La Fiscalia no veu risc de fugida ni d'alterar proves i demana la llibertat de Blesa

|

Miguel Blesa

La Fiscalia de Madrid sosté en el recurs d'apel·lació contra l'ingrés a la presó de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa que no existeix "ni un sol indici" que apunti al fet que vagi a "sostreure's a l'acció de la Justícia o a entorpir l'obtenció de proves d'un fet esdevingut fa més de cinc anys".

L'escrit del Ministeri Públic demana la revocació de l'acte dictat dimecres passat pel titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva, pel qual va acordar l'ingrés a la presó provisional incondicional de l'antic responsable de la caixa madrilenya per la compra del City National Bank de Florida.

L'acusació pública es mostra en desacord amb la mesura adoptada per l'instructor davant la necessitat de "protegir el dret fonamental a la llibertat" i garantir que Blesa és sotmès a "un procés amb totes les garanties".

En aquest sentit, assegura no compartir "en absolut" els arguments del jutge per acordar l'ingrés a la presó provisional, en referència al "risc de fugida" i a "la possible alteració, ocultació o destrucció de proves per part de l'imputat de seguir en llibertat".

ELS CORREUS NO SÓN DELICTE

Referent a això, assenyala que el material probatori incorporat es redueix a la transcripció per la Guàrdia Civil de tres correus electrònics datats el 23 d'octubre de 2008 en els quals Blesa li feia constar a l'exdirector financer de Caja Madrid Ildefons Sánchez Barcoj de l'existència d'una previsió extraordinària de "100 quilos per si es posava alguna cosa a tir", en relació a la compra del City i la immobiliària mexicana La seva Caseta.

La Fiscalia assenyala que aquests fets "per se" no constitueixen "cap infracció penal", per la qual cosa resulta "absolutament prematur" compartir les conclusions que permeten a l'instructor "justificar la mesura de presó" a partir del "agreujament de la pena" que podrien suposar.

"No trobem en cap moment justificat en què consisteix aquest agreujament de la pena, quina nous delictes s'infereixen dels nous fets i quin és la pena pronosticable per als mateixos",
assenyala el recurs de la Fiscalia.

COMPLEIX LES MESURES

En relació amb el risc de fugida, el Ministeri Públic recorda que el des del 16 de maig del 2013 Blesa ha comparegut "a tots i cadascun de les crides judicials als quals havia estat citat, no faltant a cap, a pesar que en diverses ocasions ha estat citat en un termini breu de temps".

En referència a la possible destrucció de proves, la Fiscalia discrepa de la posició de l'instructor argumentant que els fets objecto del procediment estan "perfectament delimitats", es remunten a 2008 i afecten a entitats com el Banc d'Espanya, Caja Madrid (actual Bankia) i el controlador nord-americà, "aliens tots ells a l'entorn actual de l'imputat Miguel Blesa".

"El transcurs de cinc anys des de la data dels fets, la desvinculació de l'imputat amb l'entitat que presidia i amb les institucions que van participar en l'operació i la realitat material que la majoria dels elements probatoris que es van a incorporar a la causa daten de l'any 2008 posen de manifest que resulti difícil concloure que l'imputat pugui manipular, destruir o ocultar els informes, documents o comptabilitat prova dels fets", assenyala el recurs.

D'igual manera, la Fiscalia recorda que l'Audiència de Madrid ha de resoldre els recursos que el propi Ministeri Públic i la defensa de Blesa van presentar contra la primera ordre d'empresonament que el jutge Silva va dictar el passat 16 de maig.

El jutge va justificar l'ingrés a la presó de Blesa argumentant que existia un "significatiu agreujament de la pena imputable" a l'exbanquero i que aquest estava "molt involucrat en el títol imputatorio".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH