El jutge obliga a Catalunya Banc a retornar 30.000 euros per donar informació "esbiaixada" a un matrimoni

|

Sense títol

La sentència, contra la qual cal formular recurs d'apel·lació, el jutge Antonio Pascual Nuño, obliga així al banc a retornar l'import d'aquests títols, i a la parella a retornar la titularitat de les obligacions al banc, així com els productes que hagin obtingut com a resultat d'aquesta operació.

El Col·lectiu Ronda ha afirmat en un comunicat que és rellevant perquè no es refereix a ancians o a persones sense formació, sinó a una parella jove i amb estudis --ell és un diplomat en enginyeria mecànica de 45 anys i ella una mestressa de casa amb estudis primaris-- que eren clients de l'oficina des de feia 20 anys quan, assessorats pels empleats de l'entitat, van invertir els 30.000 euros d'indemnització de la dona després del tancament de la seva empresa.

El jutge ha argumentat en la sentència que la parella ofereix "el típic perfil de l'inversor particular i no professional, gens avesat en qüestions financeres" i que per tant va dipositar la seva confiança en els empleats de l'entitat, els qui han admès que, de bona fe segons el magistrat, els van assegurar que no hi havia problema per recuperar els diners i no els van advertir que podien arribar a perdre-ho.

El consentiment prestat per la parella "ha de considerar-se nul per falta de comprensió de les característiques essencials de l'objecte adquirit", assenyala la sentència, i precisa que els empleats van magnificar la seguretat de la inversió tenint en compte les expectatives del moment i no van advertir als inversors dels riscos intrínsecs al producte.

El testimoni i actual director de l'oficina ha admès haver dit al matrimoni que els 30.000 euros estaven garantits al 100% quant a la seva devolució i, segons recull la sentència, aquesta afirmació "fins i tot es manté dos anys després, quan els stinomas de la greu crisi econòmica amb més que evidents" i ja han aparegut reclamacions contra aquests productes financers d'alt risc.

"Es va proporcionar encara de bona fe una informació totalment esbiaixada que va moure a l'error essencial en l'adquisició"
, assenyala el text, i recorda que la dona era una persona acomiadada del seu treball i que el que volia era obtenir un benefici sense perdre la indemnització.

El Col·lectiu Ronda ha indicat que el Fons de reestructuració ordenada bancària (Frob) donarà a conèixer aquest divendres les noves quitacions per a preferents i deute subordinat de NovaGalicia i CatalunyaBanc, que s'utilitzaran per calcular el preu del seu canvi per accions, i ha criticat la possibilitat que s'anunciïn quitacions menors per els qui renunciïn a accions legals, una "forma intolerable de pressionar als afectats".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH