Save The Children exigeix mesures immediates per garantir que cap nen es queda sense beca de menjador el proper curs

|

Esbarjo

Save The Children Espanya exigeix que s'adoptin mesures immediates per garantir que cap nen es queda sense beca de menjador el proper curs perquè aquest país es troba en una situació de "emergència social" que ni el conjunt de la població ni els seus representants polítics poden obviar, i que està suposant una "violació clara i evident" dels drets de la infància, començant pel dret a l'alimentació.

Així ho ha explicat en declaracions a Europa Press la responsable d'Incidència Política de l'organització, Yolanda Román, en relació als 2.100 casos de menors mal nodrits que ha detectat l'Ajuntament de Barcelona en un estudi en els centres escolars de la ciutat, una notícia que, segons ha dit, "no pot enxampar a ningú per sorpresa" perquè és només una anotació de la realitat que es viu en tota Espanya.

"Fa molts mesos que venim denunciant que en el nostre treball diari amb nens i famílies estem detectant situacions molt greus de manques en l'alimentació. Venim detectant fa ja molt que hi ha nens que no fan tres menjars al dia, que no tenen una ingesta suficient, que no mengen carn totes les setmanes i l'única dieta de les quals més o menys equilibrada és el menjar de migdia en el menjador escolar", ha explicat.

Per això, l'entitat considera "imprescindible" que s'adoptin "mesures urgents" per "garantir de cara a la 'volta al col·le' un increment notable de les beques de menjador" així com emprendre les reformes necessàries en àmbits com els requisits per a la concessió d'ajudes públiques perquè "no pot ser que els nens paguin la situació econòmica dels seus pares" o de la resta del país.

L'organització, que va arribar a 63.000 menors a Espanya en els dos últims anys, denuncia casos com el d'una família que va perdre el seu negoci i amb ell, tot el que tenia, però no pot accedir a les beques de menjador per als seus fills pels deutes que encara no ha saldat amb l'administració pública. "Com és possible que els nens hagin de pagar per això?", ha assenyalat Román, per exigir una modificació de la normativa que impedeixi casos com a est.

La responsable de Save The Children recorda que la mala alimentació és una vulneració dels drets dels nens que afecta greument a la seva salut, el seu normal desenvolupament i a la seva educació, la qual cosa "passarà factura" en forma d'abandó i fracàs escolar a llarg termini. "Rendeixen pitjor en el col·legi, tenen comportaments agressius o rebels, no tenen atenció, es porten malament i això té molt a veure amb la seva dieta i la seva alimentació, que ha de ser equilibrada al marge de conjuntures econòmiques", ha apuntat.

Com a exemple, explica el cas d'una de les famílies amb les quals treballa l'organització i que va perdre la seva casa per no poder fer front a la hipoteca. El pare guanya 850 euros, que són tots els ingressos de la llar, i paga 500 euros de lloguer del nou habitatge i 200 euros de rebut del menjador escolar dels seus dos fills. "Quants diners li queda a aquesta família per alimentar-se durant el mes?", planteja.

En la seva opinió, "no pot ser que l'alimentació d'una família depengui de la xarxa de suport familiar, de menjar el cap de setmana a casa dels avis". "Això no pot assegurar una dieta equilibrada", ha afegit, per incidir que són moltes les famílies "desesperades" que viuen de la solidaritat dels veïns o de les organitzacions socials, la qual cosa serveix per donar una resposta d'emergència, però és alguna cosa que "a llarg termini, la societat no es pot permetre".

La crisi té a més altres conseqüències. En les llars on els deutes estrenyen i la situació econòmica és complicada es viu una "tensió molt alta que pot generar situacions de violència, no necessàriament violència física, però sí una que genera por en els nens", conforme explica l'experta, en relació a menors que temen per la possibilitat de perdre la seva casa o pel mal que troben als seus pares, entre altres motius.

En l'actualitat, tres de cada deu nens a Espanya viuen per sota del llindar de la pobresa, la qual cosa ha fet sonar les alarmes en totes les organitzacions d'acció social. És ja conegut el cas de Missatgers de la Pau, que va transformar les seves pròpies oficines centrals a Madrid en un menjador per atendre a nens que en paraules del seu president, el pare Ángel García, s'estaven anant "al llit sense sopar" tots els dies.

Aquesta organització, involucrada en la consecució d'un Record Guiness de donació d'aliments a Espanya amb una cuestación que es perllongarà tres dies a la capital, té previst obrir més menjadors d'aquest tipus a la ciutat de Barcelona en el mes de juliol, conforme ha dit García en declaracions a Europa Press.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH