L'Estat denuncia a Vic per declarar la seva "sobirania fiscal"

|

9Vila d'Abadal

La delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, ha interposat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Vic (Barcelona), que encapçala Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), per la moció aprovada en ple que declara la "sobirania fiscal" del municipi.

En una entrevista d'Europa Press, l'alcalde ha detallat que van rebre fa una setmana la notificació, que denunciava la moció que advoca per la sobirania fiscal, i que ordena així ingressar els pagaments de l'IRPF i IVA --en cas que els recaptessin-- en l'Agència Tributària de Catalunya i no en l'estatal.

La denúncia de l'Estat se sumeixi a les quals ha presentat contra aquells municipis catalans que no tenen hissada la bandera espanyola en la balconada consistorial, i entre els quals també figura Vic.

"Llanos de Luna ja ha posat també la màquina en marxa en contra de la declaració de sobirania fiscal. Això ens comportarà treball, però solament faltaria que no puguem decidir on volem pagar",
ha dit el també president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

"Ells van en contra de tot el que soni a sobirania. Aquesta delegada ha agafat aquest tic i no ho abandona", li ha retret, i ha recordat que Vic va ser la primera capital de comarca i gran ciutat que va aprovar una resolució d'aquestes característiques, per la qual cosa ara no retrocedirà i està disposada a arribar a judici.

LES RAONS DE L'ESTAT

Segons el contenciós de la Delegació del Govern, la declaració de Vic vulnera articles de l'Estatut segons els quals correspon a l'Agència Tributària a Catalunya gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar els tributs de la Generalitat i els estatals cedits totalment.

En relació als altres impostos de l'Estat recaptats a Catalunya, l'Estatut recull que correspon fer-ho a la de l'Estat, 'sense perjudici de la delegació que la Generalitat pugui rebre d'aquest, i de la col·laboració que pugui establir-se especialment quan així ho exigeixi la naturalesa del tribut'.

El contenciós també considera que es vulneren articles de la llei de finançament de les comunitats de règim comú, i l'ordre que estableix el procediment i les condicions per domiciliar el pagament de determinades deutes la gestió dels quals té atribuïda l'Agència Tributària estatal.

A més, el recurs constata que l'ajuntament manca de competències sobre aquest tema, basant-se en sentències del Tribunal Suprem i diversos recursos de cassació.

Quant a la Generalitat, està ultimant un mecanisme dirigit als municipis catalans, que podria ser una realitat després de l'estiu, per donar-los la possibilitat de pagar els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes de fer-ho directament a Hisenda.

El mateix conseller de Presidència, Francesc Homs, va assegurar que la iniciativa és legal, ja que el Govern transferirà després aquests tributs municipals a la Hisenda de l'Estat --com a marca la llei-- i que pot ser el "embrió" d'una futura agència tributària pròpia.

JA HI HA MÉS DE 80 MOCIONS


Vila d'Abadal ha defensat l'aposta de l'AMI en aquesta adreça, sempre en coordinació amb el Govern, i ha cridat així als integrants de l'entitat independentista i als quals no a pagar els seus impostos a l'agència catalana.

De moment, més de 80 ajuntaments han aprovat mocions per fer-ho, i ha explicat que l'AMI intenta coordinar, donar sortides i respondre a dubtes que puguin sorgir, com ajudar-los davant possibles contenciosos administratius de l'Estat.

PACTE DEL DRET A DECIDIR

Després de reunir-se aquesta setmana amb el propi Homs, el Govern i l'AMI han acordat mantenir reunions periòdiques per buscar la unitat del municipalismo en favor del procés sobiranista.

També ha reclamat la necessitat que l'AMI estigui present en el Pacti Nacional pel Dret a Decidir com a entitat institucional i no com a societat civil: "La societat civil la representen entitats com l'ANC, Òmnium Cultural i Sobirania i Justícia, i a nivell institucional té als ajuntaments per treballar al seu costat", ha dit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH