

En el cas d'un presumpte ciberespionatge empresarial, la policia "actua quan es pot demostrar que hi ha hagut una actuació dolosa", i que es pugui descartar clarament que el dany ho hagi causat una mala praxi d'un empleat.

En aquesta unitat de Mossos, que compta amb 15 agents, són "restrictius" en les seves investigacions i demanen a les empreses que quan presentin una denúncia també adjuntin informes pericials previs que aportin proves per demostrar que han estat víctimes d'un atac premeditat.

Els delictes associats al ciberespionatge són el descobriment i revelació de secrets d'empresa, apoderament de correus electrònics, danys informàtics, esborrat o dany de dades i modificació irregular de dades.

ATAC A TOUS

Un dels casos més mediàtics als quals es va enfrontar la unitat va ocórrer fa un any quan van detenir als dos presumptes autors d'un delicte de danys informàtics d'abast internacional contra l'empresa de joieria Tous per un atac al sistema central informàtic.

Els detinguts estaven realitzat els atacs des d'ordinadors a nom d'una empresa que s'havia encarregat fins al 2010 de la gestió informàtica de Tous i van aconseguir la paralització del sistema comercial i les conseqüents pèrdues milionàries.

L'atac va consistir a modificar els preus dels productes, la qual cosa repercutia en la informació relativa a preus, estoc i material emmagatzemat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH