Medi ambient demana col·laboració ciutadana en favor del mitjà marí com a "important distintiu" de la marca Espanya

|

Fons marí

El director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Pablo Saavedra, insta als ciutadans al fet que col·laborin a destacar el valor del medi ambient marí perquè és "un important distintiu de la marca Espanya parell la resta del món, tant com a reclam científic com a ambiental i turístic".

En declaracions a Europa Press amb motiu del Dia dels Oceans, Saavedra ha subratllat que la protecció dels mars depèn de les actuacions que realitzen les administracions competents, els organismes internacionals, les ONG ambientals però ha reclamat una reflexió entorn d'aquesta qüestió.

Al seu judici s'ha de conscienciar "a tots els ciutadans i, especialment als espanyols perquè contribueixin també a la seva protecció, amb simples i petits gestos com són els de evitar llançar desaprofitaments en el mar o la costa, no destruir o extreure il·legalment la fauna i flora marines, etcètera".

A més, ha convidat als espanyols a conèixer les riqueses dels fons marins el valor dels quals en biodiversitat "és tan important com la qual tenen altres tresors ambientals" del país i que, encara que no estan a la vista, mereixen igualment ser "coneguts, valorats i respectats per tots".

Així mateix, ha recordat que Espanya és un dels països europeus amb major diversitat biològica marina i, no obstant això, el mar és "un gran desconegut" per a la majoria de ciutadans. De fet, ha afegit que Espanya compta amb unes 10.300 espècies, la qual cosa representa el 5,1 per cent de la biodiversitat marina total mundial.

Concretament, aquí es troben més de 500 espècies d'esponges marines, més de 2.000 de mol·luscs i 32 espècies de cetacis, així com amb espècies microscòpiques, com a eriçons marins d'uns mil·límetres, i espècies de balenes de més de 20 metres (com el rorcual comú o el catxalot).

D'altra banda, Saavedra assenyala que els sectors econòmics lligats al mitjà marí generen un valor superior als 92.000 milions d'euros i empren a més d'1,6 milions de treballadors. Aquestes dades suposen el 8,82 per cent del Producte Interior Brut (PIB) i el 9,57 per cent de l'ocupació, respectivament (segons dades oficials de 2009).

En total, Espanya disposa de més d'1 milió de quilòmetres quadrats d'aigües marines, més o menys el doble que l'extensió terrestre del país. Es tracta, per tant del segon país de la Unió Europea en superfície marina, per darrere de Portugal.

Per això, segons el responsable ministerial, per mantenir l'ús sostenible i durador dels béns i serveis del mitjà marí "és imprescindible" garantir el bon estat ambiental.

Així mateix, el Ministeri destaca els projectes d'investigació dedicats a explorar els fons marins, com el LIFE+ Indemares, amb el qual contínuament es descobreixen noves espècies.

AMENACES

D'altra banda, entre les amenaces principals que afecten als mars espanyols, Saavedra ha destacat el canvi climàtic, la contaminació marina, la sobreexplotació pesquera i l'ocupació de la costa per l'home.

A més, en els projectes d'investigació dedicats a explorar els fons marins, com el cas del LIFE+INDEMARES, es descobreixen contínuament noves espècies. Aquests fenòmens provoquen canvis dinàmics en el mitjà que es tradueixen en la pèrdua de determinats hàbitats, la introducció d'espècies alóctonas, escombraries marines, desaparició d'espècies, degradació del litoral, entre unes altres.

Per exemple, en l'avaluació de la presència d'escombraries marines, s'ha detectat que en tota la superfície del fons marí profund hi ha presència d'escombraries, i en algunes quadrícules de mostreig s'han trobat fins a 5 quilos de plàstics. En algunes zones s'han comptabilitzat una mitjana de 150 bastoncillos higiènics i 110 taps de plàstic per cada 100 metres de platja.

Finalment, entre els projectes de protecció del mitjà marí, el Ministeri destaca l'establiment d'una Xarxa d'Àrees Marines Protegides o l'elaboració d'Estratègies Marines com a eina de planificació. Igualment, elabora estratègies de conservació per a animals emblemàtics, com les orques o les tortugues, però també animals importants que encara que no són tan cridaners o coneguts estan molt amenaçats, com la llepassa ferrugínea.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH